Ştiri locale

Spitalul Municipal Târgu Secuiesc, modernizat și echipat cu aparatură de ultimă generație. Noile echipamente medicale au fost puse în funcțiune

Spitalul Municipal Târgu Secuiesc a beneficiat în ultimul an de finanțare substanțială din partea statului, Primăriei și a unor sponsori locali, care au făcut posibilă înlocuirea echipamentelor medicale vechi de peste două decenii, cu unele digitale, de ultimă generație.

Printre echipamentele recent achiziționate se numără câte un ecograf doppler pentru secţia Ginecologie și cea de Radiologie, care le vor oferi medicilor informaţii despre fluxul și circulația sângelui în vase, un audiometru pentru secția ORL, un dermatoscop digital pentru secția de Dermatologie, 3 aparate EKG pentru Medicina Internă și un aparat de radiografie modern.

Publicitate

În urmă cu câteva zile, ecograful doppler al secției de Radiologie a primit autorizația de funcționare, potrivit reprezentanților Primăriei Târgu Secuiesc. Aceeași sursă precizează că valoarea totală a investiției s-a cifrat la peste 3 milioane de lei.

„În septembrie 2021 am raportat că echipamentele spitalului au fost reînnoite și extinse: aparatele medicale învechite au fost înlocuite cu echipamente digitale moderne, de ultimă generație. Noul echipament a fost finanțat de stat, de Primărie și de sponsorii Skat Kart și Zarah Moden, și a costat aproape 3,2 milioane de lei (…) Toate aparatele sunt deja în funcțiune, iar aparatul de radiografie tocmai a primit autorizația de funcționare. Pentru a marca această ocazie, a fost organizat o întâlnire, unde am putut vedea noul echipament”, transmit reprezentanții Primăriei Târgu Secuiesc, într-o postare pe Facebook.

Săptămâna trecută, Primăria municipiului a transmis că Secția de Chirurgie a Spitalului din Târgu Secuiesc, intrată în renovare în urmă cu aproape doi ani, va fi inaugurată peste două săptămâni. Lucrările de modernizare au fost realizate printr-o finanţare nerambursabilă în valoare de aproape 2,9 milioane lei, alocată prin Programul Operaţional Regional, sumă la care s-au adăugat alte câteva milioane de lei din bugetul propriu al Primăriei.

Investiţia a constat, printre altele, în instalarea unor panouri fotovoltaice ca sistem alternativ de producere a energiei electrice, modernizarea sistemului de ventilare mecanică, schimbarea corpurilor de iluminat cu unele cu performanţă superioară din punct de vedere luminotehnic şi consum de energie redus.

Anul trecut, spitalul beneficiat și de o finanțare în valoare de două milioane de euro din partea Ministerului Sănătăţii, pentru dotarea cu aparatură medicală modernă. Totodată, sala de operaţie a secţiei de Ortopedie a spitalului a fost echipată cu un aparat medical de imagistică de ultimă generaţie, achiziţionat din fonduri europene.

Tot anul trecut, unitatea medicală a primit o sponsorizare de 65.000 de euro din partea companiei austriece HS Timber Productions, pentru echiparea şi modernizarea bucătăriei.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio