Ştiri locale

Peste 55 de kg de petarde interzise au fost confiscate de poliţiştii covăsneni

Polițiștii covăsneni continuă să acționeze pentru prevenirea și combaterea faptelor ilicite și menținerea climatului de siguranță publică. În această perioadă, premergătoare sărbătorilor de iarnă, polițiștii intensifică activitățile pentru verificarea respectării prevederilor legale care reglementează operațiunile cu obiecte și materiale pirotehnice, dar și prevederile referitoare la comerțul cu pomi de Crăciun ori alte produse specifice.

În urma acțiunilor și controalelor efectuate până acum, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Covasna au confiscat 55,5 kg de articole pirotehnice din categoria celor interzise persoanelor fizice pentru deținere și comercializare, care erau oferite spre vânzare fără a fi respectate prevederile legale.

Publicitate

Polițiștii le reamintesc cetățenilor că, legislația în vigoare prevede în mod expres că numai articolele pirotehnice din categoria F1 pot fi deţinute şi folosite de către persoanele fizice şi numai de către persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani (exemplu: jerbe, granule scânteietoare, pocnitori cu confeti, scântei sau steluțe), fiind excluse cu desăvârșire petardele.

Le recomandăm părinţilor să-şi supravegheze copiii cu atenţie, deoarece aceştia pot fi expuşi incidentelor survenite în urma folosirii necorespunzătoare a obiectelor de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice.

Utilizarea articolelor pirotehnice poate genera consecinţe imprevizibile şi periculoase. Din acest considerent, folosirea lor necesită responsabilitate sporită în ceea ce priveşte respectarea condiţiilor esenţiale de securitate.

Vă recomandăm să folosiţi cu multă atenţie articolele pirotehnice, pentru a evita producerea unor incendii ori rănirea unor persoane.

În ceea ce privește operațiunile cu pomi de Crăciun, polițiștii covăsneni au intensificat controalele și pe această linie, iar până acum, în urma acțiunilor desfășurate, au fost confiscați peste 200 de pomi de Crăciun. Aceștia au fost descoperiți fie la persoane fizice, fie la societăți, care îi ofereau spre vânzare fără a respecta prevederile legale.

Cetățenii care doresc să achiziționeze pomi de Crăciun, trebuie să cunoască faptul că atunci când cumpără, este obligatoriu să primească bon fiscal sau alt document care să ateste proveniența. De asemenea, aceștia trebuie să verifice dacă pomul are marca silvică dreptunghiulară specifică, aplicată pe trunchi, în partea inferioară.

Mai este bine de știut că, nu doar comercianții care nu respectă prevederile legale sunt pasibili de a fi sancționați, ci și cumpărătorii. Cei care sunt identificați transportând pomi de Crăciun fără a putea dovedi proveniența acestora, riscă să fie sancționați cu amendă contravențională, iar pe lângă aceasta se dispune și sancțiunea contravențională complementară a confiscării.

Compartimentul Relaţii Publice

Agent principal de poliție Tolvaj-Marin Nicoleta

 

Publicitate
Publicitate
banner we radio