Ştiri locale

Peste 5.000 de locuitori din Sfântu Gheorghe nu au fost recenzaţi până acum

Județul Covasna se află pe locul 12 în țară în ceea ce privește completarea formularelor de Recensământ, cu 97,7% din populație aflată în evidențe, conform celor mai recente date ale Direcției Județene de Statistică (DJS).

Municipiul Sfântu Gheorghe se află în continuare sub media județeană, cu peste 5.000 de persoane care încă nu au participat la procesul de numărare. În schimb, mai sunt doar 12 localități covăsnene care nu au atins ținta de 100% pe baza estimărilor făcute de INS în ceea ce privește populația rezidentă.

Publicitate

„La nivelul județului Covasna, 97,7 % din populație a fost recenzată, suntem pe locul 12 pe țară, dar a încetinit foarte, foarte mult procesul de recenzare. Mai avem o săptămână, să vedem cum stăm. La Sfântu Gheorghe încă nu am ajuns la 90% cu recenzarea, suntem la 89%, mai sunt puțin peste 5.000 de persoane de recenzat. În total sunt 12 localități unde încă nu s-a ajuns la 100%, nu s-a atins populația țintă.  Dar stăm bine, comparativ cu restul județelor, nu suntem nici în față nici în spate. Eu sunt optimistă că terminăm săptămâna asta”, ne-a explicat Andrea Illés, directoarea executivă a DJS Covasna.

Probleme mari sunt în municipiul București, dar și în Timișoara și Iași, unde procentul populației recenzate rămâne destul de scăzut. Până în data de 20 iulie 2022 au fost recenzate la nivel național aproape 17 milioane de persoane, ceea ce reprezintă 87,4% din populația rezidentă țintă estimată la începutul recensământului (19,02 milioane). Astfel, termenul limită pentru completarea chestionarelor a fost prelungit pentru a doua oară, culegerea datelor putând fi făcută până pe 31 iulie.

„Nu se mai poate prelungi procesul pentru că nu permite legea, pentru asta ar trebui modificată legislația, și nu e un proces care să se întâmple de la o zi la alta. Nu știu cum va fi, pentru că la București nu s-a ajuns încă la 70%”, ne-a mai spus Andrea Illés.

Joi, într-o conferință de presă, primarul Antal Árpád a declarat că o persoană din Sfântu Gheorghe a fost amendată de Poliţie pentru că a refuzat să participe la recensământ, fiind deocamdată singura sancțiune aplicată.

Șefa DJS Covasna a explicat că scopul autorităților locale nu este de a plica amenzi, însă sunt situații în care locuitorii nu vor să coopereze cu recenzorii.

„Este singura persoană amendată, a primit amenda minimă din câte am înțeles. Nu este în interesul autorităților să aplice amenzi, dar mai sunt persoane care sunt reticente”, a mai spus Andrea Illés.

La Sfântu Gheorghe, punctele de autorecenzare asistată sunt: str. Martinovics Ignác nr. 2 (două puncte disponibile zilnic între orele 08:00-18:00), Finanţele Locale (str. Oltului nr. 2, zilnic între orele 08:00-18:00), str. Stadionului nr. 5 (fostul magazin Sepsi OSK, luni-vineri între orele 08:00-16:00) și str. Bánki Donát nr. 36 (luni-vineri între orele 08:00-16:00).

Pe lângă acestea, au fost înființate două puncte la Întorsura Buzăului, respectiv câte un punct de autorecenzare în localitățile Târgu Secuiesc, Covasna, Baraolt, Barcani, Chichiş, Estelnic, Ozun şi Turia, care vor funcționa până pe 24 iulie inclusiv.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio