Ştiri locale

Locuitorii din cartierele Örkő, Ciucului și Câmpul Frumos, ajutaţi de Diakonia să intre pe piaţa muncii

Locuitorii cartierelor Örkő, Ciucului și Câmpul Frumos, care îşi doresc să muncească şi nu ştiu care sunt primii paşi pe care trebuie să îi facă pentru a se angaja, se pot înscrie în programul Integrahelp Diakonia, derulat de Casa Iris – Fundaţia Creştină Diakonia din Sfântu Gheorghe.

În cadrul proiectului, beneficiarii participă la cursuri autorizate de formare profesională, sunt evaluaţi şi beneficiază de consiliere individuală în scopul orientării profesionale. În plus, după absolvirea cursurilor de calificare, primesc asistenţă şi sunt pregătiţi pentru viitorul loc de muncă, iar o perioadă după angajare sunt monitorizaţi.

Publicitate

Cei interesaţi vor putea urma cursuri de formare pentru asistenţa persoanelor cu handicap grav, sau pentru a deveni îngrijitori la spaţii verzi sau în domeniul hotelier.

Olcsvári Tünde, directoarea Casei Iris și coordonatoarea programului, a explicat că până în prezent au fost luate în evidență circa 30 de persoane, iar 10 dintre acestea sunt în curs de evaluare în vederea angajării.

„Beneficiarii sunt persoane vulnerabile financiar, care nu au locuri de muncă sau locuiesc în medii defavorizate. Prin serviciul social de ocupare pe care l-am pornit în cadrul acestui program încercăm să le ajutăm să aibă un loc de muncă și le pregătim prin diferite cursuri (…) Serviciul de ocupare funcționează încă din 2018 sub numele Ergon, care este un birou de informare, consiliere și mediere a locului de muncă pentru persoanele vulnerabile, inclusiv cele cu dizabilități, sau care și-au schimbat capacitatea de muncă între timp, din cauza unor accidente sau boli, dar ne ocupăm și de elevii școlilor profesionale. Noutatea în acest program, din punctul de vedere al grupului țintă, sunt familiile rome, deci încercăm să extindem serviciul social. Am văzut că este o necesitate, și deși nu suntem foarte mulți și este un oraș mic, cred că deja am avut rezultate bune (…) Sperăm să fie un program de succes. Deja lucrăm cu câteva persoane, sunt circa 30 de persoane pe care am reușit să le înregistrăm, 10 sunt în curs de evaluare pentru a se angaja, iar celelalte au solicitat serviciul socio-medical”, ne-a explicat Olcsvári Tünde, directoarea Casei Iris.

Aceasta a mai explicat că în săptămânile următoare va fi lansat și un serviciu socio-medical, în cadrul căruia va funcționa o echipă mobilă multidisciplinară, care se va deplasa la domiciliu pentru a oferi asistență persoanelor nedeplasabile, care au nevoie de îngrijiri medicale, kinetoterapie sau consiliere psihologică.

Proiectul Integrahelp Diakonia este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, şi vizează creșterea incluziunii sociale, reducerea sărăciei şi combaterea discriminării în rândul locuitorilor din Sfântu Gheorghe.

Cei care locuiesc în aceste zone și doresc să beneficieze de sprijin și pregătire în vederea angajării, dar și cei care cunosc persoane în această situație, pot afla mai multe informații despre programul Integrahelp Diakonia fie la sediul Casei Iris din Sfântu Gheorghe (str. Lăcrămioarei nr.5), fie la numărul de telefon: 0733 065 375.

Fundaţia Creştină Diakonia şi Casa Iris se implică activ în viaţa comunităţii şi derulează o serie de activități şi programe de asistență socială în județul Covasna, venind în special în sprijinul persoanelor cu diferite deficienţe.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio