Ştiri locale

Școala Gimnazială „Váradi József” a sărbătorit 60 de ani de la înfiinţare

Școala Gimnazială „Váradi József” din Sfântu Gheorghe a marcat, joi, împlinirea a 60 de ani de la înființare, printr-o serie de activități la care au luat parte atât reprezentanți ai administrației locale și județene, cât și elevi și foști elevi.

Evenimentul, la care au fost prezenți și primarul municipiului, Antal Árpád, și subprefectul județului Covasna, Cosmin Boricean, a fost unul cu o puternică încărcătură emoțională pentru toți cei prezenți.

Publicitate

Deschiderea festivității a avut loc la ora 11:00. În curtea școlii, sute de elevii și profesori au participat la un flashmob, aranjați astfel încât să formeze numărul 60, iar câțiva dintre ei au eliberat în aer 60 de baloane roșii și albastre umflate cu heliu, semnificând numărul de ani scurși de la înființarea unității de învățământ.

Primarul Antal Árpád: „La fel cum o sămânță mică poate deveni un copac mare, un vis poate deveni un miracol”

În discursul său, primarul Antal Árpád a vorbit, printre altele, despre importanța de a visa și de a munci pentru a avea rezultate, și le-a transmis cadrelor didactice să continue să aibă grijă de elevi „cu aceeași dragoste, cu un puternic simț al comunității și al devotamentului”.

„Copiii și elevii noștri știu deja că trebuie să visăm măreț. Ei știu cu siguranță, pentru că au pictat în curtea școlii: Visează mai mult! Îndrăznește să fii tu însuți, pentru că ești prețios. Iar foștii absolvenți de la Váradi ne confirmă acest lucru: cei care îndrăznesc să viseze măreț, care muncesc din greu și cu perseverență pentru visele lor, pentru comunitate, pentru următoarele generații, vor fi întotdeauna un exemplu pentru cei care îi urmează. Ei sunt adevărații superiori. În această zi, când se împlinesc 60 de ani de la înființarea Școlii Váradi József din Sfântu Gheorghe, putem trăi o adevărată călătorie în timp. Ne aflăm aici pentru că, în urmă cu multe decenii, cineva a îndrăznit să viseze măreț. La fel cum o sămânță mică poate deveni un copac mare, tot așa un vis, un gând mic poate deveni un miracol. Iar pe ramurile acestor miracole se naște o comunitate înfloritoare, un ciclu etern. Dar acest lucru necesită multă atenție, grijă și dragoste (…) Dragi învățători, profesori, diriginți, vă rog să continuați să aveți grijă de toți copiii cu aceeași dragoste, cu un puternic simț al comunității și al devotamentului. Reasigurați-i atunci când impulsul inițial pare să se stingă. Încurajați-i pe elevii dumneavoastră să persevereze în realizarea viselor lor, pregătiți-i să muncească din greu, pentru că nu este suficient să visezi măreț, ci trebuie să și muncești”, a transmis, printre altele, primarul.

Subprefectul Cosmin Boricean: „Nu știu dacă am fost mai emoționat când am pășit prima dată pe porțile acestei școli ca și elev sau astăzi”

Și discursul subprefectului Cosmin Boricean, la rândul său fost elev al Școlii „Váradi József”, a fost unul încărcat de emoție. Acesta a vorbit, printre altele, despre calitatea actului educațional și condițiile în care elevii învață în această școală, afirmând că „sunt unele dintre cele mai calitative din județ” și „se află într-un proces de continuă îmbunătățire”. Cosmin Boricean a precizat că acestea sunt și o parte dintre motivele pentru care în prezent cele 3 fiice ale sale învață, la rândul lor, în această școală.

„Nu știu dacă am fost mai emoționat când am pășit prima dată pe porțile acestei școli ca elev sau astăzi, când mă prezint în calitate de fost elev (…) Anii mei petrecuți pe băncile acestei școli, dar și calitatea umană și profesională a cadrelor didactice care deservesc această unitate, sunt doar câteva dintre motivele pentru care cele trei fetițe ale mele sunt astăzi eleve în Școala Váradi Jòzsef.  După aproape 30 de ani de la părăsirea școlii în care m-am format ca persoană, constat cu bucurie că atât calitatea actului educațional, cât și condițiile de învățare, sunt unele dintre cele mai calitative din județ, ba mai mult, acestea se află într-un proces de continuă îmbunătățire (…) Legătura mea personală cu această unitate este întărită și de faptul că mama mea a fost și ea cadru didactic aici și cunosc plăcerea, dedicarea  și vocația cu care a modelat personalitatea fiecărui elev (…) Pentru cei 60 de ani de existență aniversați astăzi nu pot decât să vă felicit și să vă doresc ca sufletul și ființa acestei școli să dăinuie cât mai mult și să continue să formeze oameni de calitate”, a spus subprefectul.

Programul zilei de joi a mai cuprins, printre altele, ore de dirigenție, vernisajul expoziției „VÁRADI 60”, plantarea unui copac aniversar și amplasarea unei capsule a timpului.

Activitățile organizate cu prilejul aniversării a 60 de ani de la înființarea școlii vor continua și vineri, în program fiind incluse, printre altele, prezentarea revistei „Varázstoll”, expoziția de desen „Școala viitorului”, ultramaratonul de 60 km „Run Váradi’s Age” (aleargă vârsta școlii Váradi – n.r.), iar elevii claselor mici vor putea lua parte la prepararea unui tort aniversar, dar și la momente de dans, karaoke, treasure hunt, Zumba cu Tittesz Tünde, concursuri de bicicletă, trotinetă și patine cu rotile, pictură pe față și alte activități creative.

De asemenea, elevii claselor mai mari (V-VIII) vor putea participa la concursuri de ping –pong, șah, sudoku, arts & crafts, la un meci de baschet cu profesorii, dar și la concursurile „60 de secunde și câștigi” sau „Varadi!’s Got Talent”.

Pe pagina de Facebook a școlii a fost publicat și un montaj video de aproape 6 minute, cu mesaje transmise de câțiva dintre foștii elevi ai unității de învățământ (AICI).

Gabriella Ujvarosi Brezeanu, absolventă promoția 2001„De-a lungul celor 8 ani cât am fost elevă am avut norocul de a merge în câteva excursii organizate de învățătoarea și profesorii mei, în care am descoperit locuri foarte frumoase din România, și am aflat lucruri despre istoria și obiceiurile acelor zone. Este o amintire pe care mereu o voi păstra cu mine (…) Cred că spiritul Școlii Váradi continuă, cred că dascălii insuflă generațiilor actuale nu doar informații ci și o modalitate frumoasă de a gândi, de a respecta diferențele, și de a-i aprecia pe cei din jur”

Monica Braniște, absolventă promoția 1981: „Pe atunci, școala se numea Școala Generală nr.2 și purtam uniformă. Am foarte multe amintiri frumoase din acele vremuri, dar una în special îmi vine în minte: ziua în care împreună cu colegii mei, și doamna dirigintă Brezeanu Marinela, am plantat copacii din spatele școlii. Este minunat să știi că ai lăsat ceva în urmă”

Emil Pantelimon, absolvent promoția 2004: „Locul în care înveți să scrii și să citești te definește pentru o întreagă viață. Acum 26 de ani am călcat pentru prima dată pragul acestei școli, și acest lucru mi-a garantat cel puțin un parcurs bun. Dincolo de rolul pedagogic, echipa de dascăli de la Váradi Jòzsef construiește comunități. Elevii învață cât de importantă este echipa, învață să comunice, să se facă auziți, să își dea mâna la greu și să ofere o îmbrățișare atunci când este nevoie de ea”.

***

Școala Gimnazială „Váradi József”, inițial denumită Școală Primară nr. 2, și-a deschis porțile în anul 1962, în clădirea Centrului Militar Județean, situată lângă Liceul „Mikes Kelemen”.

Conform informațiilor postate pe site-ul instituției de învățământ, la început a existat doar o secție maghiară cu 5 clase primare. Prima clasă de a V-a a pornit în anul 1963, iar abia 6 ani mai târziu a fost înființată prima clasă I cu predare în limba română. După alți 8 ani, în 1977, a fost înființată și prima clasă de a V-a cu predare în limba română.

Datorită numărului tot mai mare de elevi, a fost necesar ca școala să aibă o clădire proprie, astfel, în 1970 a fost finalizată clădirea din cartierul Simeria, care găzduiește și în prezent școala.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio