Ştiri

UE a aprobat consumul de insecte. Gustări, batoane proteice sau fursecuri făcute cu făină de… viermi

Viermii își vor face apariția în farfuriile europenilor tot mai des, în viitor. Nu e vorba de mâncare stricată, ci chiar de hrană sănătoasă. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a decis că viermele de făină este sigur pentru consumul uman. De acum înainte, autoritățile locale din statele comunitare pot decide vânzarea de gustări, batoane de proteine sau fursecuri care să conțină printre ingrediente și… insecte. 

Bogați în proteine, grăsimi și fibre, viermii galbeni sunt priviți drept o hrană inovatoare. Făina obținută din aceștia va putea fi folosită în paste și produse de patiserie, spun cercetătorii.

Publicitate

„În evaluarea făcută acestui tip de viermi galbeni am observat că ni s-a propus folosirea lor ca ingrediente pentru biscuiți, paste, sau feluri de mâncare pe bază de legume, chiar și batoane de energie. Dar, avem alte solicitări pe care le analizăm acum și vedem că există un interes în a consuma o astfel de hrană inovatoare ca ingredient într-o mare varietate de mâncăruri, cum ar fi carne artificială, cârnați, băuturi”, spune Ermolaos Ververis, de la Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară. 

Instituția intenționează să aprobe pe viitor și alte tipuri de hrană exotică, începând de la alge până la alte insecte comestibile. Aproximativ 2.000 de specii de insecte sunt folosite pe Glob, însă mulți consumatori europeni privesc cu repulsie acest tip de hrană, așa că va mai dura ceva vreme până va fi acceptat la scară largă. 

Europa este lider în domeniul start-up-urilor care se ocupă cu creșterea insectelor după ce le-a inclus pe lista alimentelor sustenabile. Autoritățile europene au alocat fonduri pentru cercetare și facilități de producție, iar blocul comunitar permite deja folosirea insectelor pentru hrana peștilor, câinilor și pisicilor. 

În contextul în care cercetările estimează că cererea de insecte va creşte de 10 ori până în 2025, UE a aprobat consumul de insecte.

Insectele sunt cu un pas mai aproape de farfuriile europenilor, după ce autoritatea pentru supravegherea alimentelor din Uniunea Europeană a decis că viermele de făină, larva gândacului cunoscut drept Tenebrio molitor sau mealworm, ar putea fi consumată fără probleme de oameni, atât în formă brută, cât şi sub formă de aditiv pudră, conform Bloomberg.

Opinia emisă de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor reprezintă primul pas în drumul autorităţilor spre a aproba vânzarea de gustări, batoane proteice, fursecuri şi alte preparate care conţin insecte printre ingrediente.

Decizia ar putea aduce un impuls şi pentru piaţa fermelor de insecte, în contextul în care o cercetare a firmei Arcluster estimează că aceasta va creşte de 10 ori până în 2025, când ar putea depăşi 4,1 miliarde de dolari la nivel global, scrie mediafax.ro.

Piaţa a început să atragă finanţări semnificative şi atenţia unor gitnţi precum Nestle şi Cargill. „Practic, ne ajută să creăm o nouă sursă de proteine pentru întreaga lume într-un mod sustenabil. Suntem foarte mulţumiţi de calitatea nutritivă”, a declarat Helene Ziv, director în divizia de nutriţie din cadrul Cargill.

Aceasta este prima analiză de risc asupra insectelor ca un nou aliment derulată de Autoritatea Europeană, care mai are încă 14 aplicaţii în curs de analiză – de la greieri până la lăcuste.

Aprobarea în curs de aşteptare a viermelui de făină va aduce oportunităţi în piaţă, este de părere Andrea Germini, liderul echipei responsabile pentru noile alimente din cadrul Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentelor.

Autoritatea a mai atras atenţia şi asupra faptului că ar putea exista reacţii alergice la unele persoane.

Publicitate
banner we radio