Ştiri locale

Premieră în județul Covasna: 3 trasee de escaladă inaugurate de Salvamont la Cheile Vârghișului

Trei trasee de escaladă pentru turiști, având dificultate medie, au fost inaugurate zilele trecute de Serviciul Public Salvamont Covasna în interiorul rezervației naturale Cheile Vârghișului, acestea reprezentând o premieră pentru județul Covasna.

Inaugurarea peretelui de escaladă „Ejtőkő” este o dorință mai veche a salvamontiștilor covăsneni, însă proiectul inițial a fost gândit „la pachet” cu un traseu de tip Via Ferrata (din italiană „drum de fier”) – un traseu montan echipat cu şufe metalice, trepte de fier, poduri suspendate sau traverse.

Amenajările de acest gen le permit turiştilor mai puţin experimentaţi să parcurgă trasee expuse, pereţi verticali şi să ajungă în vârf în siguranţă.

„În data de 6 iulie a avut loc inaugurarea peretelui de escaladă Ejtőkő situat în interiorul rezervației naturale Cheile Vârghișului, eveniment organizat de către Centrul Județean pentru Protecția Naturii și Salvamont. Peretele de escaladă  cuprinde 3 trasee de dificultate medie la care se poate ajunge în 15 minute de la drumul care duce către Cheile Vârghișului. La eveniment au participat alături de membrii Serviciului Public Județean Salvamont Covasna și membri ai formației Salvamont Harghita și ai Clubului Sportiv Aquila. Pe această cale dorim să le mulțumim tuturor participanților la eveniment”, ne-a transmis șeful Salvamont Covasna, Leonid Moscviciov.

Salvamontiștii covăsneni spun că locul este perfect pentru escalade primăvara și toamna, iar un pas important pentru alpinismul sportiv din regiune ar fi construirea mai multor astfel de trasee de escaladă, la fel de bine securizate.

„Având în vedere caracteristicele sale, ar fi păcat să nu se mai facă și alte trasee de escaladă pe acest perete (…) Ar deveni favoritul multora dintre alpiniști”, au transmis salvamontiștii.

Marcaje ilegale pe traseele turistice din județ

În prezent, Salvamont Covasna are în lucru mai multe proiecte, urmând ca în viitorul apropiat să inaugureze și alte trasee tematice, printre care unul la Rezervația de la Reci. Deocamdată, însă, salvamontiștii se confruntă cu un fenomen pe cât de bizar, pe atât de periculos: mai multe marcaje ilegale apărute pe potecile turistice din județ, care pot induce în eroare turiștii.

„Urmează să mai prezentăm mai multe trasee tematice în județul Covasna, ultimele pe care le finalizăm sunt la Rezervația de la Reci. Sunt niște trasee tematice de parcurs, cu informații utile. Avem mai multe proiecte, chiar și un refugiu montan nou, și încercăm să le finalizăm cât mai repede (…) Avem probleme cu potecile turistice, sunt marcaje ilegale, am mai întâmpinat niște probleme, dar din păcate aceste probleme sunt deja în toată țara. Se marchează foarte mult și nu se respectă legislația, nu sunt semne convenționale, recunoscute. Am tot tras semnale de alarmă, dar sunt foarte mulți amatori care vedem că se duc și marchează, sunt tot felul de marcaje și nu știm ce înseamnă”, ne-a mai spus șeful Salvamont Covasna, Leonid Moscviciov.

Cât despre realizarea celor 3 trasee de escaladă, demersurile au fost demarate la începutul anului 2020, investiția fiind la acel moment estimată la acel circa 11.000 de lei.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio