Ştiri locale

Primarul Antal Árpád, despre lucrările de la CNMV: „Se lucrează într-un ritm nesatisfăcător, dar am face mai mult rău dacă am rezilia contractul”

Lucrările de reabilitare a Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe avansează într-un ritm nesatisfăcător, spune primarul Antal Árpád, care a explicat joi, într-o conferință de presă, că Primăria nu are foarte multe pârghii pentru a forța constructorii să accelereze ritmul de lucru.

Potrivit edilului, rezilierea contractului cu firma care a câştigat proiectul nu este o soluţie, întrucât ar amâna şi mai mult finalizarea lucrărilor, în astfel de situaţii fiind necesară reluarea întregului proces birocratic.

Publicitate

„Se lucrează în ritmul în care se lucrează, nesatisfăcător din punctul meu de vedere. Eu pun presiune cât pot, altceva nu am ce să fac. Sunt câteva cazuri unde am luat decizia chiar de a rezilia contracte, dar în acest caz am face mai mult rău decât bine dacă am rezilia contractul, pentru că trebuie făcută expertiză pe tot ce s-a făcut până acum, trebuie refăcute devizele, pe baza devizelor refăcute trebuie refăcută licitaţia, deci cel puţin un an s-ar opri totul în această situaţie. Este mult mai riscant şi nu avem nicio garanţie că peste un an vom găsi o firmă mai bună decât asta, ceea ce este altă problemă”, a explicat primarul Antal Árpád.

Primăria Sfântu Gheorghe a emis autorizația de începere a lucrărilor de reabilitare a Colegiului Național „Mihai Viteazul” în septembrie 2020, după un blocaj de mai bine de doi ani din cauza procesului birocratic. Proiectul de reabilitare și modernizare a internatului și a sălii de festivități, în valoare de 7,1 milioane de lei, nu primea avizul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Covasna, iar pentru reabilitarea clădirii principale și a bibliotecii Colegiului, a cărui valoare depășește 20,2 milioane de lei, erau necesare avize atât din partea ISU Covasna, cât și din partea Direcției de Cultură Brașov.

Într-un final, contractul de proiectare și execuție pentru internat și sala de festivități a fost câștigat prin licitație de o firmă din Cluj, care ar fi trebuit să finalizeze lucrarea cel târziu în toamna anului trecut.

Conform planului inițial, ambele proiecte ar fi trebuit să înceapă în 2018 și să fie finalizate cel târziu în noiembrie 2020, însă au fost întoarse de mai multe ori la proiectant.

În luna iunie a anului trecut, autorităţile locale au declarat că vor aplica penalizări pentru fiecare zi de întârziere în cazul în care lucrările de reabilitare nu se vor finaliza la termen.

Internatul Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” nu a fost reabilitat niciodată în cei peste 40 de ani de când a fost contruit, iar conducerea unităţii de învăţământ declara, în urmă cu 2 ani, că sunt necesare reparaţii capitale întrucât geamurile care sunt din lemn au mucegai, iar prin pereţii băilor curge apa, ţevile fiind sparte.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio