Ştiri locale

Șeful Gărzii Judeţene de Mediu: „Covasna este un județ mai curat ca alte zone din țară”

Județul Covasna „stă bine” comparativ cu alte zone din țară când vine vorba despre abandonul deșeurilor, asta și pentru faptul că în ultima perioadă numărul celor care reclamă astfel de fapte a crescut, așa încât de foarte multe ori comisarii de Mediu au aplicat sancțiunii și au dispus salubrizarea zonelor, spune șeful Gărzii de Mediu Covasna, cms-șef Lucian Cândea.

Potrivit acestuia, de la începutul anului au fost aplicate 36 de amenzi contravenționale care însumează 396.300 lei, fiind amendate în unele cazuri chiar și autoritățile locale pentru faptul că nu au luat măsuri pentru salubrizarea zonelor în care au fost abandonate deșeuri.    

Publicitate

„Anul acesta au fost aplicate 53 de sancțiuni principale: 17 avertismente și 36 amenzi contravenționale. Anul trecut, în primul semestru am avut cele mai multe sancțiuni însumând 626.300 lei, iar în 2019 am avut amenzi în valoare de 296.500 lei. Anul trecut a fost acea firmă de la Araci care colecta deșeuri nepericuloase, prin ianuarie-februarie, și care a primit două sancțiuni de la noi, fiecare de câte 100.000 lei. A mai fost o firmă în zona Baraolt care colecta deșeuri neferoase, dar care pe lângă asta se ocupa cu dezmembrări, și care a primit 100.000 lei sancțiune. Până la urmă cu dânșii s-a ajuns la sesizare penală deoarece și-au continuat activitatea. Nu au fost probleme foarte grave, (…) în comparație cu alte județe, precum Brașovul, pe partea de deșeuri stăm foarte bine, județul Covasna este un județ curat față de altele”, a explicat șeful Gărzii de Mediu într-o conferință de presă.

Potrivit acestuia, și primăriile ar avea pârghii să sancționeze persoanele care abandonează deșeuri, un exemplu fiind Primăria Ozun, unde printr-o Hotărâre de Consiliu Local au fost stabilite sancțiuni pentru astfel de fapte.

Șeful Gărzii de Mediu Covasna mai spune că cele mai multe sesizări primite în acest an de instituția pe care o conduce au fost legate de abandonul deșeurilor, țevi de canalizare sparte care se scurg în ape, sau dejecții animaliere.

„În acest an am avut 60 de sesizări, din care 32 au fost controlate, iar o parte au fost  clasate sau redirecționate către alte instituții. Comparativ, anul trecut am avut în total 79 de sesizări și 44 soluționate de către Garda de Mediu, iar în 2019 au fost doar 53 de sesizări. Anul acesta a crescut numărul sesizărilor, cred că oamenii au prins curaj, au văzut că, poate, primăria nu îi ajută în unele zone, nu sunt ajutați de către Autoritatea Publică Locală și atunci se adresează către noi”, a mai spus cms-șef Lucian Cândea.

Acesta a mai precizat că până în data de 30 noiembrie, comisarii de Mediu vor derula controale tematice pe raza județului Covasna pentru a verifica starea de salubritate a tuturor unităților administrativ – teritoriale.

„Verificăm zonele în care știm noi că se abandonau deșeuri, verificăm dacă au fost duse, dacă oamenii au contract cu operatorul de salubritate și dacă au plătit fondul de mediu. Acțiunea durează până în data de 30 noiembrie. În momentul de față avem în derulare 12 inspecții tematice, și în funcțiile de posibilități și cu oamenii pe care îi avem încercând să le terminăm pe toate”, a mai explicat comisarul-șef.

Garda de Mediu Covasna are în plan, pentru acest an, un număr de 309 inspecții planificate, dintre care 198 în domeniul controlul poluării și 111 în domeniul controlului biodiversității, în primele șase luni ale anului fiind efectuate 7 controale.

Totodată, în planul de inspecție au fost prevăzute 219 acțiuni de control neplanificate, în primul semestru fiind realizate 166 inspecții.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio