Ştiri locale

Problema animalelor care blochează drumurile publice se va rezolva în câţiva ani… prin dispariţia animalelor

Imaginile cu animale domestice lăsate (aproape) nesupravegheate pe drumurile din județ nu sunt o noutate, în special în zona rurală unde zilnic, dimineața și seara, traficul se blochează minute bune până la trecerea cirezilor de vaci.

Legislația rutieră prevede că animalele nu pot circula în turmă, pe drumurile publice, fără a fi însoțite de cel puțin doi conducători (câte unul în față și în spate), dar și că aceștia din urmă trebuie să se asigure că circulația nu este blocată, respectiv că animalele circulă cât mai aproape de marginea drumului.

Publicitate

În realitate, nervii șoferilor care tranzitează drumurile din interiorul comunelor sunt puși la grea încercare, mai ales că animalele, care circulă întotdeauna pe mijlocul părții carosabile, pot avaria mașinile care „le stau în cale”.

Prefectul județului, Ráduly István, a declarat că pe lângă avariile pe care le pot produce, prezența animalelor pe drumurile publice ar putea bloca accesul echipajelor de salvare în cazul unei situații de urgență.

„Poliția Rutieră este responsabilă, pentru că legislația spune foarte clar că animalele domestice nu pot circula neconduse pe drumurile județene sau pe cele naționale. Într-adevăr, problema este atunci când poate trebuie să treacă o Salvare, sau o mașină de Pompieri și așa mai departe (…) Și eu mă dau jos din mașină ca să am grijă să nu-mi rupă oglinda, pentru că deseori sunt rupte oglinzile, am avut cazuri destul de multe. Cei de la Asociația Crescătorilor de Bovine au fost trași la răspundere tot timpul și au plătit daunele atunci când a fost cazul”, a spus prefectul.

Astfel de imagini sunt des întâlnite pe drumurile din țară, iar un exemplu este chiar comuna Ozun, unde de două ori pe zi traficul este blocat de animalele care traversează localitatea chiar prin drumul județean 103 B Dobârlău – Bicfalău – Ozun (DN 11) – Chileni (DN 12).

Ráduly István spune că în perioada în care a ocupat funcția de primar al comunei a căutat soluții pentru rezolvarea acestei probleme, însă fără succes.

„Eu am încercat să găsesc o soluție, să găsesc o variantă ocolitoare, dar nu a fost posibil din cauza Râului Negru. Ar mai fi varianta ca aceste animale să fie conduse înainte de ora 7, astfel încât oamenii când pleacă la serviciu, sau copiii către școală, să nu se întâlnească cu ele. Nu putem convinge oamenii și nu am vrut să distrug zootehnia la nivelul comunei. Și pe drumurile naționale, pe unde te duci te întâlnești cu vaca pe drum”, a mai spus prefectul.  

Acesta consideră că în timp, respectiv „în 4-5 ani”, această problemă își va găsi soluția prin dispariția cirezilor, precizând că numărul bovinelor este în scădere.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio