Ştiri locale

Peste 30 de intervenţii ale jandarmilor covăsneni pentru îndepărtarea urşilor în acest an

Jandarmii covăsneni au intervenit, de la începutul acestui an, în 31 de cazuri pentru îndepărtarea urşilor din zonele locuite, apelurile la numărul de urgenţă 112 fiind făcute din aproape 20 de localităţi ale judeţului.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Covasna, Ionel Mănăilescu, ne-a precizat că cele mai multe dintre apeluri au venit din localitatea Arcuş, fiind solicitat sprijinul pentru alungarea animalelor sălbatice în 5 cazuri.

Publicitate

„Au fost 31 de intervenţii de la 1 ianuarie şi până astăzi, cele mai multe au fost la Arcuşi (5), la Cernat, Turia şi Întorsura Buzăului au fost câte 3, la Zăbala şi Cernat câte două, şi a fost câte o sesizare la Araci, Balvanyos, Bixad, Ghelinţa, Ojdula, Sfântu Gheorghe spre Şugaş-Băi, Zăbala, Ghidfalău, Valea Zânelor, Valea Crişului, Târgu Secuiesc, Sita şi Sărămaş”, ne-a spus purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Covasna.

Acesta a mai precizat că niciun membru al echipelor de intervenţie nu a fost rănit în timpul acţiunilor. Conform datelor instituţiei, cifra este în uşoară scădere faţă de perioada similară a anului trecut.

„Nu avem niciun coleg care să fi fost atacat sau să fi avut probleme în urma intervenţiei. Sunt mai multe modalităţi prin care intervenim, inclusiv prin zgomote, dar rolul nostru este să îndepărtăm animalul, (…) participăm la organizarea şi desfăşurarea acţiunii de alungare a urşilor. Din ce observăm, comparând cu situaţia din perioada similară a anului trecut, numărul cazurilor este în scădere, se pare că anul acesta sunt mai puţine cazuri”, ne-a mai explicat Ionel Mănăilescu.

Jandarmii recomandă ca, în cazul în care ne întâlnim cu urşii în localități sau pe traseele montane, să nu îi hrănim şi să nu ne apropiem de aceştia pentru fotografii sau din alte motive.

Făceţi-vă semnalată prezenţa vorbind, pentru ca animalul să nu fie luat prin surprindere şi să vă poată evita. Cu toate acestea, zgomotele puternice sau muzica dată tare pot irita urşii, iar mirosul grătarului cu siguranţă va atrage animalele sălbatice şi de la 10 kilometri.

În cazul în care animalul se apropie, încercaţi să păreţi cât mai mari, prin ridicarea braţelor deasupra capului. În niciun caz nu fugiţi pentru că instinctul de vânătoare al animalului se activează şi atunci cu siguranţă va ataca! Ursul fuge mult mai repede decât omul, atingând în urcare, circa 25-30 km/h.

Jandarmii recomandă ca locuitorii să apeleze la 112 în cazul în care observă urşi

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio