Ştiri locale

Parcul Industrial de la Câmpul Frumos, de la pierderi de peste 400.000 lei, la profit de 150.000 lei

Parcul Industrial de la Câmpul Frumos a ajuns de la pierderi de 400.000 de lei în 2018, la venituri de aproximativ 830.000 lei și un profit de peste 150.000 lei în acest an.   

Administratorul Parcului, Miklós Zoltán, care s-a aflat la conducere în această perioadă, a precizat că pierderile s-au datorat în principal lipsei contractelor, dar și a taxelor și impozitelor locale datorate Primăriei Sfântu Gheorghe.

Publicitate

„În 2018 veniturile au fost inexistente, a durat destul de mult timp până când predecesorii mei au obținut titlul de Parc Industrial de la Minister și toate autorizațiile de care a fost nevoie în vederea funcționării. Doar în a doua jumătate a anului s-a început valorificarea birourilor și terenurilor care au generat anumite venituri. În schimb, în 2019 am avut venituri totale de 550.000 lei, iar în acest an vom avea undeva la 830.000 lei. În 2018 am avut o pierdere de peste 400.000 lei, mare parte însemnând impozite și taxe locale către Primăria Sfântu Gheorghe. Conform Codului Fiscal, orice firmă care ia în chirie, concesionează sau administrează proprietăți ale autorităților publice locale trebuie să plătească taxă de teren și clădire. Având în vedere că vorbim de 30 de hectare și clădiri care au valoare mare, aceste impozite au fost foarte mari”, a explicat Miklós Zoltán.

Potrivit acestuia, în 2019 Parcul Industrial a înregistrat o pierdere de „doar” 18.000 de lei, „față de miliardele din anii precedenți”, iar la finalul acestui an se estimează un profit de peste 150.000 lei.

„Deja am devenit profitabili și, practic, contractele pe care le-am semnat pentru terenuri și birouri ne asigură sustenabilitatea activității pe viitor. De când am preluat administrarea Parcului Industrial am generat venituri totale de 1,4 milioane de lei, și alte venituri pentru Municipalitate, pentru că am valorificat 6 clădiri care erau aproape în paragină, doar partea de rezistență era bună. Veniturile generate astfel pentru Oraș, care este proprietar al acestor clădiri, sunt de 750.000 lei, ceea ce înseamnă că am generat venituri de 2.150.000 lei în cei doi ani de activitate”, a mai spus managerul.

Acesta a precizat că în 2018, la preluarea activității, suprafața de teren închiriată către investitori la Câmpu Frumos era de doar 3.920 mp, valoarea investițiilor fiind de 400.000 euro. În prezent, terenurile concesionate însumează 106.060 mp, iar valoarea investițiilor care urmează să fie realizate ajunge la aproape 23 de milioane de euro, aici urmând să fie generate în total 437 de locuri de muncă.

Printre rezidenții Parcului Industrial se numără Rutin Bauleitung SRL – o fabrică specializată în producția de bere artizanală, a cărei investiție inițială a fost de 200.000 euro; Biofarm SRL, cel mai mare producător de cartofi din județ; firma Afibiotech SRL, specializată în producția de sucuri bio; Eltor SRL, specializată în prelucrarea metalelor, dar și operatorul regional Gospodărie Comunală SA, care investește 2 milioane de euro pentru mutarea sediului în zona industrială de la ieșirea din oraș.

„Vorbim practic de mutarea IGO din oraș, în zona noastră industrială. Deja proiectanții lucrează la această construcție iar după ce se va finaliza proiectarea, care este deja pe sfârșite, firma va avea posibilitatea de a declanșa procedura de achiziție publică în vederea alegerii constructorului”, a explicat managerul Parcului.

10 milioane de euro – cea mai mare investiție de până acum

Cea mai mare investiție de până acum a fost făcută în luna martie a anului trecut de o firmă care a concesionat un teren în suprafață de 1,83 hectare unde la începutul anului viitor va construi un complex de abatorizare, prelucrare şi ambalare a cărnii.

„În martie 2019 am semnat primul contract cu un investitor, este vorba despre Cultivo SRL care este cea mai mare investiție până în ziua de astăzi – 10 milioane de euro (…) Deja autorizația de construcție a fost emisă, proiectele tehnice sunt făcute, toate avizele și autorizațiile au fost emise, iar în lunile următoare, prin ianuarie-februarie, va începe construcția acestei fabrici”, a precizat Miklós Zoltán.

De asemenea, în luna mai a acestui an au fost semnate contracte cu firma nemțească Rauschert Romania SRL profilată pe producția siguranțelor electrice și a ceramicii industriale; fima AKSD Romania, specializată în neutralizarea deșeurilor medicale prin „tehnologie verde”, cu aburi; investitorul norvegian Red Rock Marine SRL, specializat în proiectarea și fabricarea de macarale maritime, care a concesionat teren în suprafață de un hectar; dar și firme profilate pe fabricarea mobilei, transport de marfă sau tipografie.

Cele mai recente contracte de concesiune au fost semnate vineri, 27 noiembrie, investiția totală pentru cele 3 parcele care însumează două hectare fiind de 2 milioane de euro.

În ceea ce privește clădirea de birouri a Parcului Industrial, aceasta este complet operațională, în prezent 11 firme desfășurându-și activitatea acolo, iar toate cele 30 spații de birouri sunt închiriate.

***

Parcul Industrial de la Câmpu Frumos a fost realizat de Primăria Sfântu Gheorghe, printr-un proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional, și inaugurat la finalul anului 2016.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio