Ştiri locale

Primăria Sfântu Gheorghe va întocmi o strategie pe zece ani pentru reabilitarea termică a blocurilor

Conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe a anunţat, marţi, că va elabora o strategie pe zece ani pentru reabilitarea termică a blocurilor din municipiu, iar, în paralel, va demara şi o campanie de informare a locatarilor cu privire la avantajele termoizolării locuinţelor.

Viceprimarul Toth Birtan Csaba a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că între anii 2011-2013 municipiul Sfântu Gheorghe a fost „campion” naţional la termoizolarea blocurilor, însă ulterior programul a stagnat deoarece o parte dintre beneficiari nu şi-au achitat contribuţia proprie.

Publicitate

„Sfântu Gheorghe a fost campion într-o perioadă, între 2011-2013 mi se pare, dar după aceea s-au acumulat nişte experienţe care i-au cam speriat pe administratori, pe preşedinţii de asociaţii fiindcă a fost anevoioasă colectarea banilor din contribuţia proprie a locatarilor, au avut loc denunţuri la Poliţie, la DNA, deci sunt oameni care nu înţeleg că în comunitate trebuie să şi contribui şi nu numai să ai beneficii. Şi s-a cam oprit. Din fericire, anul trecut am reuşit să depunem patru aplicaţii şi suntem în faza de precontractare, urmează să semnăm contractele de finanţare şi să pornim. Este vorba despre aproximativ 160 de apartamente din zona centrală, în total (…) În cazul acestor patru proiecte, Primăria s-a angajat ca în loc de 25% cât ar trebui să contribuie locatarii, să reducă această sumă la 10% şi să suporte diferenţa de 15% din bugetul propriu. Deci, Primăria poate să facă şi acest lucru şi bineînţeles că vrea să contribuie la reabilitarea termică a cât mai multor blocuri”, a declarat Toth Birtan Csaba.

Acesta a mai spus că în bugetul din acest an al oraşului, care va fi votat la începutul lunii aprilie, va fi cuprinsă o sumă pentru elaborarea unei strategii de reabilitare termică a blocurilor.

„Avem speranţe că putem să repornim un program mai amplu de reabilitare termică (…) Vrem să realizăm o strategie pe perioada 2021-2030, vrem să facem un plan să vedem câte scări au rămas, câte trebuie reabilitate (…) Deci, să întocmim o strategie şi o să urmeze o campanie de convingere cu cifre a locatarilor, deci să vadă nu doar cât costă realizarea acestui program, ci şi cât economisesc ei din suma cheltuielilor comune dacă sunt cuprinşi în acest program”, a mai spus Toth Birtan Csaba.

Potrivit acestuia, până în prezent mai puţin de 10% din blocurile din Sfântu Gheorghe au beneficiat de programe de reabilitare termică prin programe cofinanţate de autorităţi, însă există şi blocuri termoizolate exclusiv pe cheltuiala locatarilor.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio