Ştiri

Rezultate finale Alegeri parlamentare. PMP și Pro România nu intră în Parlament. Florin Cîţu, propunerea PNL pentru postul de prim ministru

Biroul Electoral Central a anunțat miercuri seară rezultatele finale de la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020. Astfel, ordinea partidelor rămâne neschimbată, însă procentele s-au modificat ușor față de cele provizorii cunoscute până acum.

Rezultate finale – Camera Deputaților

Publicitate

PSD: 28,9%

PNL: 25,19%

USR PLUS: 15,37%%

AUR: 9,8%

UDMR: 5,74%

PMP: 4,82%

Pro România: 4,9%

Rezultate finale – Senat

PSD: 29,32%

PNL: 25,58%

USR PLUS: 15,86%

AUR: 9,17%

UDMR: 5,89%

PMP: 4,93%

Pro România: 4,13%

Potrivit informațiilor oficiale, s-au înregistrate peste 5,91 milioane de voturi, adică o prezență de 33,24%.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, este propunerea PNL pentru funcția de premier. 

Conducerea PNL a validat propunerea lui Florin Cîțu pentru funcția de premier. La vot a fost o singură abținere. În aceeași ședință, liberalii au decis să îl susțină pe Ludovic Orban pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a avut miercuri o discuție cu Klaus Iohannis în care i-a prezentat o listă scurtă cu 3 propuneri de premier. Printre aceștia s-au numărat Nicolae Ciucă, Florin Cîțu și Marcel Boloș.

După discuția cu președintele, Ludovic Orban s-a întors la partid, unde, de la ora 18:00, a avut loc ședința Biroului Politic Național, în care conducerea partidului a validat propunerea de premier.

Ludovic Orban: E nevoie de un premier cu credibilitate în fața partenerilor politici, partenerilor europeni, a mediului de afaceri”

Președintele PNL Ludovic Orban și ministrul de Finanțe Florin Cîțu au făcut declarații, miercuri seară, la finalul ședinței Biroului Permanent Național al PNL.

Premierul demisionar a declarat că propunerea de prim-ministru a liberalilor este Florin Cîțu pentru că ”e nevoie de un premier cu credibilitate în fața partenerilor politici, partenerilor europeni, a mediului de afaceri”: ”Va urma o perioadă dificilă”, a declarat Orban.

Florin Cîțu a declarat că este onorat de nominalizare și că obiectivul principal al liberalilor este să formeze majoritatea cât mai repede.

Principalele declarații:

Ludovic Orban

 • Am convocat reuniunea BPN al PNL pentru a decide propunerea PNl pentru funcția de premier
 • Cu o singură abținere, BPN al PNL a decis ca propunerea noastră pentru funcția de premier să fie Florin Cîțu
 • Am stabilit partenerii posibili cu care negociem o majoritate parlamentară: USR PLUS și UDMR. Vom discuta și cu grupul minorităților
 • Exită șansa de formare a unei majorități parlamentare
 • De asemenea, am decis formarea unei echipe de negociere condusă de președintele partidului și premierul propus, care să negociere programul și formula de guvern
 • (Orban, despre cum s-a ajuns la varianta de propunere a lui Florin Cîțu): A fost propunerea președintelui Iohannis, care mi s-a părut foarte interesantă, să scriem fiecare separat propunerea de premier. Și am scris același nume.
 • Nu este întâmplătoare această nominalizare, va urma o perioadă dificilă. E nevoie de un premier cu credibilitate în fața partenerilor politici, partenerilor europeni, a mediului de afaceri. Florin Cîțu a avut o colaborare foarte bună cu BNR
 • (Dacă Nicolae Ciucă a fost vreodată o propunere de premier): Vehicularea de nume de candidați nu îmi stă în fire. E o formă de respect față de colegii mei.
 • E nevoie de un premier cu credibilitate în fața partenerilor politici, partenerilor europeni, a mediului de afaceri
 • Am luat în calcul multe aspecte, chiar și posibilitate de acceptare a candidatului la funcția de premier de către partenerii noștri
 • Vor urma pașii de negocieri începând de mâine.
 • O să existe o negociere legată de portofolii, dar în ce mă privește, sunt adeptul unei comunicări în momentul în care se iau decizii
 • Va trebui să existe o conducere extrem de serioasă și negocieri foarte serioase
 • Discuția din interiorul partidului a fost să avem un guvern suplu

Florin Cîțu:

 • Le mulțumesc colegilor din PNL pentru încredere. E o onoare această nominalizare
 • Obiectivul principal e să formăm majoritatea cât mai repede.
Publicitate
banner we radio