Ştiri locale

Când, cum și cine primește iodura de potasiu. DSP Covasna a publicat ghidul de informare și prezentare

DSP Covasna a publicat pe site-ul propriu un ghid de informare cu privire la administrarea pastilelor de iodură de potasiu în caz de incident nuclear, împreună cu o prezentare Power Point din care populația află cui și de ce vor fi distribuite comprimatele, care sunt dozele recomandate, când și cum se administrează tratamentul, contraindicații, modul de păstrare și riscuri în caz de administrare nerecomandată.

Reprezentanții instituției subliniază că pastilele de iodură de potasiu se administrează în doză unică, numai în cazul expunerii la iod radioactiv, ca urmare a unui incident nuclear, în primele 6 ore după anunțul autorităților. Prezentarea Power Point și ghidul de informare despre comprimatele de iodură de potasiu pot fi accesate AICI și AICI.

Publicitate

Precizările sunt făcute ca parte a campaniei naționale de informare demarată de Ministerul Sănătății.

„Ministerul Sănătății a elaborat Ghidul de Informare Generală care stabilește condițiile în care se administrează iodura de potasiu de 65 mg, dozele recomandate, cum și când se instituie tratamentul. Comprimatele de iodură de potasiu se administrează numai în cazul expunerii la iod radioactiv ca urmare a unui incident nuclear, în primele 6 ore după anunțul autorităților, în doză unică. Se va administra numai doza recomandată pentru fiecare categorie de vârstă”, se arată în informarea de pe site-ul DSP Covasna.

În ceea ce privește dozele recomandate și modul de administrare, în ghidul de informare se precizează că adulții și copiii cu vârste de peste 12 ani pot primi două comprimate (echivalentul a 100 mg iod), copiii cu vârste între 3 și 12 ani pot înghiți un comprimat (echivalent cu 50 mg iod), iar copiii cu vârste între o lună și 3 ani pot primi o jumătate de comprimat (echivalent cu 25 mg iod), în vreme ce pentru nou-născuţii cu vârste de până la o lună se recomandă un sfert de comprimat (echivalent cu 12,5 mg iod).

Aceeași sursă precizează că în scopul blocării eficace a absorbţiei radioactive, iodura de potasiu trebuie să fie administrată cât mai curând posibil după expunerea la radiaţii, iar în cazul în care administrarea are loc la 4-6 ore după expunere, absorbţia este blocată doar în proporție de aproximativ 50%.

În cazul în care administrarea pastilei are loc mai târziu de 12 ore după expunere, absorbția acesteia nu mai este semnificativă, deoarece iodul radioactiv a fost absorbit deja de către glanda tiroidă.

Ministerul Sănătății a pus la dispoziția cetățenilor și un număr de telefon dedicat – 021 / 317 40 06, unde personalul de specialitate va răspunde întrebărilor primite. Programul call center-ului este de luni până joi, între orele 08:30-16:30, iar vineri între orele 08:30-14:30.

DSP Covasna a recepționat la finalul lunii martie 30.600 de comprimate de iodură de potasiu, care se află în prezent în depozitul instituției, însă deocamdată nu a fost stabilit protocolul pentru distribuirea pastilelor.

Cel mai devreme, pilulele vor fi distribuite din a doua jumătate a lunii aprilie, iar primii care le vor primi sunt persoanele cu vârste de până în 40 de ani, potrivit ministrului Sănătății.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio