
Legea privind reducerea risipei alimentare a fost adoptată de Senat. Deputatul covăsnean Miklós Zoltán: „Măsura va fi benefică și pentru gospodării, permițându-le să cumpere la un preț mai mic alimentele care se apropie de data expirării”
Senatul României a adoptat, luni, legea privind prevenirea și reducerea risipei alimentare, proiectul fiind elaborat și depus de peste 160 de parlamentari, printre care și deputatul covăsnean Miklós Zoltán (UDMR), unul dintre inițiatori.
Potrivit parlamentarului, măsura nu doar că va permite ca surplusul de alimente să fie donat de operatorii economici înainte de expirare, reducându-se astfel risipa, dar va fi benefică și pentru gospodării, permițând populației să cumpere la preț redus alimentele care se apropie de data expirării.
„Senatul a adoptat proiectul nostru de lege pentru reducerea risipei alimentare! Împreună cu colegii mei Diana Buzoianu – USR, Florin-Alexandru Alexe – PNL și Bogdan Ivan Gruia – PSD, am elaborat un pachet de măsuri pentru reducerea risipei alimentare, permițând ca surplusul de alimente să fie distribuit înainte de a deveni deșeu. Măsura va fi benefică și pentru gospodării, permițându-le să cumpere la un preț mai mic alimentele care se apropie de data expirării, dar și să ia la pachet alimentele neconsumate în timpul mesei la restaurant, ambalate corespunzător, fără costuri suplimentare”, a transmis deputatul covăsnean Miklós Zoltán, co-inițiatorul legii. Acesta s-a arătat încrezător că inițiativa va fi susținută și de Camera Deputaților, în calitate de for decizional.
Potrivit inițiatorilor, statisticile oficiale arată că România este țara cu peste o treime din populație în risc de sărăcie și excluziune socială. În același timp, anual se aruncă 2,55 milioane de tone de mâncare.
„Pierdem zilnic cantități considerabile de alimente, în timp ce o mare parte a populației nu își permite accesul la alimente de bază. Această realitate trebuie schimbată, iar proiectul de față îşi propune să facă paşi importanți în acest sens”, a transmis Diana Buzoianu, co-inițiatoarea legii.
Conform proiectului, Ministerul Agriculturii va realiza o platformă națională online, unde vor putea fi raportate datele privind risipa alimentară, va publica pe site date relevante anuale cu privire la progresele făcute pentru prevenirea şi diminuarea risipei, şi va realiza strategia naţională de prevenire şi reducere a risipei alimentare, care va fi actualizată o dată la 5 ani.
În premieră, autoritățile administrației publice vor avea obligația prin lege de a lua măsuri împotriva risipei alimentare, în vreme ce operatorii economici vor fi obligați să încheie contracte de donare a produselor alimentare înainte de expirare.
Pentru a ușura procedurile, proiectul stabilește proceduri birocratice simplificate pentru organizațiile care preiau alimentele de la magazine şi lanțuri alimentare.
(Ioana Ardeleanu)