Ştiri locale

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din judeţul Covasna: „Recomandarea noastră este ca toată lumea să se vaccineze. Doar aşa ne vom putea relua viaţa normală”

O parte dintre medicii de familie din județul Covasna și asistenții acestora se vor implica, în afara programului de lucru din cabinete, în a doua etapă a campaniei de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2, care va începe din 15 ianuarie.

Această etapă este dedicată persoanelor cu vârste peste 65 de ani, celor cu boli cronice, dar și angajaților din domeniile esențiale, iar potrivit estimărilor Direcției de Sănătate Publică (DSP), la nivelul județului ar urma să se vaccineze peste 2.500 de persoane.

Publicitate

„Suntem în legătură cu DSP Covasna, ne-au cerut ajutorul, unii medici şi asistenţi s-au înscris, dar va fi destul de greu şi asta pentru că avem contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate. Campania de vaccinare se va face în afara programului de lucru de la cabinet, pentru că nu putem pleca în timpul programului ca să mergem în centrul de vaccinare. Centrele de vaccinare au anumite condiţii şi deocamdată cele două vaccinuri nu se pot face în cabinetul de medicina familiei, aşa scrie legea. Dar suntem o parte dintre medici şi dintre asistentele noastre care deja ne-am înscris şi vom participa în afara programului cu Casa. Eu personal am înscris 10 medici şi asistenţi, restul nu au răspuns, dar poate că dacă va exista o solicitare în mod special, dacă va fi nevoie, vor mai accepta şi alţii”, ne-a spus preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din judeţul Covasna, dr. Lucia Şereş.

Programarea online, greoaie şi dificilă

În ceea ce priveşte înscrierea pe platforma informatică pusă la dispoziţie de Guvern, medicul ne-a explicat că deocamdată nu au fost făcute modificările necesare care să permită accesul populaţiei, fiind disponibile programările doar pentru prima etapă a campaniei, respectiv pentru angajaţii din sistemul de sănătate.

Aceasta şi-a exprimat speranţa că în următoarele zile programul va fi simplificat astfel încât programările să poată fi mai uşor de făcut, întrucât în prezent procesul este unul „greoi şi dificil”.

„Medicii de familie sunt pregătiţi, doar autorităţile se pare că încă nu sunt. Până în 15 ianuarie trebuie să se schimbe programul informatic, platforma aceea. Actualmente este foarte greoaie şi deocamdată afişează numai etapa I. Sperăm că se mai modifică şi va fi mai uşor, pentru că dacă populaţia va dori foarte mult să se înscrie, nu ştiu când vom putea face programările, platforma aceasta este foarte dificilă. M-am chinuit o zi întreagă să pot să-mi introduc cabinetul, să meargă pe paltformă. Sperăm că se va simplifica”, ne-a spus medicul.

Mai multe variante pentru programare

Dr. Lucia Şereş spune că nu este neapărat ca pacienţii să se programeze prin cabinetul medicului de familie, existând mai multe posibilităţi, printre care crearea unui cont personal, programarea prin intermediul serviciilor de asistenţă socială din cadrul primăriilor, sau prin intermediul unui call center pus la dispoziţie în fiecare judeţ la numărul unic 021 414 44 25.

Mai mult, de pe un singur cont, un aparţinător poate înregistra 10 membri ai aceleiaşi familii.

De asemenea, persoanele care deservesc activităţi esenţiale pot fi programate şi prin angajator.

„În primul rând, le recomandăm pacienţilor cronici care au sub 65 de ani să apeleze la medicii de familie ca să poată medicul să scrie diagnosticul, dar în rest se pot înscrie singuri, le trebuie datele din buletin, CNP, numărul de telefon, adresa de e-mail ca să primească confirmarea programării şi să ştie când trebuie să meargă la vaccinare. Îşi pot alege data şi ora, dar şi centrul unde se vor vaccina”, ne-a explicat preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie.

„Recomandarea noastră este ca toată lumea să se vaccineze. Doar aşa ne vom putea relua viaţa normală”

Medicul Lucia Şereş, care s-a vaccinat în prima etapă a campaniei, spune că în afară de o uşoară durere la locul injecţiei, nu a avut alte reacţii adverse, şi le recomandă tuturor pacienţilor, chiar şi celor care nu se află la risc, să se imunizeze, subliniind că vaccinarea este singura metodă prin care pandemia va putea fi stopată.

„Recomandarea noastră către pacienţi, către locuitori este să se vaccineze. Le recomandăm chiar şi celor care nu sunt la risc, este vorba şi de o prevenţie ca să nu se îmbolnăvească, pentru că nu se ştie cum evoluează boala, e foarte perfidă, la unii se manifestă foarte uşor iar la alţii se poate agrava, dar pe lângă asta, este şi o măsură de protecţie a comunităţii. Numai aşa ne vom putea relua viaţa normală de dinainte de pandemie, dacă un procent semnificativ din populaţie se va vaccina. Dacă stăm în expectativă şi ne gândim ce o fi, dacă o fi, ce păţim, dacă e sau nu e CIP atunci nu mai scăpăm de pandemie. (…) Am făcut o statistică, mulţi dintre medicii şi asistenţii de familie din judeţ s-au programat dar nu ştim exact câţi au apucat să se vaccineze. Noi ne-am vaccinat întreg cabinetul, atât eu cât şi cele două asistente, iar în 29 ianuarie avem deja doza a doua. Ne-am simţit bine, a doua zi am avut doar un pic de durere la locul injecţiei dar fără tumefacţie şi roşeaţă, nu a trebuit să fac nimic, nu a fost ceva foarte neplăcut”, a mai spus medicul.

Platforma de programare pentru etapa a doua de vaccinare va fi operaţională începând din data de 15 ianuarie, ora 15:00, iar la nivel naţional populaţia va avea la dispoziţie şi numărul unic 021 414 44 25, apelurile urmând să fie preluate în cele de 42 de call center-uri din fiecare judeţ.

Potrivit Prefecturii Covasna, la nivelul județului vor exista în total nouă centre de vaccinare anti-COVID19, dintre care două se mențin din prima etapă.

Astfel, vor exista trei centre la Sfântu Gheorghe, câte două în Covasna şi Întorsura Buzăului, respectiv câte unul la Târgu Secuiesc şi Baraolt, lista acestora putând fi consultată pe site-ul Prefecturii.  

Până miercuri, 13 ianuarie, judeţul Covasna a primit un număr de 755 de doze, fiind vaccinate 731 de persoane.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio