Ştiri locale

Peste 180.000 de covăsneni sunt așteptați duminică la urne. 100.000 de măști puse la dispoziţie pentru alegeri

Aproape 182.000 de covăsneni înscriși în Registrul electoral sunt așteptați să își exprime votul duminică, la alegerile parlamentare, în județ urmând să fie amenajate 214 secţii de votare.

Potrivit reprezentanților Prefecturii Covasna, peste 200 de mii de buletine de vot urmează să fie tipărite și distribuite către secţiile de votare până sâmbătă, iar pentru siguranța alegătorilor și a membrilor secțiilor de votare vor fi puse la dispoziție 100.000 de măști de protecție.

Publicitate

„Un număr de 200.214 buletine de vot tipărite vor fi distribuite până sâmbătă, în registrul electoral fiind înscrise 181.745 persoane. Un număr de 100.000 măști vor fi alocate pentru alegători și membrii secțiilor de votare. Procesul de dezinfecție se va realiza de către personalul tehnic repartizat în acest sens. Persoanele care prezintă simptome sau au fost diagnostiocate cu COVID-19 vor putea vota respectând dispozițiile din Ordinul comun al ministrului Sănătății și al Afacerilor Interne nr.2009/166/2020 din 19.11.2020”, au transmis reprezentanții Prefecturii Covasna.

La fel ca la alegerile locale din 27 septembrie, în fiecare secție vor fi amplasate flacoane cu soluții pentru dezinfectare. După măsurarea temperaturii la intrare, în sălile de votare vor avea acces cel mult cinci alegători în același timp, care vor trebui să se dezinfecteze pe mâini și să poarte mască de protecție pe toată durata procesului.

Distanța fizică între persoanele din interior va fi de minimum 1 metru, și se recomandă ca fiecare alegător să semneze lista de prezență cu pixul personal, iar buletinele de vot și ştampila cu menţiunea „VOTAT” vor fi dispuse astfel încât alegătorul să le poată prelua singur, fără a avea contact direct cu membrii biroului electoral.

După exercitarea dreptului de vot, alegătorul îşi va aplica singur timbrul autocolant sau ştampila cu menţiunea „VOTAT”, la indicaţia şi sub supravegherea secţiei de votare, pe actul sau documentul de identitate.

Cetăţenii cu drept de vot aflaţi în carantină pot vota dacă depun o cerere însoţită de decizia de carantină emisă de DSP, iar cei aflaţi în izolare pot vota dacă depun cerere şi copie a biletului de externare, care să confirme diagnosticul şi indicaţia de izolare, decizia de izolare depusă de DSP şi rezultatul unui test COVID-19 pozitiv din ultimele 14 zile.

Potrivit reprezentanților Prefecturii Covasna, materiale de instruire referitoare la organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare din 6 decembrie pot fi accesate pe site-ul instituției.

Pe lista permanentă publicată și pe site-ul Prefecturii Covasna figurează 55 de candidați înscriși pentru Camera Deputaților (11 partide și un independent) și 37 de candidaţi pentru Senat din 11 partide.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio