Ştiri locale

Crește numărul cazurilor de scarlatină. DSP Covasna, recomandări pentru părinți

Numărul cazurilor de scarlatină este în creștere la nivel național, tot mai mulţi copii ajungând la spital cu febră, stare generală de rău, greață și erupții cutanate. Deși în județul Covasna nu au fost confirmate focare, de la începutul acestui an 7 unități de învățământ, majoritatea din mediul urban, au raportat infecții în cândul copiilor.

Medicii atrag atenţia că în lipsa unui tratament adecvat se poate ajunge la complicaţii grave, iar copiii trebuie urmăriți înclusiv la trei-şase luni după vindecare, deoarece complicaţiile pot apărea şi foarte târziu. Potrivit legii, având în vedere că scarlatina este o boală extrem de contagioasă, pacientul trebuie izolat iar cazul trebuie raportat în mod obligatoriu.

Cel mai frecvent sunt afectați copiii cu vârste între 5 și 10 ani, iar focarele apar în special în grădinițe și școli. Boala se răspândește de obicei prin contactul cu o persoană infectată sau prin contactul cu obiecte contaminate. Simptomele includ febră, durere în gât, inflamație a ganglionilor limfatici și o erupție cutanată care apare mai întâi pe piept și pe abdomen, apoi se răspândește pe restul corpului. Alte simptome pot include dureri de cap, greață și vărsături, limbă zmeurie, paloare în jurul buzelor, etc.

Scarlatina poate fi tratată cu antibiotice pentru a elimina infecția bacteriană și pentru a preveni complicațiile, iar DSP Covasna subliniază că spălarea corectă a mâinilor cu apă și săpun este pasul cel mai important în prevenirea acestei infecții.

Boala are o perioadă de incubație de 3-6 zile, astfel că la revenirea elevilor din vacanță, se recomandă ca fiecare unitate de învățământ să realizeze triajul zilnic al elevilor și testarea copiilor care au simptome (dureri în gât, febră, stare generală de rău, etc).

Redăm mai jos câteva măsuri de control și prevenție propuse de DSP Covasna

  1. La apariția unui caz posibil de scarlatină într-o colectivitate, medicul de colectivitate trimite cazul la medicul de familie sau la cel mai apropiat spital pentru recoltarea exsudatului faringian și instituirea tratamentului antibiotic adecvat.
  2. Cazurile confirmate/probabile vor fi izolate timp de 48 de ore de la începerea antibioterapiei. Instituirea tratamentului antibiotic se realizează după recoltarea probei de exsudat faringian. Convalescenții de scarlatină vor fi urmăriți în continuare de către medic, pentru efectuarea corectă a tratamentului și a controalelor de laborator, precum și a controalelor clinice periodice. Foștii bolnavi de scarlatină vor fi primiți în colectivitate, pe baza avizului medical dat de către medicul de familie.
  3. Identificarea tuturor contacților din colectivitate și familiali este realizată de către medicul de colectivitate/medicul de familie și Direcția de Sănătate Publică.
  4. Contacții din colectivități preșcolare și școlare vor fi supravegheaţi zilnic de către medicul de colectivitate timp de 10 zile de la apariția ultimului caz de scarlatină. DOAR contacții febrili și/sau cu angină eritematoasă vor fi investigați cu laboratorul (exsudat faringian). Acestora li se va administra tratament profilactic până la primirea rezultatelor de laborator. Întoarcerea în colectiviate se poate face după 48 de ore de la administrarea tratamentului și prezentarea avizului epidemiologic.

Pentru mai multe informații sunt disponibile și pe site-ul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (AICI).

În ultimele săptămâni, numărul cazurilor de scarlatină a fost în creștere și în județe precum Galați, Timiș sau Cluj, iar la Institutul „Matei Balş” din Capitală ajung la camera de gardă cu 20% mai mulţi bolnavi decât în anii de dinaintea pandemiei.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio