Ştiri

Plimbarea câinelui pe un trotuar fierbinte. Ce riscuri există?

Asfaltul se incalzeste rapid si devine  mai fierbinte decat aerul astfel ca atunci cand este cald afara, solul poate provoca arsuri pernutelor labelor unui caine.  Stiind cand este prea cald pentru plimbarea cainelui pe un trotuar fierbinte sau cum sa preveniti arderea labutelor este crucial pentru prevenirea arsurilor si a disconfortului la animalul dvs. de companie, scrie mesagerulneamt.ro.

Cainii au picioare care pot fi acoperite cu blana dar au si pernute  ale labutelor carora le lipseste aceasta acoperire cu blana. Pernutele sunt excelente pentru protejarea picioarelor pe suprafete aspre, asigura absorbtia socului si tractiune dar nu sunt imune la arsuri. Cainii au 6 pernute pe laba fiecarui picior si fiecare pernuta este compusa dintr-o piele groasa, grasime si tesut conjunctiv.

Publicitate

 

Temperatura asfaltului & Temperatura aerului

Orice drum sau suprafata stradala poate fi considerata asfalt. In timp ce asfaltul negru pune mai multe probleme in cazul incalzirii si suprafetele din beton pot deveni prea fierbinti pentru labutele catelului.

In ciuda a ceea ce s-ar putea crede temperatura aerului nu este aceeasi cu temperatura asfaltului. Aceasta inseamna ca pe masura ce acesta se incalzeste se pot atinge temperaturi care nu sunt sigure pentru pernutele cainelui.

Temperaturile asfaltului pot fi cu pana la 15,5°C mai mari decat temperatura aerului (in conditii de lumina directa a soarelui, fara vant si o umiditate scazuta). Temperaturile anuntate la meteo sunt calculate de obicei la umbra, la o inaltime de circa 2 m de sol. Astfel, cele 37-38°C prognozate se pot transforma usor in peste 50°C la nivelul solului.

Prin urmare, este important sa fiti constienti de diferenta de temperatura a asfaltului si temperatura aerului.

Temperatura aerului °C Temperatura asfaltului °C
25 51
30 57
30,5 61,6

Cand are loc o arsura?

Trebuie doar 60 secunde de mers pe un trotuar fierbinte de 51°C pentru ca labutele cainelui sa se arda. Acest lucru inseamna ca si o temperatura de 25°C in afara asfaltului ar putea fi suficient de fierbinte pentru a arde pernutele unui caine daca sta pe el suficient de mult timp.

Cum va dati seama ca pernutele cainelui sunt arse?

Daca observati ca cainele dvs. schiopateaza, isi linge insistent pernutele, pernutele se exfoliaza, au basici sau sunt mai inchise la culoare decat de obicei, atunci poate fi vorba de o arsura.

Alternative la mersul pe trotuar

Cainii au nevoie de miscare. Daca este prea cald sa mearga pe trotuar si va intrebati cum sa isi consume cainele energia, cea mai simpla alternativa la mersul pe trotuar ar fi mersul pe iarba sau pe sol.

Aceste suprafete nu se incalzesc la fel de mult ca asfaltul si sunt de obicei suprafete sigure de mers. Daca nu exista iarba pe care sa va plimbati, luati in considerare inotul intr-un iaz sau lac, mersul la o „plimbare” in interiorul casei, jocul intr-o curte cu iarba, mersul intr-un parc pentru caini.

Prevenirea arsurilor

Scoateti catelul la plimbare dimineata in zori sau seara, cand asfaltul s-a racit. Atingeti asfaltul cu mana, iar daca o puteti tine nemiscata fara probleme, inseamna ca nici labutele catelului nu vor fi afectate. Uneori, schimbarea pur si simplu a programului de mers pe jos este tot ce trebuie sa faceti pentru a va mentine cainele in siguranta.

O alta alternativa sunt pantofii de protectie pentru caini care sunt ideali pentru suprafetele fierbinti. Permiteti catelului sa se acomodeze cu aceste incaltari inainte de a iesi afara la plimbare. Lasati cainele sa se plimbe cu ele prin casa si sa-si dea seama cum sa mearga fara sa se impiedice.

Ceara pentru protectia si hidratarea pernutelor este o alternativa la incaltarile de protectie. Aceasta ceara se aplica cu usurinta pe pernutele labelor inainte de a iesi la plimbare si se usuca in doar cateva secunde, oferind o bariera de protectie. Majoritatea acestor produse de tip ceara trebuie aplicate doar la cateva zile sau saptamanal si sunt netoxice, in cazul in care cainele isi linge labele.

Tratarea pernutelor arse

In cazul unei arsuri puternice este recomandat sa duceti cainele la veterinar. Daca insa este vorba de o arsura minora puteti aplica urmatoarele:

  • tineti labuta afectata in apa rece timp de cel putin 10 minute
  • curatati locul cu betadina si indepartati praful
  • aplicati un unguent pentru rehidratare si vindecarea ranii (puteti acoperi labutele afectate cu o soseta mica)
  • evitati plimbarile in perioada de recuperare sau faceti plimbari mai scurte si ocoliti suprafetele incinse

Cand va puteti plimba in siguranta cu cainele pe asfalt?

Poate fi greu de spus cand poate fi singura plimbarea cainelui pe un trotuar (potential) fierbinte. Insa, daca temperatura aerului este sub 25°C  nu ar trebui sa va faceti griji. Daca este mai cald de atat, puteti masura temperatura la nivelul asfaltului pentru a verifica daca este prea cald pentru a putea merge. Un mod simplu de a verifica este sa tineti palma pe asfalt nemiscata timp de 10 secunde. Daca este prea fierbinte pentru a va tine mana nemiscata 10 secunde atunci este prea cald si pentru cainele dvs.

Publicitate
banner we radio