Ştiri

Mii de persoane lăsate fără economii de infractori care operează pe OLX. Un nou tip de înşelăciune a făcut ravagii

Inventivitatea celor dornici de îmbogăţire uşoară pare fără limite. O reţea de infractori a găsit o nouă metodă de a-i escroca de bani pe românii amatori de cumpărături online care sunt mai puţin familiarizaţi cu tehnologia. Aceştia se dau drept clienţi interesaţi de produse de pe platforma de vânzări online OLX.ro şi le cer oamenilor datele de identificare ale cardurilor pentru a le vira banii.

Însă, în loc să primească banii ceruţi pentru vânzarea unui produs, oamenii se trezesc cu conturile golite, relatează Ziare.com. Prin această metodă au fost înşelate câteva mii de persoane.

Publicitate

De obicei, infractorii mută discuţia de pe mesageria site-ului pe WhatsApp sau prin SMS, pentru a scăpa de controalele platformei.

“Mi-a dat nişte printuri prin care spunea că poate să îmi trimită direct banii şi eu să pun ulterior produsul prin colet, am zis ok şi la un moment dat mi-a dat un link prin care mi-a spus că acolo trebuie să intru, să pun datele cardului ca apoi să primesc banii pe card”, a relatat unul dintre păgubiţi pentru Pro TV.

Acesta s-a conformat şi a făcut tot ce i s-a cerut. Din fericire pentru el, când individul care trebuia să-i vireze banii i-a cerut să aibă pe card o sumă minimă de cinci sute de lei, a renunţat însă la tranzacţie.

Linkul de plată îi duce însă pe oameni către o pagină care clonează site-ul oficial OLX sau al unei firme de curierat, moment în care infractorii pescuiesc datele de card ale utilizatorilor. Aceasta este una dintre pretenţiile celor care se ocupă cu astfel de înşelătorii, le cer victimelor să aibă în cont o sumă minimă pentru verificarea cardului.

Reprezentanţii OLX au confirmat, pentru Pro TV, că aceasta este cea mai recentă variaţiune a schemei pe care au identificat-o şi amintesc că nu este niciun motiv pentru care cineva v-ar întreba câţi bani aveţi pe card.

Din decembrie până acum, OLX a înregistrat în jur de opt mii de sesizări, a închis peste 3700 de site-uri clonă şi colaborează cu Poliţia în 130 de anchete, în care clienţii au rămas fără sume importante.

Românii înşelaţi prin astfel de metode sunt sfătuiţi să se adreseze imediat băncii să blocheze cardul. Iar dacă banii au fost deja luaţi, să depună o plângere la Poliţie.

Publicitate
Publicitate
banner we radio