Ştiri locale

Iluminatul public de pe Lunca Oltului, cartierul Simeria și zonele Borvíz și Arena Sepsi va fi reabilitat și eficientizat

Primăria Sfântu Gheorghe va reabilita și eficientiza sistemul de iluminat public din mai multe zone ale municipiului, valoarea totală a investiției fiind de aproape 6,5 milioane de lei.

Consiliul Local Sfântu Gheorghe a aprobat, joi, Studiile de fezabilitate pentru dublarea și extinderea iluminatului public de pe strada Lunca Oltului, investiție în valoare de peste 2,7 milioane de lei, respectiv pentru reabilitarea sistemului pe străzile din zona Ștrandului, cartierul Simeria sud, zona Arenei şi strada Borvíz vest din municipiu, valoarea acestei investiții fiind de aproape 3,7 milioane de lei.

Publicitate

Conform referatului de aprobare supus votului în ședința de joi, pe strada Lunca Oltului lucrările proiectate se vor realiza pornind de la strada 1 Decembrie 1918 și până la podul peste pârâul Arcuş.

Lucrările presupun extinderea sistemului de iluminat public şi realizarea unui sistem bilateral compus din 93 stâlpi metalici cu becuri LED, respectiv înlocuirea a 70 de aparate de iluminat existente cu aparate LED şi sistem de telegestiune.

Potrivit autorităților locale, sistemul de iluminat public recomandat îndeplinește toate cerințele impuse de standardele în vigoare, ducând la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, descurajarea și scăderea infracționalități în aceste zone și reducerea riscului de accidente rutiere pe timp de noapte.

„Iluminatul public reprezintă unul dintre criteriile de calitate ale civilizației moderne. El are rolul de a asigura atât orientarea şi circulația în siguranță a pietonilor şi vehiculelor pe timp de noapte, cât şi crearea unui ambient corespunzător în orele fără lumină naturală. Realizarea unui iluminat corespunzător determină în special reducerea cheltuielilor indirecte, reducerea numărului de accidente pe timp de noapte, reducerea numărului de agresiuni contra persoanelor, îmbunătățirea climatului social și cultural prin creșterea siguranței activităților pe durata nopții”, motivează autoritățile locale în Raportul de specialitate privind aprobarea Studiului de fezabilitate.

Iluminatul de pe alte 17 străzi va fi reabilitat

În ceea ce privește lucrările din zona Ștrandului, cartierul Simeria sud, zona Arenei şi strada Borvíz, acestea presupun reabilitarea, modernizarea, reîntregirea și extinderea rețelei de iluminat public pe 17 străzi, respectiv: str. Sporturilor, pe tronsonul dintre str. 1 Decembrie 1918 și str. Oltului, respectiv pe str. Oltului, tronsonul dintre Bd. Gen. Grigore Bălan și Lunca Oltului, în zona Ștrandului; str. Gyárfás Gyöző și str. Dr. Grigore Păltineanu în zona Borvíz vest; străzile Albert Álmos, Gaál Sándor, Izvorului (porțiunea nemodernizată) și str. Moldovan Nicolae, în zona Arenei Sepsi.

Cele mai multe străzi – 9 la număr – unde va fi reabilitat iluminatul public sunt în cartierul Simeria sud, respectiv: str. Varga Nándor Lajos, str. Diószeghy László, Salcâmilor (tronsonul de la str. Ghioceilor în sus), str. Andrád Sámuel, str. Visky Árpád, str. Mikszáth Kálmán, Ion Luca Caragiale, Panorama Lumii și Mileniului.

În total, vor fi montați 198 de stâlpi metalici cu aparate de iluminat noi tip LED, din care 22 în zona Ștrandului, 98 în cartierul Simeria, 44 în zona Arenei și 34 în zona Borvíz.

Autoritățile locale motivează nevoia investiției prin faptul că, în prezent, pe o parte dintre aceste străzi există iluminat public dar nu este în conformitate cu normele și standardele în vigoare, în vreme ce pe alte străzi nu există deloc iluminat public.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio