Ştiri locale

Primarul Antal Árpád după ce instanța a anulat steagul municipiului: „Sunt dezamăgit că acest lucru se poate întâmpla în România, care se prezintă ca un stat model pentru rezolvarea problemelor minorităților”

Magistrații Curții de Apel Brașov au anulat miercuri, în primă instanță, hotărârea de guvern prin care a fost adoptat steagul oficial al municipiului Sfântu Gheorghe, admițând, în parte, o acțiune a Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, care arăta că drapelul este „în mod evident mono-etnic maghiar”. Hotărârea nu este definitivă, și poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

Primarul municipiului, Antal Árpád, s-a declarat șocat de decizia instanței de a anula o hotărâre a Guvernului luată „în baza unei legi în vigoare, cu respectarea tuturor cerințelor și normelor”.

Publicitate

Într-o postare pe Facebook, edilul și-a exprimat speranța că disputele „simbolice” dintre comunitatea română și cea maghiară vor putea fi rezolvate „odată pentru totdeauna”, subliniind că există lucruri mai importante decât atacarea constantă a unei comunități pentru identitatea și simbolurile sale.

„Este incredibil și absurd că instanța a anulat hotărârea de guvern privind steagul Municipiului Sfântu Gheorghe. Am primit şocat vestea că Curtea de Apel Brașov a admis cererea absurdă de anulare a steagului oraşului nostru. Pur și simplu nu înțeleg cum, într-un stat de drept, este posibil ca două asociații vădit șovine și care urăsc maghiarimea (al căror unic scop este de a perturba relațiile interetnice pașnice și de a agrava relația româno-maghiară) să reușească să obțină anularea în primă instanță a unei decizii luate de Guvernul României, în baza unei legi în vigoare, cu respectarea tuturor cerințelor și normelor! Sper în continuare să putem rezolva odată pentru totdeauna aceste dispute simbolice, astfel încât comunitățile din Transilvania să poată folosi steagurile comunitare fără niciun fel de deranj, pentru că așa este normal. Am încredere și cred că există lucruri mai importante în secolul XXI decât atacarea constantă a unei comunități pentru identitatea și simbolurile sale”, a scris primarul.

Edilul s-a declarat dezamăgit că o astfel de decizie a putut fi luată într-o țară care se prezintă ca fiind o apărătoare a drepturilor minorităților, și a subliniat că populația maghiară așteaptă înțelegere și respect din partea țării.

„În orice caz, a fost naiv din partea mea să presupun că atât provocatorii care își câștigă existența din astfel de acţiuni, cât și cei ascunşi în spatele lor, au uitat de steagurile comunităților locale. Evident că nu, pentru că, dacă aceste probleme create în mod artificial vor fi rezolvate, vor rămâne fără slujbă. De fapt, sunt dezamăgit că acest lucru se poate întâmpla în România, care se prezintă în străinătate ca un stat model pentru rezolvarea problemelor minorităților. Și să nu ne facem iluzii, Sfântu Gheorghe este doar primul caz, vor urma multe altele. Nu asta așteptăm de la România, ci înțelegere și respect față de comunitatea maghiară!”, a mai transmis  Antal Árpád.

Hotărârea privind aprobarea steagului municipiului Sfântu Gheorghe a fost adoptată de Guvern la finalul lunii iunie a anului trecut, însă demersurile pentru modificarea drapelului au început în urmă cu mai bine de 10 ani. De-a lungul timpului, instanțele din Brașov și Covasna au anulat hotărârile Consiliului Local Sfântu Gheorghe de adoptare a acestui drapel.

În 2015, Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş a contestat proiectul de hotărâre privind steagul municipiului Sfântu Gheorghe pe considerentul că este reprezentativ doar pentru comunitatea maghiară, nu şi pentru românii care constituie aproape 25% din totalul populaţiei oraşului.

Reprezentanții Forumului au arătat că steagul are „caracter pur etnic maghiar” şi au solicitat includerea unor simboluri heraldice reprezentative pentru comunitatea românească, precum un vestigiu dacic sau o monedă romană.

(Ioana Ardeleanu)

 

Publicitate
banner we radio