Ştiri locale

Primarul Antal Árpád: „De 20 de ani domnul Kelemen Tibor influențează negativ prin declarațiile sale relația dintre salariați și angajatori”

Afirmația șefului Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, Kelemen Tibor, conform căreia aproape 75% dintre angajații covăsneni din domeniul privat sunt plătiți cu salariul minim pe economie, a stârnit reacții atât în rândul specialiștilor din domeniu, cât și printre reprezentanții autorităților locale.  

După reacția de miercuri a deputatului UDMR Covasna, Miklós Zoltán, care a făcut un apel la Kelemen Tibor să nu „disemineze informații false în spațiul public, să nu înrăutățească atmosfera publică oricum deteriorată din cauza epidemiei, și să nu denigreze antreprenorii, care în pofida situației economice dificile continuă să protejeze locurile de muncă”, joi, într-o conferință de presă, primarul Antal Árpád a condamnat la rândul său declarațiile șefului AJOFM Covasna, afirmând, printre altele, că în ultimele două decenii acesta „a influențat prin mesajele sale negative relația dintre angajați și angajatori”.

Publicitate

„Domnul Kelemen a luat decizii prin care a îngreunat birocrația”

Edilul îi mai reproșează lui Kelemen Tibor și faptul că prin deciziile sale a pus în dificultate firmele private care nu au mai putut beneficia de toate ajutoarele acordate de către stat, și astfel, la rândul lor, nu au putut acorda mai mulți bani angajaților.

„Eu am două probleme cu domnul Kelemen: dânsul de 20 de ani tot comunică lucruri negative și creează o atmosferă negativă. Influenţează prin declaraţiile sale relația dintre salariați și angajatori. În momentul în care dimineaţa apare în presă că la noi nu ştiu cum sunt veniturile, stă la masă angajatul cu angajatorul, iar angajatorul va spune: bucură-te că-ţi dau atâta, că uite ce zice dl. Kelemen. Deci influenţează prin declaraţiile sale discuţiile, negocierile dintre salariat şi angajator. Al doilea mare reproș este că eu consider că domnul Kelemen nu este analist economic, dânsul este directorul unei instituţii deconcentrate în care ar trebui să facă totul ca, în cazul de față, firmele private să primească toate ajutoarele care sunt date de statul român pentru ca, la rândul lor, să dea mai mulţi bani angajaţilor. Domnul Kelemen nu face acest lucru aşa cum ar trebui. Practic, a luat nişte decizii prin care a îngreunat birocraţia, a pus firmele în situaţia de a le fi mai complicat, şi probabil că din cauza asta sunt firme care nu au primit nişte ajutoare care le reveneau în mod corect. Dacă firma pierde, până la urmă pierde şi angajatul”, a spus primarul Antal Árpád.

Acesta consideră că toți angajații din sfera publică au obligația de a face tot ce le stă în putere pentru ca rata șomajului să fie cât mai mică, în timp ce rata de ocupare a forței de muncă și venitul mediu să fie cât mai mari.  

ITM Covasna face lumină în privinţa salariilor din judeţ: sub 30% dintre angajaţii din privat au salariul minim. Detalii AICI.

Primarul Antal Árpád susține că este incorect ca o analiză a venitului mediu să fie făcută fără a fi luat în considerare și gradul de ocupare al forței de muncă.

„Cred că şi domnul Kelemen trebuia să prezinte niște cifre oficiale venite de la o instituție a statului, dar nu le-am văzut. Pe de-o parte, din punct de vedere profesional, nu e corect să faci o analiză a venitului mediu fără să iei în considerare gradul de ocupare al forţei de muncă. Dacă mâine dăm afară 100 de oameni de la TEGA, salariul mediu în municipiul Sfântu Gheorghe va creşte, deci cu cât gradul de ocupabilitate este mai mare într-o localitate, cu atât atragi mai multe persoane din zona de şomaj, şi le atragi cu venituri foarte mici, dar în loc să le dai ajutor de şomaj sau ajutor social, le dai un salariu. Deci nu este corect să analizezi venitul mediu fără să pui lângă gradul de ocupare, este prima mea observaţie pur profesională. În al doilea rând, cred că toţi cei care muncim în sfera publică, şi domnul deputat Miklós Zoltán, şi domnul Kelemen, şi eu şi alţii, avem obligaţia să facem tot ce ţine de noi pentru ca rata şomajului să fie cât mai mică, rata de ocupare să fie cât mai mare, iar venitul mediu să fie cât mai mare”, a mai spus primarul.

Despre împiedicarea firmelor să acorde salarii mai mari: „Este împotriva logicii”

În ceea ce privește vocile care susțin de câțiva ani că autoritățile locale împiedică firmele din județ să acorde salarii mai mari, Antal Árpád a explicat din nou că este în interesul Primăriei ca salariile locuitorilor să fie cât mai mari, cota din impozitul pe venit fiind principala sursă de venit a autorităților locale.   

„Este împotriva logicii, pentru că cel mai important venit al autorităţii locale este cota din impozitul pe venit, deci dacă veniturile sunt mari, dacă sunt mulţi angajaţi, atunci şi veniturile Primăriei sunt mari, iar dacă sunt puţini şi veniturile mici, atunci şi veniturile Primăriei sunt mici. Dacă eu am vreun interes ca primar, este acela să am un buget cât mai mare, pentru că dacă am buget mare pot să fac mai multe lucruri în oraş. Cred că cea mai bună statistică pe care pot să o pun la dispoziţie pentru municipiul Sfântu Gheorghe, pentru că nu pot să vorbesc la nivel de judeţ, este impozitul pe venitul global care intră în bugetul local. Acel impozit pe venitul global practic vine din salariile oamenilor, şi putem vedea cât a crescut, care este procentul de creştere şi aşa mai departe. Mai există o legendă în oraş că aceeaşi firmă, o firmă foarte mare, dă un salariu în Sfântu Gheorghe şi alt salariu în Braşov. Pe de-o parte eu nu pot să exclud că există o diferenţă la salarizare pentru că, evident, şi costurile diferă de la un oraş la altul, dar ţine şi de cerere şi ofertă, şi tot acolo ajungem: dacă şeful numărul 1 în tot ce înseamnă muncă într-un judeţ spune că la noi aşa sunt salariile, atunci îl obligă oarecum pe angajator să promită salariu mai mic şi îl constrânge pe angajat să accepte salariul mai mic”, a mai spus primarul.

„Sindicatele și patronatele ar trebui să stabilească salariul minim”

Antal Árpád este de părere și că în prezent persoanele angajate cu salariul minim nu au posibilitatea de a trăi decent, și consideră că, pe modelul altor țări europene, sindicatele și patronatele ar trebui să fie cele care stabilesc cuantumul salariului minim.

„Eu cred că salariul minim este mic, cred că din salariul minim nu ai şanse să trăieşti decent, însă şi aici este o discuţie: cine să decidă cuantumul salariului minim? În România decide politicul, dar sunt ţări în Uniunea Europeană unde decid sindicatele şi patronatele.  Eu cred că acesta este modelul corect: acela în care patronatele şi sindicatele negociază şi se înţeleg. Nici deputatul, nici primarul nu decid salariul de la o firmă privată, acolo este o negociere între angajat şi angajator, dar această negociere la noi este influenţată de aceste declaraţii ale domnului Kelemen, de exemplu”, a mai spus primarul.

Tamás Sándor: „Cred că domnul Kelemen vrea să incite populaţia împotriva întreprinzătorilor privaţi”

La rândul său, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, ne-a declarat că afirmațiile șefului AJOFM sunt false, și este de părere că acesta din urmă încearcă să incite populația împotriva firmelor private.

„Domnul Kelemen vorbeşte aiurea, iar cunoscătorii mediului de afaceri îl contrazic. Cred că domnul Kelemen vrea să incite populaţia împotriva întreprinzătorilor privaţi, pentru că salariile sunt stabilite de managerii firmelor şi nu de altcineva”, ne-a spus preşedintele Consiliului Judeţean Covasna.

Și președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Covasna, Edler András, a reacționat la declarația directorului AJOFM Covasna, despre care a spus că este incorectă.

Într-un comunicat postat pe site-ul instituției, acesta a transmis că „cel puțin jumătate dintre locuitorii județului Covasna câștigă cu siguranță peste salariul mediu”.

„Conform datelor Camerei de Comerț și Industrie a județului Covasna, companiile din județul Covasna (adică fără a lua în considerare întreprinderile individuale, companiile care nu au sediul în județ și fără a lua în considerare instituțiile) au angajat 25.846 de persoane în 2020. În total, există 3.125 de firme cu cel puțin un angajat. Dintre acestea: 1.727 de firme (55%) au un salariu mediu mai mare decât salariul minim. Numărul total de persoane angajate în aceste firme este de 21.167 (82%). 487 de firme (16%) au nivelul salariului mediu de 1,5 ori mai mare decât salariul minim. Numărul total de persoane angajate în aceste firme este de 11.302 (44%). Nu avem acces la baza de date folosită de domnul director Kelemen (dânsul a lansat informația conform căreia salariile ar fi foarte mici în regiune) dar, în lumina datelor de mai sus, putem spune că cel puțin 44% dintre persoanele care lucrează în companiile din județul Covasna câștigă sigur peste salariul mediu.Dacă adăugăm la cele de mai sus instituțiile financiare, primăriile și marile lanțuri de magazine care sunt prezente și angajează oameni în județul Covasna, în cazul cărora salariile sunt cu siguranță peste salariul mediu, atunci putem afirma foarte hotărât că cel puțin jumătate dintre locuitorii din județul Covasna câștigă cu siguranță peste salariul mediu!”, a transmis directorul CCI Covasna.

Miklós Zoltán: „Fac apel la Dl. Kelemen să prezinte datele pe care își bazează declarațiile”

Joi, deputatul UDMR Miklós Zoltán a revenit cu o completare a comunicatului transmis cu o zi în urmă, subliniind că declarația șefului AJOFM Covasna nu poate fi adevărată nici raportat doar la angajații din sectorul privat.

Acesta i-a solicitat lui Kelemen Tibor să facă publică sursa pe care a fost bazată afirmația, în caz contrar să își retragă declarația.   

„Determinarea numărului exact al acelora care câștigă salariul minim nu este o problemă emoțională, ci un fapt bazat pe date oficiale: fie cineva câștigă atât, fie câstigă mai mult. Peste nivelul salariului minim, scara este largă. Sunt conștient de faptul că există multe venituri reduse. Este important de reținut, însă, că în sectorul privat salariile sunt stabilite exclusiv de angajatori, și nici politicienii, nici autoritățile nu au instrumente să intervină. (…) Cifrele sunt de regulă greu de combătut, iar declarația domnului Kelemen NU ESTE ADEVĂRATĂ nici dacă ne raportăm doar la cei din sectorul privat! (…) Fac apel la Dl. Kelemen Tibor să prezinte datele pe care își bazează declarațiile, iar dacă acest lucru nu se realizează, să retragă declarațiile”, a scris parlamentarul într-o postare pe Facebook.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio