Ştiri locale

Managerul Spitalului Județean Sfântu Gheorghe: „În continuare, problema cea mai gravă este că pacienții vin târziu la spital”

Pandemia Covid continuă să producă efecte. Fie de teama medicilor, fie din alte motive, mulți pacienți cu diferite afecțiuni amână prezentarea la medicul de familie sau la spital, iar când se decid să ceară ajutor de specialitate, boala este deja într-un stadiu avansat și apar complicațiile.

Managerul Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe, András-Nagy Róbert, estimează că în următoarele luni vor exista tot mai mulți pacienți cu boli grave, care vor necesita investigații complexe și costisitoare.

Publicitate

„În momentul de față, problema cea mai stringentă este că pacienții vin târziu la spital. Asta constatăm nu numai pe partea de accidente vasculare cerebrale, ci și pe partea de alte patologii. Eu estimez o perioadă de 3-4 luni, cel puțin, în care la spital o să vină cazuri grave, cazuri depășite, complexe, care necesită multe investigații, cheltuieli și medicamente (…) Problema este că dacă pacientul care se prezintă azi la Policlinică, și pe care medicul trebuie să îl interneze, s-ar fi dus la momentul respectiv, acum 3-4-5 luni, la medicul de familie și apoi la Policlinică, acum este posibil să nu fi fost nevoie să fie internat”, a explicat managerul, într-o conferință de presă.

Potrivit acestuia, durata medie de spitalizare la nivelul unității medicale a crescut cu o zi și jumătate, din cauza faptului că pacienții se prezintă având stadii avansate ale bolilor și necesită mai multe zile de tratament.

„Este mult! Înainte de pandemie, în 2019 am avut o medie de 5,3 zile de spitalizare / an, iar în trimestrul I al anului 2021 aveam 6,8. Asta înseamnă un rulaj mai mic, un număr de pacienți mai mic de tratat, dar cu forme mai grave. Pacientul fiind în stare mai gravă, trebuie să stea mai mult timp în spital”, a mai spus András-Nagy Róbert.

Pacient paralizat în urma unui AVC, prezentat la spital abia după două săptămâni

La rândul ei, medicul neurolog Forró Csilla, coordonatoarea programului național de tromboliză intravenoasă în cadrul Spitalului Județean, spune că în ultima perioadă medicii au de tratat tot mai mulți pacienți cu afecțiuni neglijate, pe care aproape că nu mai au cum să îi salveze. Un exemplu este cel al unui pacient care a suferit un accident vascular cerebral, în urma căruia a rămas paralizat, însă s-a prezentat la spital abia după două săptămâni.

„Am văzut în ultima perioadă că de frica medicilor și a Covidului mulți bolnavi nu au venit la spital. Am discutat cu colegele de la Interne, care au spus că au avut foarte multe cazuri cu patologii asociate depășite, adică prea multe comorbidități, boli cumva neglijate, care au venit cu o stare generală foarte gravă. La Neurologie putem afirma același lucru, am avut pacient care după 2 săptămâni de paralizie a ajuns la spital. Din păcate, mulți bolnavi își neglijează sănătatea, nu merg la medic decât atunci când deja trebuie să tratezi boala, știm cu toții că e mai bine să previi”, a explicat medicul.

Aceasta atrage atenția că pacienții trebuie să pună accent pe prevenție, să se prezinte periodic la medicul de familie pentru a fi evaluați și, la nevoie, trimiși la medicii specialiști pentru administrarea tratamentului în faza incipientă a bolii, înainte de apariția complicațiilor.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio