Ştiri locale

„Protest” inedit la Sfântu Gheorghe: flori şi aplauze pentru cadrele medicale ale Spitalului Județean, aflate în prima linie în lupta cu pandemia

În timp ce în țară au loc proteste față de măsurile restrictive impuse de autorități pentru stoparea răspândirii infecțiilor, la Sfântu Gheorghe, un grup de elevi și studenți cu vârste cuprinse între 15 și 20 de ani au ales să aducă un omagiu cadrelor medicale care se luptă zilnic să salveze viețile pacienților bolnavi de Covid-19.  

Cu flori în mâini, tinerii s-au adunat sâmbătă, la ora 14:00, în fața Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe, în semn de recunoștință și, totodată, pentru a reacționa la jignirile și amenințările pe care manifestanții din zeci de orașe ale țării le-au adus cadrelor medicale în ultimele zile.

Publicitate

„Nu venim cu mașina, nu claxonăm, nu țipăm. Vrem doar să le oferim eroilor noștri, în liniște, câteva flori”

Într-o postare pe pagina de Facebook „Tapasztalatok az egészségügyről” (Experiențe din domeniul sănătății – n.r.), aceștia au scris că dedică demonstrația atât angajaților din sistemul medical, pe care i-au numit eroi, cât și pacienților care se luptă cu boala.

„Aceasta este protestul nostru. Protestul unei echipe de tineri cu vârste între 15 și 20 de ani, cu ocazia Paștelui Catolic. În loc de violență am ales să îi sărbătorim cu flori în mâini pe cei care luptă cu adevărat în prima linie. Protestăm alături de cei care luptă împotriva virusului în fiecare zi, alături de cei care sunt pe ventilatoare și de cei care au grijă de acești pacienți zi și noapte, dar și pentru cei aflați în dificultate, care nu sunt siguri că mâine vor avea ce pune pe masă. Nu venim cu mașina, nici nu claxonăm, nu țipăm, vrem doar să predăm în liniște câteva fire de flori eroilor noștri de zi cu zi, pentru a le mulțumi pentru tot ceea ce fac pentru noi și pentru cei dragi. De îndată ce predăm florile, mergem acasă. Ne spălăm pe mâini și sperăm în continuare că numărul cazurilor vor scădea. Aceasta este demonstrația noastră”, au scris aceștia.

Vezi AICI VIDEO de la “protest”

„Suntem profund mișcați și recunoscători”

În replică, într-o postare pe pagina oficială de Facebook a Spitalului, reprezentanții unității medicale au scris că gestul a fost unul de bunătate și empatie, și s-au declarat profund mișcați și recunoscători.

„Protestele împotriva Covid-19 care au avut loc în ultimele zile (am văzut cazuri în care angajați ai spitalelor au fost claxonați și jigniți), au inspirat un grup de liceeni și studenți, care astăzi i-au surprins pe angajații spitalului nostru, oferindu-le flori și aplauze în semn de apreciere pentru munca depusă zi și noapte, chiar și de Paște. Acest gest de bunătate și empatie, venit din partea grupului de tineri, ne-a mișcat profund și suntem recunoscători! Mulțumim pentru apreciere și încurajare”, au transmis reprezentanții Spitalului.

Directorul de îngrijiri medicale al Spitalului Județean, dr. Molnár Enikő, a declarat, pentru We Radio, că mesajul transmis de tineri a avut impact asupra personalului medical.

„Sper că impactul asupra personalului din acest spital, care lucrează zi și noapte, inclusiv de sărbători, va fi pozitiv. Ei așteaptă de mult un semnal pozitiv din partea comunității, pentru că am avut parte de multe semnale negative. Sper că doar vocea acestor tineri să ajungă la noi, pentru că vocea celor care ne jignesc și nu ne apreciază, nu ne interesează. Cea mai importantă este aprecierea pacienților. Dacă ei se vindecă și ne mulțumesc printr-un zâmbet, nouă ne este suficient”, ne-a declarat dr. Molnár Enikő.

Inițiatorii ineditului protest sunt: Condrea-Ilyés Ágnes (studentă la Facultatea de Istorie și Filosofie – UBB); Bokor Anna (studentă Facultatea de Psihologie, Științele Educației și Psihopedagogie specială – UBB); Kovács Angyalka-Rebeka (studentă la Facultatea de Psihologie și Științele Educației – UBB); și Nagy-Lázár Mikolt (student la Universitatea de Arte Târgu Mureș), dar și Kertész Ábrahám (elev la Liceul de Arte „Plugor Sándor” din Sfântu Gheorghe) și Kovács Bálint Hunor (elev la Liceul „Mikes Kelemen” Sfântu Gheorghe).

Lor li s-au alăturat și alte persoane care au dorit să le aducă angajaților unității medicale un zâmbet pe buze, iar Asociatia Fermierilor din Secuime, prin Bokor Gábor, a sprijinit inițiativa cu 200 de flori.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio