Ştiri

Senatorii au votat creșterea vârstei minime de pensionare pentru militari și polițiști

Vârsta minimă de la care se pot pensiona militarii și polițiștii s-ar putea majora, potrivit unui proiect legislativ care a primit recent votul favorabil al senatorilor. Pe lângă această măsură, inițiativa legislativă mai prevede și posibilitatea ca militarii și polițiștii să poată lucra și după împlinirea vârstei standard de pensionare.

Toate aceste măsuri ce vizează pensiile militarilor și polițiștilor se regăsesc în Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.223 din 24 iulie 2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare. Proiectul de act normativ a fost adoptat luni la Senat și are nevoie, pentru a se putea aplica, și de aprobarea deputaților și de publicarea în Monitorul Oficial.

Publicitate

Astfel, dacă măsurile cuprinse de această inițiativă legislativă vor ajunge să se aplice, vârsta minimă la care vor putea ieși la pensie militarii și polițiștii se va majora. Mai exact, potrivit proiectului legislativ, vârsta minimă la care aceștia vor putea ieși la pensie va fi 50 de ani.

„Reducerea vârstei standard de pensionare nu poate fi mai mare de 10 ani. Prin reducere, vârsta standard de pensionare nu poate fi mai mică de 50 de ani”, se specifică în proiect. În momentul de față, polițiștii și militarii pot ieși la pensie începând cu vârsta de 45 de ani.

Inițial, în prima formă a propunerii legislative era prevăzută și eliminarea unui tip de pensie de care pot beneficia militarii și polițiștii din țara noastră. Este vorba, mai exact, de eliminarea pensiei anticipate parțiale. Totuși, senatorii s-au răzgândit și au luat decizia de a nu mai elimina pensia anticipată parțială din lista pensiilor de care vor putea beneficia militarii și polițiștii, astfel că aceștia se vor putea bucura, ca în prezent, de trei tipuri de pensie de serviciu, respectiv de pensia pentru limită de vârstă, cea anticipată și cea anticipată parțială.

Apoi, proiectul de act normativ prevede și prelungirea perioadei în care militarii și polițiștii pot activa. Astfel, conform documentului, militarii și polițiștii care vor ajunge la vârsta pensionării vor putea fi menținuți în activitate, la cererea acestora, dar cu condiția ca starea lor de sănătate să le permită să-și desfășoare toate atribuțiile pe care le au.

Publicitate
banner we radio