Ştiri locale

Record de echipe la concursul „Sanitarii Pricepuți”. Cei mai buni elevi de gimnaziu și liceu au fost premiați la Sfântu Gheorghe

Competiția „Sanitarii Pricepuți”, singurul concurs pentru sănătate și prim ajutor care se desfășoară în școlile din România, și-a desemnat câștigătorii, în județul Covasna numărul participanților fiind unul record la această ediție.

510 elevi de gimnaziu și liceu, de la școli din întreg județul, s-au întrecut să dovedească faptul că sunt pregătiți să acorde, la nevoie, primul ajutor.

Publicitate

Concursul a avut loc joi, începând cu ora 08:30, în Piața Centrală din Sfântu Gheorghe, iar cele 102 echipe a câte 5 membri fiecare au avut de parcurs o probă teoretică şi patru probe practice.

„Din ciclul gimnazial am avut 76 de echipe, iar din cel liceal au fost 26 de echipe de elevi. Au venit de la școli din tot județul, alături de 63 de profesori (…) A fost o probă teoretică, formată din 10 întrebări despre primul ajutor și Crucea Roșie, și au fost 4 scenarii în corturi închise, unde copiii trebuiau să reacționeze la fața locului, văzând scenariul, să își dea seama care este manevra de prim ajutor pe care trebuie să o aplice. În fiecare cort am avut ca arbitri asistenți medicali care ne-au ajutat voluntar în acest concurs. Copiii rămân cu niște cunoștințe după acest concurs, și ne bucurăm că l-am putut relua în acest an. Am avut o zi foarte grea, pentru că niciodată nu am avut atât de multe echipe. A fost ceva inedit și pentru noi, nu știam cum vom reuși, dar totul a decurs foarte frumos, copiii s-au comportat frumos, organizat”, ne-a spus Lázár Andrea, coordonatoarea evenimentului.

Echipele de elevi au fost premiate separat, în funcție de ciclul din care au făcut parte. Astfel, din rândul elevilor de gimnaziu, locul I a fost câștigat de echipa „Axonii” de la Școala Gimnazială „Turóczi Mózes” din Târgu Secuiesc, locul II a fost obținut de echipa „Hemoglobin” de la  Școala Gimnazială „Molnár Józsiás” din Târgu Secuiesc, iar locul III i-a revenit echipei „Zăbrătău”, de la Școala Gimnazială Zăbrătău

Liceul Teologic Reformat Sfântu Gheorghe a obținut toate cele 3 premii, câștigătoare fiind desemnate echipele „Ajutor, sunt în necaz!” (locul I); „Dihorii toboșari ugandezi” (locul II) și „SOS” (locul III).

Premiile au constat în pachete cu dulciuri, stick-uri USB, tricouri personalizate, periuțe de dinți electrice și magneți personalizați, fiecare echipă primind și diplome de participare.

Concursul, organizat în județul Covasna de Crucea Roşie și Inspectoratul Şcolar Judeţean, a ajuns în acest an la a 57-a ediţie, fiind reluat după o pauză de doi ani pe fondul pandemiei Covid-19.

Organizarea competiției a fost finanțată de Primăria Sfântu Gheorghe.

(Ioana Ardeleanu)

Foto: covasnamedia.ro

Publicitate
banner we radio