Ştiri locale

Aproape 100 de evenimente gestionate de ISU Covasna în weekendul trecut

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Mihai Viteazul” al judeţului Covasna au gestionat 97 de evenimente în decursul weekend-ului care tocmai s-a încheiat.

De asemenea, peste 30 de persoane au primit asistență medicală de urgență din partea echipajelor de prim-ajuor medical calificat SMURD, în urma a trei accidente rutiere și în alte cazuri medicale de urgență.

Publicitate

Totodată, în această perioadă dispeceratul comun ISU-SAJ a fost informat despre producerea a 12 incendii, opt dintre ele produse la vegetația uscată și resturi vegetale din localitățile Sfântu Gheorghe, Ghelința, Cernat, Ozun, Araci și Ariușd.

Pentru evitarea producerii unor incendii majore care pot afecta locuințele și gospodăriile cetățenilor, fondul forestier și pentru a nu deveni victime ale incendiilor este necesară respectarea unor reguli simple, însă foarte importante:

 • Utilizarea focului deschis în perioadele caniculare și pe timp de vânt este interzisă;
 • Utilizarea focului deschis numai în condiţii și la distanţe de siguranţă care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau la alte vecinătăţi;
 • Supravegheaţi în permanenţă copiii pentru a preveni jocul acestora cu focul;
 • Nu aruncaţi resturi de ţigări la întâmplare. Acestea pot aprinde vegataţia uscată sau alte materiale combustibile;
 • Dacă întâlniţi focuri lăsate de alţii, stingeţi-le, dar fără a vă pune viața în pericol;
 • Anunţaţi imediat orice incendiu pe care îl observaţi la 112!

În dimineața zilei de duminică, în jurul orei 06:14, pompierii militari din cadrul Detașamentului Sfântu Gheorghe au fost alertați de producerea unui incendiu ce se manifesta la o bucătărie de vară din localitatea Lunca Ozunului.

Două autospeciale de stingere și un echipaj SMURD au pornit de urgență spre locul indicat, împreună cu un echipaj de pompieri voluntari din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Ozun.

Au ars aproximativ 40 mp din acoperișul unei bucătării de vară și circa 15 mp din cel al casei de locuit, precum și bunuri din interiorul bucătăriei.

Din nefericire, proprietara locuinței a suferit arsuri la nivelul toracelui și membrelor superioare în momentul în care a încercat să utilizeze argazul, iar butelia pe care o deținea prezenta scăpări de gaze. Echipajul SMURD i-a acordat primul ajutor medical și a fost transportata la spital de către o ambulanță SAJ pentru îngrijiri medicale.

În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, pompierii militari reamintesc covăsnenilor principalele reguli și măsuri menite a le proteja viața și bunurile în cazul utilizării buteliilor de gaze lichefiate:

 • Nu lăsaţi mâncarea pe foc nesupravegheată. Luaţi-o de la încălzit dacă trebuie neapărat să părăsiţi bucătăria pentru o perioadă mai îndelungată, mai ales dacă s-ar putea ivi întârzieri neaşteptate;
 • Înainte de aprinderea focului, verificați dacă robinetul buteliei şi robinetele aparatului de utilizare sunt închise;
 • În cazul în care se simte mirosul caracteristic al gazului în încăpere, procedați de urgenţă la închiderea robinetului buteliei şi al aparatului de utilizare şi la deschiderea uşilor şi ferestrelor pentru aerisirea încăperii timp de 30 minute. Totodată, nu se vor aprinde chibrituri, brichete, nu se vor manevra întrerupătoarele electrice, sonerii, telefoane, nu se va fuma şi nu se vor aduce/utiliza surse de foc decât după aerisirea încăperii;
 • La aprinderea focului la aragaz sau sobă alimentate cu gaze naturale, după deschiderea robinetului buteliei, utilizați principiul “gaz pe flacără” (întotdeauna aprindeți întâi chibritul și apoi manevrați robinetul de alimentare cu gaz). Recomandăm utilizarea aprinzătorului electric;
 • Umpleți buteliile doar cu combustibilul pentru care au fost proiectate şi numai în centre autorizate în acest sens;
 • Se interzice efectuarea verificării etanșeității buteliei, garniturilor, regulatorilor de presiune sau a furtunului cu flacără. Verificarea se va face numai cu emulsie de apă cu săpun.

Biroul de presă al ISU Covasna

Publicitate
banner we radio