Ştiri locale

Lucrări de cadastru gratuite în trei comune din județul Covasna

Casele și terenurile din comunele Hăghig, Moacșa și Sânzieni vor fi cadastrate integral din fonduri europene, iar locuitorii vor primi gratuit extrase de carte funciară.

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a scos recent la licitație un contract în valoare de peste 461 de milioane lei pentru servicii de înregistrare în sistemul informatic centralizat a caselor din zona rurală a României.

Publicitate

La nivel național, contractul este împărțit în 297 de loturi, corespunzătoare aceluiași număr de localități, iar firmele interesate pot să depună oferte până în data de 13 septembrie 2021. Procedura se va finaliza cu încheierea unor contracte multianuale/lot, pentru o perioadă de 24 de luni.

Potrivit reprezentanților OCPI Covasna, finanțarea este asigurată din fonduri europene prin Programul Operațional Regional. Suprafața totală estimată a celor 3 comune / loturi din județul Covasna este de 14.624 hectare.

„Trei comune din județul Covasna sunt incluse în procedura de licitație deschisă, inițiată de ANCPI pentru achiziționarea serviciilor de înregistrare sistematică a proprietăților în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Lucrările de cadastru general sunt gratuite pentru cetățeni și se desfășoară în cadrul Programului național de cadastru și carte funciară (…) Anunțul a fost publicat și în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Astfel, la această procedură pot depune oferte toți operatorii economici din țară sau din străinătate care îndeplinesc cerințele solicitate de ANCPI (…) UAT-urile din județul Covasna pentru care au fost demarate procedurile de atribuire sunt Hăghig (4.368 ha); Moacșa (1.072 ha) și Sânzieni (9.184 ha)”, se arată într-un comunicat al OCPI Covasna.

La nivel național, suprafața totală estimată a comunelor aferente celor 297 de loturi este de 1.465.609 de hectare, iar valoarea totală a proiectului este 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 de euro reprezintă fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană și 46.933.673 de euro reprezintă cofinanțarea de la bugetul de stat.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio