Ştiri locale

Locuitorii din Sfântu Gheorghe, deranjați de clopotele bisericilor și de șoferii care claxonează abuziv

Șoferii care claxonează abuziv, în special în perioadele cu trafic intens, dar și clopotele bisericilor care bat încă de la primele ore ale zilei, îi aduc pe unii locuitori din Sfântu Gheorghe în pragul disperării.

Problema ne-a fost semnalată zilele trecute de un bărbat care locuiește în zona centrală a municipiului, sătul de faptul că nimeni nu ia măsuri pentru a reduce poluarea fonică.

Publicitate

„Stau în centru (pe lângă ANAF) și mi s-a acrit de claxoanele agresive din partea unor psihopați care vor să avanseze rapid într-un centru civic aglomerat. Fenomenul ăsta este zilnic și văd că se acutizează pe zi ce trece. Poliției nu-i pasă, chiar dacă ei (șoferii – n.r.) încalcă flagrant legea. Văd că nimeni nu se mișcă să sesizeze Poliția, c-așa suntem noi, supuși… Pe de altă parte, văd că trebuie să mă scol obligatoriu dimineața la 6.30 când încep să bată clopotele. Dar pe cine am omorât ca să trăiesc ca la cazarmă și să mă trezesc când sună goarna?”, ne-a scris bărbatul.

Deși în privința claxonării legea e cât se poate de clară, este destul de dificil de demonstrat faptul că un șofer abuzează de mijloacele de avertizare sonoră. Într-un răspuns la solicitarea We Radio, reprezentanții IPJ Covasna ne-au transmis că în cursul anului trecut 8 șoferi au fost sancționați la Sfântu Gheorghe pentru folosirea abuzivă a claxonului, iar în acest an, niciunul, deși este clar că problema încă există.

Sancțiunile, deloc descurajatoare, pornesc de la 580 de lei şi pot ajunge la cel mult 725 lei (4-5 puncte amendă).

„Mijloacele de avertizare sonoră trebuie folosite de la o distanță de cel puțin 25 metri faţă de cei cărora li se adresează, pe o durată de timp care să asigure perceperea semnalului, și fără să îi determine pe aceștia la manevre care pot pune în pericol siguranța circulației. Semnalizarea cu mijloacele de avertizare sonoră nu poate fi folosită în zonele de acțiune a indicatorului Claxonarea interzisă, cu excepția conducătorilor autovehiculelor care folosesc acest semnal pentru evitarea unui pericol imediat. Lucrătorii Poliției municipiului Sfântu Gheorghe desfășoară activități specifice pentru identificarea și tragerea la răspundere a conducătorilor de autovehicule care folosesc aceste mijloace de avertizare cu încălcarea prevederilor legale, cât şi pentru fluidizarea traficului rutier, prevenind astfel situațiile în care mijloacele sonore sunt folosite în mod abuziv”, ne-a transmis purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna, inspector Radu Stroe.

„Clopotele bat de cel puțin 1000 de ani…”

Și dacă în cazul șoferilor care claxonează fără a avea un motiv întemeiat există, totuși, sancțiuni care pot fi aplicate, zgomotul produs de clopotele bisericilor nu poate fi încadrat la tulburarea liniștii publice, singura posibilă soluție fiind „vorba bună”.

Contactat telefonic, șeful Poliției Locale Sfântu Gheorghe, Hadnagy István, ne-a declarat că deși până în prezent nu au fost depuse reclamații în acest sens, instituția pe care o conduce va încerca să găsească o soluție, împreună cu Primăria și reprezentanții bisericilor din centul orașului, pentru ca volumul să fie redus măcar la primele ore.

„Din câte știu, faptul că bat clopotele nu se încadrează la tulburarea liniștii publice și nu văd ce am putea să facem (…) Sincer să fiu, nu am mai auzit niciodată de problema asta și nu cred să fi încadrat cineva clopotele bisericilor ca și contravenție, ca tulburare a liniștii publice. Clopotele bat de cel puțin 1000 de ani, și sperăm să mai bată. O să vorbim la Primărie, să vedem dacă se poate discuta cu bisericile, dacă se poate regla volumul clopotelor la anumite ore, dimineața să sune mai încet, dar nu cred că putem noi să modificăm canoanele bisericești, nu cred că cineva ar avea posibilitatea să schimbe ordinea și ora la care se desfășoară o liturghie. Vom discuta cu Primăria, să vedem dacă s-a mai pus problema aceasta și dacă putem să rezolvăm ca reprezentanții bisericii să dea puțin mai încet clopotele la orele mai sensibile. Din câte știu, unele biserici au clopote electrice, nu mai sunt acele clopote mari de pe timpuri, deci se poate regla, cât de cât, volumul, intensitatea”, ne-a spus șeful Poliției Locale Sfântu Gheorghe.

La rândul lor, reprezentanții IPJ Covasna au transmis că, în mod oficial, până în prezent nu au fost înregistrate sesizări sau petiții referitoare la zgomotul produs de clopotele bisericilor aflate în vecinătatea blocurilor din Sfântu Gheorghe.

În zona centrală a municipiului există mai multe lăcașuri de cult, printre care Biserica Reformată, Catedrala Ortodoxă, Biserica Evanghelică-Luterană, Biserica Unitariană, sau Parohia Romano-Catolică.

„Dacă vor fi sesizări, vom căuta o cale de mijloc ”

În ceea ce privește Catedrala Ortodoxă, lângă care există la foarte mică distanță mai multe blocuri de locuințe, preotul paroh Flavius-Filip Farcaș spune că deocamdată nu au existat sesizări din partea locuitorilor, dar la nevoie s-ar putea găsi o soluție, deși clopotul folosit este setat să bată, cel mai devreme, la ora 8 dimineața.

„Noi la Catedrală nu am primit până acum astfel de sesizări, dar cel puțin la noi clopotul este setat să bată la 8 dimineața, nu mai devreme, nu pentru mult timp, și nu bate clopotul mare, avem clopotul mic pe care îl folosim. Știu că la celelalte culte mai bat clopotele și la ora 12, și la alte ore, dar la noi nu bate nici la 6 dimineața, nici la 12 (…) În centru mai este și Biserica Reformată, și cea Catolică, știu că la ei clopotele sunt setate să bată un pic mai des. Dacă vor fi cumva sesizări în acest sens vom căuta o cale de mijloc și vom încerca să ne înțelegem. Dimineața la 8, când bat la noi clopotele, în mod normal oamenii sunt la serviciu, copiii sunt la școală, însă pe perioada verii poate fi un pic deranjant, se creează un mic disconfort – un minut sau două cât bate clopotul – dar în cursul anului nu e o problemă”, ne-a spus preotul paroh.

Cum au rezolvat alte localități problema?

Astfel de probleme au existat, de-a lungul anilor, și în alte județe din țară. La Cluj, de exemplu, la începutul anului 2014 mai mulți localnici au apelat la sprijinul autorităților locale, deranjați de zgomotul puternic produs de un sistem audio care imita bătaia clopotelor, pe care Biserica Greco-Catolică îl instalase recent, și care era reglat la o intensitate mult mai mare decât cea legală. La vremea respectivă, reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca au înaintat o adresă către Mitropolie, și le-au recomandat locuitorilor să solicite laboratorului specializat din cadrul DSP efectuarea unor măsurători sonometrice pe baza cărora să poată fi dispuse măsuri legale în cazul în care problema persista.

În același an, locuitorii din Mediaș au semnat o petiţie pe care au înaintat-o Primăriei, după ce biserica din localitate a instalat un sistem audio de ultimă generaţie, similar celui de la Cluj, care imita bătaia clopotelor. Deși enoriașii s-au plâns în repetate rânduri că nu mai suportă zgomotul puternic, nu au reușit să găsească înțelegere din partea reprezentanților bisericii, așa că s-au resemnat.

Și la Arad un localnic a strâns semnături în 2017 pentru a determina preotul ortodox din municipiu să tragă clopotele bisericii mai încet, deoarece ar fi depăşit limita maximă de zgomot admisă prin lege, iar la Ploiești, o biserică a fost dată în judecată de două familii care locuiau în apropiere, deranjate atât de zgomotul produs de clopot, cât și de mirosul de tămâie și lumânări. În urma reclamațiilor, lăcașul de cult a făcut câteva compromisuri: clopotul se trage mai rar, iar clopotnița a fost antifonată.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio