Ştiri locale

Subprefectul Cosmin Boricean, despre măsurile anti-pandemie: „Nu fac plăcere nimănui, dar sunt necesare. Nu ne putem gândi numai la noi și la dorințele noastre”

Restricțiile anti-pandemie adoptate în ultima perioadă sunt necesare, și este o chestiune de câteva luni până când vor începe să fie ridicate gradual, condiția fiind ca vaccinarea împotriva Covid-19 să atingă un nivel satisfăcător, spune subprefectul Cosmin Boricean.

Acesta a făcut apel la răbdare, arătând că deși înțelege grijile și nemulțumirile populației, singura soluție pentru revenirea cât mai rapidă la o stare de normalitate, este ca măsurile de prevenire a răspândirii virusului să fie respectate, iar populația să se vaccineze.   

Publicitate

„Eu înțeleg foarte bine, și eu am copii mici, și ei ar vrea să iasă mai mult în vacanțe, în parc, la întâlniri cu colegii. Și lor le-a fost greu să stea în școala online 5-6 ore pe zi, după care o oră-două pauză, iar apoi din nou să facă teme pe laptop. Nu îi este ușor nimănui, cu toții trecem și am trecut greu prin această perioadă, dar consider că singura modalitate de a trece cât mai repede peste această pandemie este încă puțină răbdare, pentru că acum avem la îndemână acest vaccin. Cred și sper că este vorba de câteva luni de zile până când vaccinarea populației va ajunge la un nivel satisfăcător, astfel încât aceste restricții să fie gradual retrase. Cea mai importantă este sănătatea, și pentru a ne putea aduna cât mai curând împreună cu familiile și prietenii important este să fim sănătoși și noi, și ei, și toți cei din jurul nostru. Nu avem ce să facem, asta este singura modalitate de a ajunge cât mai repede spre vindecare. Aceste restricții nu fac plăcere nimănui, dar sunt necesare”, a spus subprefectul într-o conferință de presă.

Acesta subliniază că este nevoie în continuare de un efort comun, și în ciuda nemulțumirilor, populația trebuie să dea dovadă de responsabilitate socială: „E vorba și despre o educație și o responsabilitate socială pe care trebuie să o avem cu toții, nu ne putem gândi numai la noi și la dorințele noastre. Libertatea mea individuală mă obligă să mă gândesc și la cei din jurul meu”.

La rândul său, prefectul Ráduly István spune că deși este dreptul fiecărui om să protesteze pentru a-și exprima nemulțumirea, respectarea măsurilor este necesară pentru a limita cât mai mult răspândirea virusului în comunitate.

„Cu toții vrem să ieșim din case, să ne bucurăm de soare după o iarnă lungă, dar văzând că există probleme în multe familii, atunci mai putem să avem răbdare atât cât este nevoie, pentru că vaccinul există. Este dreptul fiecăruia să meargă la miting, să protesteze împotriva restricțiilor, dar până la urmă sunt curios dacă cineva a întrebat acești protestatari dacă au avut un eveniment de acest gen în familie. Cineva trebuie să tragă linia, așa cum la școală profesorul trage linie, aici Guvernul este cel care trage linie. Până la urmă sănătatea este cea mai importantă, dacă o avem, restul vine”, a spus prefectul.

Conform Prefecturii Covasna, până în prezent peste 30.500 de persoane au fost vaccinate anti-Covid-19 în centrele din județ, din care aproximativ 11.300 cu ambele doze.

Numărul infectărilor a depășit marți pragul de 7.600, după depistarea a încă 31 cazuri în urma testelor realizate în ultimele 24 de ore.

Rata de incidență în județul Covasna a ajuns la 2,87 la mia de locuitori, iar în Sfântu Gheorghe a coborât ușor la 5,60 (față de 5,77 luni).

De asemenea, în localitatea Comandău rata de incidență a urcat marți la 8,35 la mie (față de 5,22 luni).

Până la coborârea incidenței sub pragul de 3,5 la mie, în aceste două localități se aplică restricții suplimentare, respectiv circulația populației în afara locuințelor este interzisă, fără motiv întemeiat, după ora 20:00 în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, iar magazinele se închid la ora 18:00.  

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio