Ştiri locale

Parcare supraetajată cu aproape 200 de locuri, terenuri de sport şi spații comerciale, în locul fostului sediu Multi Trans din Sfântu Gheorghe

O parcare supraetajată cu 194 de locuri acoperite, supravegheate, care va deservi centrul istoric al orașului, piața agroalimentară și alte zone conexe va fi construită pe strada Nicolae Iorga din Sfântu Gheorghe, în locul fostului sediu Multi-Trans, ca parte a planului Primăriei de a reamenaja zona și de a elibera străzile de autoturismele care staționează neregulamentar din cauza spațiilor de parcare insuficiente.  Consiliul Local a aprobat joi, într-o şedinţă extraordinară, studiul de fezabilitate pentru acest proiect.

Potrivit proiectului, clădirea va dispune de 194 de locuri de parcare, dintre care 10 locuri pentru persoanele cu dizabilități motorii, 24 de locuri de parcare mai spațioase, pentru familii, un spațiu acoperit pentru parcarea bicicletelor care va fi amenajat la parter, în apropierea accesului în clădire, dar și 9 parcări pentru motociclete și 8 spații de depozitare închise dedicate motocicletelor.

Publicitate

De asemenea, clădirea va dispune de un spațiu tehnic și pentru depozitări, grupuri sanitare și birou de pază și supraveghere, la nivelul parterului vor exista 4 spații comerciale și o stație pentru transportul în comun, iar deasupra parcării supraetajate vor fi amenajate terenuri de sport.

„Clădirea parcării etajate vine din dorința municipiului de a elibera centrul vechi și împrejurimea lui de autoturismele care staționează neregulamentar în spațiile publice din cauza lipsei suficiente de parcări, şi în acelaşi timp, şi pentru a satisface cererea din ce în ce mai ridicată a cetățenilor în privința folosirii autoturismelor. Clădirea va oferi parcări acoperite, supravegheate (…) Proiectul parcării etajate vine ca soluție la analiza realizată în cadrul programului Dăm valoare rablei tale, care a pus în evidentă aproximativ de 22.000 autoturisme înmatriculate în Sfântu Gheorghe. Prin introducerea unui parcaj etajat, este îmbunătățită calitatea vieții populației, prin focalizarea parcărilor într-un loc ales strategic. Construcția unei structuri care poate susține un număr mare de parcări, prin eficientizarea şi maximizarea suprafeței utile, are ca scop crearea condițiilor facile de parcare. În același, timp este încurajată şi folosirea transportului public în comun prin introducerea noii stații de autobuz lângă parcare şi crearea a 3 locuri de parcare supraterane dimensionate corespunzător pentru autocare turistice”, se arată în proiect.

Potrivit autorităților locale, situația actuală a străzilor Kriza János, Fabricii, Nicolae Iorga, Îngustă şi Császár Bálint este cea mai nefavorabilă din punct de vedere al traficului intens, al blocajelor şi al staționărilor necorespunzătoare.

„Municipalitatea este orientată spre dezvoltarea infrastructurii rutiere și promovarea exercitării diferitelor activități sportive în aer liber. Din acest motiv se fac eforturi de îmbunătățire a condițiilor de parcare și de extindere a platformelor sportive de toate tipurile. Prin realizarea proiectului se dorește îmbunătățirea traficului din municipiu, eliberarea străzilor adiacente Pieței Centrale de autoturismele staționate neregulamentar, asigurarea locurilor de parcare necesare persoanelor care desfășoară orice fel de activitate în zonă, sau care locuiesc în apropiere și, nu în ultimul rând, se dorește crearea unui mediu profesionist de practicare a sporturilor de echipă sau individuale”, se arată în Referatul de aprobare al Studiului de fezabilitate.

Valoarea totală a investiției este de peste 62.7 milioane de lei cu TVA, iar durata de execuție a lucrărilor este de doi ani. Lucrările de construcții cuprind amenajarea acceselor pietonale și auto, dar și amenajarea spatiilor verzi în jurul clădirii care va avea 3 etaje, și se va întinde pe o suprafață de peste 10.647 mp.

Având în vedere că momentan Primăria nu deține drepturile de proprietate asupra tuturor terenurilor, pentru realizarea investiției va fi necesară exproprierea unei suprafețe de 3.794 mp.

Lucrările sunt parte din planul Primăriei Sfântu Gheorghe de reamenajare a zonei cuprinse între străzile Nicolae Iorga, Bánki Donát, Császár Bálint și Crângului, care mai cuprind construirea unor spații comerciale și a unei noi piețe agroalimentare în locul celei existente, dar și amenajarea unor terenuri de tenis deasupra parcării supraetajate.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio