Ştiri locale

Noi proteste ale Federației Sanitas. Circa 150 de sindicaliști din județul Covasna participă la un miting în Capitală

Federaţia Sanitas organizează, miercuri, începând cu ora 10:00, un miting de protest în Capitală, la care sindicaliştii anunţă că aşteaptă peste 10.000 de participanţi din toată țara, angajați în sistemul public de sănătate și în cel de asistență socială.

Din județul Covasna vor participa circa 150 de persoane, în frunte cu liderul filialei județene,  Vasile Neagovici. Acesta a declarat că majoritatea categoriilor profesionale au sporul pentru condiții de muncă aplicat la salariul din 2018, iar acelaşi mod de calcul se aplică şi pentru celelalte tipuri de sporuri: cel pentru munca de noapte, pentru munca în zilele de weekend şi de sărbătorile legale, precum şi pentru plata gărzilor.

Publicitate

Revendicările membrilor Sanitas sunt aplicarea corectă şi în totalitate a prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pentru toate drepturile salariale cuvenite angajaţilor din Sănătate şi din Asistenţă socială, respectiv creşterea salariilor de bază, aplicarea sporurilor şi plata gărzilor la salariul de bază aflat în plată. De asemenea, sindicaliștii cer asigurarea finanțării voucherelor de vacanță de la bugetul de stat, pentru angajații din Sănătate, eliminarea plafonului de 30% care limitează acordarea sporurilor, compensațiilor, primelor, indemnizațiilor și a altor drepturi salariale pentru angajații din Sănătate și Asistență socială, dar și rediscutarea obiectivelor asumate de autorități prin PNRR privind principiile care vor sta la baza reformei sistemului public de salarizare.

„Revendicările noastre sunt aplicarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pentru toate categoriile, pentru că și-au pierdut răbdarea multe categorii, fiind uitați (personalul TESA, infirmierele, îngrijitoarele, brancardierii). Al doilea motiv este aplicarea sporurilor la salariile de bază, sporul de tură, sporul de gardă, orele de sâmbătă/duminică, pentru că ele se calculează raportat la salariile din ianuarie 2018 pentru medici și asistenți, și e o diferență mare ca sistem de calcul (…) Al treilea motiv este legat de neacordarea voucherelor de vacanță, ne-am săturat din 2018, sincer, și la nivel național se întâmplă asta, pentru că doar o parte dintre salariații din sănătate beneficiază de vouchere. La nivelul județului nostru nici anul acesta nu e nicio șansă pentru câteva unități medicale. Spitalul Municipal Târgu Secuiesc și Spitalul Orășenesc Baraolt n-au putut să acorde în toți acești ani nici măcar o dată”, ne-a explicat președintele Sanitas Covasna, Vasile Neagovici.

Acesta a mai precizat că singurele instituții care le-au acordat angajaților vouchere de vacanță în acest an au fost Serviciul județean de Ambulanță, Spitalul de Cardiologie Covasna și câteva unități finanțate de la bugetul de stat.

„La Sfântu Gheorghe anul acesta nu s-au dat, anul trecut a fost interzis prin lege, iar anul acesta s-au dat doar la Ambulanță, Spitalul de Cardiologie, și alte instituții finanțate din bugetul de stat. Din discuțiile avute cu domnul manager al Spitalului Județean, anul acesta nicio șansă să acorde pentru că bugetul lor oricum nu permite așa ceva. Noi cerem Ministerului Sănătății să ne sprijine pentru ca aceste vouchere să fie acoperite așa cum se dau o parte din salarii, de la bugetul de stat, pentru că este total inechitabil (…) Eu cred că poate se va relua un dialog social eficient pentru că ne așteaptă o perioadă dificilă și cred că nimeni nu își dorește acțiuni de protest și nemulțumiri în sistemul sanitar”, a mai explicat liderul sindicatului.

Acesta spune că în cazul în care mitingul va rămâne fără reacție, protestele vor continua și în perioada următoare.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio