Ştiri locale

Școala Gimnazială Specială Olteni a intrat în scenariul verde. Rămân 76 de unități de învățământ în scenariul galben în judeţul Covasna

227 de unități de învățământ din județul Covasna au început, luni, semestrul al II-lea în scenariul verde, în vreme ce restul de 76 rămân deocamdată în scenariul galben, ceea ce presupune că elevii claselor V-VII și IX-XI vor continua să studieze în sistem online. 

La sfârșitul săptămânii trecute, Școala Gimnazială Specială din Olteni a trecut din scenariul galben în scenariul verde, astfel că toți elevii acestei unități de învățământ vor participa fizic la cursuri.

Publicitate

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna a transmis că scenariile de funcționare vor fi adaptate în funcție de incidențe cazurilor de Covid-19, conform datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna în zilele de joi, urmând să intre în vigoare la fiecare început de săptămână.

„Semestrul al II-lea din acest an școlar, începe în Scenariul 1 pentru 227 unități școlare, (…) și în Scenariul 2 pentru 76 de unități școlare (…) Ulterior datei de 08.02.2021, stabilirea scenariilor de funcționare se va face la propunerea consiliilor de administrație ale unităților de învățământ, cu luarea în calcul a ratei de incidență cumulată pe ultimele 14 zile, calculată de către DSP la nivelul fiecărei UAT în ziua de joi a săptămânii. Scenariile astfel stabilite vor intra în vigoare începând cu prima zi a săptămânii următoare”, a transmis conducerea IȘJ Covasna.

Potrivit sursei citate, în prezent nu există unități de învățământ din județul Covasna aflate în scenariul roșu (peste 3 cazuri / mia de locuitori), care ar presupune participarea fizică doar a preșcolarilor și elevilor din învățământul primar.

Elevii și profesorii cu vulnerabilități pot opta pentru cursurile online

Săptămâna trecută, în cadrul unei conferințe de presă, șeful IȘJ Covasna, prof. Kiss Imre a precizat că la prima evaluare, conform informațiilor transmise de către conducerile unităților de învățământ din județ, un număr de 36 de elevi din 18 școli se află în categoria de risc și au dreptul la educație online. În cazul lor, adeverințele eliberate în semestrul I pentru astfel de situații rămân valabile.

„Am cerut o situație estimativă, din datele deținute de către conducerile unităților de învățământ. La nivelul județului, în 18 școli ni s-a transmis că ar fi vorba despre 36 de elevi care solicită sau sunt în categoria de grupuri de risc și sunt diagnosticați cu diferite boli,  prevăzute și în Ordinul comun. Au dreptul la educația online, dacă așa solicită elevul, părintele și, bineînțeles, și medicul curant”, a declarat șeful IȘJ Covasna.

Acesta a menționat și faptul că, inițial, un număr de 7 cadre didactice din tot atâtea unități de învățământ și-ar fi exprimat dorința de a ține cursurile în continuare în sistem online, însă urmează ca în zilele următoare, în funcție și de numărul acestora, să se stabilească soluțiile pentru eventuale astfel de cazuri.    

„Cel puțin din rezultatul pe care l-am primit, ar fi 7 profesori din 7 școli, iar directorii au cunoștință că sunt cadre didactice în astfel de situații, dar asta nu înseamnă că ei chiar nu vor reveni la școală. Am primit informația din partea directorilor, iar luni, marți, după ce începe școala, vom vedea câte astfel de situații concrete vor fi, în ce școli și la ce nivel. Problema atunci se pune cum se va proceda dacă într-adevăr cineva are boală autoimună, dacă nu poate intra în colectivitate, dacă are adeverință, și vom vedea ce soluții se pot găsi la nivel de școală pentru aceste persoane. Nu e același lucru dacă e vorba despre învățătoare, unde e clar că trebuie să facă ore online cu copiii, (…) ori dacă e din gimnaziu, dintr-o localitate din mediul rural, sau dintr-o școală în care se predă din clasa a V-a, până în clasa a XII-a. Pentru fiecare se rezolvă altfel”, a explicat inspectorul școlar general.

La finalul săptămânii trecute, conform datelor IȘJ Covasna de la vremea respectivă, dintr-un total de 2.633 de cadre didactice, peste 800 erau înregistrate pe platforma de vaccinare împotriva Covid-19, iar peste 150 fuseseră deja vaccinate.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio