Ştiri locale

Ráduly István, propunerea pentru funcția de prefect: „Voi fi cinstit, corect, și voi avea grijă ca legile României să fie respectate”

După 17 ani la cârma Primăriei Ozun, Ráduly István a primit o nouă provocare: aceea de a deveni prefectul județului Covasna.

Anunțul a fost făcut miercuri seara, de președintele UDMR Covasna, Tamás Sándor, în urma votului majoritar primit de edil în cadrul Consiliului Permanent al formațiunii, iar propunerea a fost înaintată și către liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Publicitate

Contactat telefonic, Ráduly István ne-a declarat că a fost nevoit să ia „o decizie foarte grea”, însă este onorat de faptul că a fost propus pentru această funcție, afirmând că deși îi va fi greu să lase în urmă Primăria Ozun, această nouă provocare îl obligă să dea dovadă de același devotament și profesionalism, la o scară mai largă.

„Consider că este o provocare profesională care mă obligă și mă onorează. A trebuit să iau o decizie foarte grea. Am avut ocazia să cunosc din interior administrația publică locală, fiind primar aproape 17 ani în cea mai mare comună din județul Covasna, unde împreună cu colegii mei, prin profesionalism, am reușit să dezvoltăm comuna Ozun. E greu să lași o comună în care ai investit foarte mult, mi-am investit și sufletul, tot profesionalismul, și nu știu cum va fi viitorul comunei. Această nominalizare în funcția de prefect al județului mă obligă să am același devotament și profesionalism, dar la o scară mult mai largă”, ne-a spus Ráduly István.

„O să am un singur scop: dezvoltarea sustenabilă a județului”

Deși este devreme să vorbească despre planurile de viitor din funcția de prefect, Ráduly István promite că va avea grijă ca legislația României să fie respectată, și afirmă că principalul său obiectiv va fi dezvoltarea sustenabilă a județului Covasna.  

„Deocamdată nu pot să răspund la întrebarea ce pot eu să fac din funcția de prefect, dar un lucru este sigur: voi fi cinstit, corect, și voi avea grijă ca legile României să fie respectate, dar aceleași legi care sunt respectate peste tot pe teritoriul României, și la Constanța, și la Timișoara, și în Covasna. O să am un singur scop: dezvoltarea sustenabilă a județului (…) Intru pe ape străine, deși lucrez de aproape 17 ani în administrația publică și am predat și legislație în cadrul universității. Ceea ce pot să îi asigur pe toți ascultătorii We Radio din județul Covasna, este că din noua funcție voi prelua tot ceea ce a fost pozitiv, iar ceea ce nu a fost pozitiv voi încerca să transform într-un lucru acceptabil, bineînțeles, în limitele legii”, a mai spus Ráduly István.

„Nu pornesc cu gândul că mâine voi fi destituit”

Întrebat care va fi calea pe care o va urma în situația în care, de exemplu, peste câteva luni sau un an Guvernul va decide noi schimbări în cadrul prefecturilor din țară, respectiv dacă se gândește să candideze pentru fotoliul de primar la încheierea mandatului de prefect, acesta a declarat că nu pornește cu gândul că va fi schimbat din funcție, însă este prematur să se pronunțe în legătură cu eventuală candidatură la Primăria Ozun.

„Încă nu sunt numit, este deocamdată doar o propunere, dar sunt cadru universitar, am atâtea proiecte câștigate, din care 14 le-am implementat și restul sunt în curs, deci am cu ce să mă ocup, și totuși, de pe un teren sigur am pus piciorul pe un teren nesigur. Consider, totuși, că această numire nu a venit degeaba, ci este o numire care a fost scrisă pe o carte foarte mare pe care noi, muritorii, nu o vedem niciodată, și nu am de ales, trebuie să pășesc acolo. Îmi doresc foarte mult ca în acest județ, și la nivel politic, și la nivel media, să fie exact aceeași relație ca cea de la nivelul simplu, al cetățenilor. Eu cunosc relația de prietenie, relația socială de la nivelul județului, și nu mă duc acolo cu gândul că mâine voi fi destituit”, a mai spus Ráduly István.

Acesta spune că are încredere în echipa pe care a format-o în ultimii 17 ani, care este una „foarte bine pregătită”, iar singura temere ar fi, eventual, că viitorul ocupant al acestei funcții nu s-ar implica la fel de mult în dezvoltarea localității.  

Până la organizarea unui nou scrutin, conform prevederilor Codului administrativ, dacă numirea sa va fi oficializată, atribuțiile în cadrul Primăriei Ozun vor fi preluate de actualul viceprimar, Szabó Anna Mária, care se află la al doilea mandat.

În vârstă de 52 de ani, Ráduly István este licențiat în drept, doctor în geografie și specialist în dezvoltare rurală și turism.

Conform CV-ului său, între anii 1997 – 2004 a fost profesor de geografie la Şcoala Generală „Gödri Ferenc” din Sfântu Gheorghe, iar începând din 2004 este lector universitar în cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, Facultatea de Ştiinţe Economice și Gestiunea Afacerilor. În iunie 2004, acesta a fost ales pentru prima dată primar al comunei Ozun, de atunci câştigând alte 4 mandate de primar.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio