Ştiri locale

Și internatul Liceului „Mikes Kelemen” și Școala Gimnazială „Váradi József” din Sfântu Gheorghe vor fi reabilitate cu fonduri din PNRR

Internatul Liceului Teoretic „Mikes Kelemen” și Școala Gimnazială „Váradi József” din Sfântu Gheorghe vor fi modernizate și reabilitate cu fonduri europene. Consiliul Local Sfântu Gheorghe a aprobat, în ședința extraordinară de vineri, depunerea celor două proiecte în vederea finanțării acestora prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dar și sumele maxime eligibile, respectiv contribuțiile proprii pe care Primăria le va avea la toate cheltuielile care exced valoarea eligibilă în cele două proiecte.

Peste 6,3 milioane de lei pentru reabilitarea internatului construit în urmă cu mai bine de 40 de ani

Publicitate

Clădirea în care funcționează internatul Liceului Teoretic „Mikes Kelemen”, din str. Kós Károly nr. 1, a fost construită în 1981, iar între timp s-a degradat. Potrivit autorităților locale, tâmplăriile exterioare sunt neeficiente energetic, uşile interioare şi exterioare sunt degradate, pereții exteriori ai clădirii necesită izolare termică, iar acoperișul trebuie la rândul lui  reabilitat, fiind cel montat inițial. De asemenea, instalația electrică, cea termică, rețeaua de apă şi canalizare sunt învechite, pardoseala din camere și de pe coridoare este într-o stare de uzură avansată, grupurile sanitare sunt într-o avansată stare de degradare, iar casa scării şi scările exterioare necesită și ele reabilitare.

Valoarea totală a investiției se ridică la 6,380,561.82 lei.

„Având în vedere vechimea imobilului, rezultă necesitatea creșterii performanței energetice a clădirii prin înlocuirea rețelei de distribuție a agentului termic pentru încălzire aferentă părților comune, schimbarea instalației electrice, a rețelelor de canalizare şi apă, schimbarea tâmplăriilor şi modernizarea clădirii; respectiv necesitatea instalării unor sisteme de producție a energiei din surse regenerabile”, se arată în Proiectul de hotărâre aprobat de Consiliul Local.

În cadrul lucrărilor se va realiza și retehnologizarea instalației electrice şi implementarea iluminatului cu LED, iar imobilul va fi refuncționalizat, urmând să fie amenajate camerele de la etajul 3 astfel încât fiecare să aibă grup sanitar propriu. Tot la acest etaj vor fi amenajate săli de lectură, potrivit proiectului.

Clădirea va fi echipată cu sistem de detectare şi alarmă la incendiu, dar și un sistem de producere a energiei din surse regenerabile.

8,3 milioane de lei pentru eficientizarea energetică și modernizarea Școlii Gimnaziale „Váradi József”

Clădirile Școlii Gimnaziale „Váradi József”, situate pe strada Stadionului nr. 12, au fost construite în anii 1990 şi predate pentru folosință în 2002, potrivit autorităților locale, care motivează necesitatea lucrărilor de reabilitare și modernizare prin faptul că, în prezent, clădirea este neeficientă energetic și necesită izolare termică, la parter pereții au fost afectați de umezeală și sunt deteriorați, iar rețelele de apă, canalizare și încălzire sunt învechite. Mai mult, elevii nu au acces la apă caldă.

„Acest imobil al scolii dispune de mai multe clădiri, cum ar fi clădirea cu săli de clase, sala de sport, vestiar, sala festivă, centrala termică, şi de mai multe căi de acces, toate din strada Stadionului, fiind învecinată cu Universitatea „Babeş-Bolyai”, Clubul Sportiv Municipal și proprietăți private (…) Tâmplăria clădirii este în mare parte din lemn şi este neeficientă energetic, pereții exteriori ai clădirii necesită izolare termică; acoperișul sălii de sport are nevoie de hidroizolare, pereții de la parterul clădirii sunt afectați de umezeală şi prezintă deteriorări; instalația electrică, rețeaua de apă și canalizare, rețeaua de încălzire sunt învechite;  grupurile sanitare sunt învechite; trotuarele de gardă sunt într-o stare de degradare; școala nu are acces la apă caldă”, se arată în proiectul de hotărâre al Consiliului Local.

Lucrările vor duce la o creștere a performanței energetice a clădirii, printre altele, urmând să fie înlocuită rețeaua de distribuție a agentului termic. De asemenea, vor fi schimbate rețelele de canalizare şi apă, instalația electrică și tâmplăria exterioară, acoperișul va fi reabilitat, pereții exteriori vor fi izolați și vor fi instalate sisteme de producere a energiei din surse regenerabile.

Clădirea va fi echipată cu sistem de alarmă la incendiu și hidranți.

La fel ca în cazul Colegiului Național „Székely Mikó”, pentru care Consiliul Local a aprobat în urmă cu o săptămână depunerea proiectului în vederea finanțării lucrărilor de modernizare și reabilitare prin PNRR, pentru ambele instituții de învățământ se propune amenajarea unor stații de încărcare pentru vehiculele electrice, cu o putere de peste 22kW și două puncte de încărcare per stație, la fiecare 2.000 mp arie desfășurată renovată.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio