Ştiri locale

Președintele CJ Covasna despre problema urșilor: „Vom organiza un miting la București. Dacă nu suntem auziți, atunci să fim văzuți”

România are nevoie de legi care să permită recoltarea urșilor care s-au înmulțit excesiv în ultimii ani și pun în pericol siguranța populației, însă anumite ONG-uri care militează pentru protejarea acestor animale pun presiune pe autoritățile cu atribuții în domeniu, afirmă președintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Tamás Sándor.

Potrivit acestuia, pentru restabilirea echilibrului dintre om și urs, în zonele în care animalele sălbatice provoacă pagube, este necesară modificarea legislației în vigoare.

Publicitate

Joi, în cadrul conferinței lunare Info Județean, președintele CJ Covasna a menționat că autoritățile locale din mai multe județe, printre care și Covasna, au în plan organizarea unui miting la Bucureşti pentru a trage încă un semnal de alarmă referitor la problema urșilor.

„În săptămânile și lunile care au trecut am stat lângă domnul ministru al Mediului, împreună cu specialiștii în vânătoare, am oferit câteva idei, s-a întocmit un proiect de modificare a legii și o etapizare unde vrem să ajungem, pentru a restabili echilibrul între om și animal în general, respectiv între om, avuția lui și urs. Verzii întunecați fac o presiune enormă, și nu numai pe domnul ministru pentru că ar avea tăria de a lua decizii, de altfel conform legislației în vigoare. În spatele și în interiorul administrațiilor și pe umărul Guvernului României este o presiune enormă. Am organizat întrevederi cu asociațiile de vânătoare nu doar din județul nostru, ci și din județele din țară, din Argeș, Sibiu, Brașov, Neamț, Vrancea, și așa mai departe. Vom organiza și un miting la București, dacă nu se aude, măcar atunci să se vadă”, a spus președintele CJ Covasna, fără a lansa însă o eventuală dată pentru acest miting.

„Cei care au văzut doar ursuleți din pluș sau doar la televizor nu vor să înțeleagă problema”

Numai în județul Covasna pagubele provocate de urs în ultimii 5 ani se ridică la câteva zeci sau poate chiar sute de milioane de lei, iar anul trecut suma s-a ridicat la circa 10-15 milioane de lei, conform datelor prezentate luna trecută de conducerea Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Covasna.

Situația se repetă în fiecare an, animalele coboară zilnic în localități după hrană, iar localnicii se plâng că autoritățile nu fac nimic să le protejeze gospodăriile. Președintele CJ Covasna subliniază că problema este una serioasă, iar cei care militează împotriva recoltării urșilor nu trăiesc în regiunile expuse și nu simt permanent frica pe care o trăiesc locuitorii din zonele afectate.

„Dacă ursul este în pădure nu este nicio problemă, problema este când ursul este în grajd, sau pe uliță în localități. Am poze și filmări cu ursul care aleargă ca un cal pe uliță. La ora 08:15 în Fotos alerga ursul, dar din fericire, din cauza Covid-19, atunci nu se ținea școală. Cei care au văzut doar ursuleți din pluș sau doar la televizor nu vor să înțeleagă acest lucru, și există și o presiune internațională pe această temă”, a spus președintele CJ Covasna.

În prezent, vânătoarea urșilor este reglementată la nivel european prin Directiva Habitate, care permite doar prin derogări recoltarea în cazuri punctuale, însă ministrul Mediului a anunțat că  se pregătește modificarea legislației astfel încât animalele agresive să poată fi împușcate în maximum 24 de ore. Tánczos Barna a declarat că ordonanța ar urma să fie aprobată de Guvern în luna iulie (detalii AICI).

„Există o legislație prin care ministrul poate aproba recoltarea urșilor, în primul rând pentru a menține echilibrul habitatului, iar în al doilea rând pentru intervenția de urgență în cazul acelor exemplare care reprezintă un pericol, dar întâi este nevoie de o cotă de recoltare prin care să poată fi menținut echilibrul habitat-animal-om, care acum este dezechilibrat din cauza verzilor întunecați. Elveția, Austria și alte state au acceptat cândva să fie recoltați toți urșii din țările respective tocmai pentru că prețul vieții și avuției omului a fost mult mai mare. Domnul ministru Tánczos a și declarat că a trimis scrisori prin care a propus să transportăm urșii din România în alte țări, dar nimeni nu îi vrea, în schimb, se vrea ca noi să ținem urșii aici”, a mai spus Tamás Sándor.

Recent, directorul APM Covasna, Gheorghe Neagu, a declarat că în ultimii 5 ani au fost înregistrate peste 1.060 de atacuri ale urșilor care au distrus culturi agricole și au ucis sute de animale din gospodăriile covăsnenilor.  

Cu toate acestea, doar circa jumătate din cererile depuse anual de gestionarii fondurilor de vânătoare, pentru recoltarea urșilor care produc pagube în gospodăriile din județul Covasna, au primit aprobare, asta deși numărul atacurilor s-a înmulțit considerabil.

Autoritățile estimează că populația de urs din județul Covasna se apropia anul trecut de 1.700 de exemplare.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio