Ştiri locale, Video

Județul Covasna are din nou doi subprefecți: Sebastian Cucu a depus jurământul de învestire

Fostul prefect al judeţului Covasna, Sebastian Cucu (PSD), a depus joi jurământul de învestire în funcţia de subprefect, în cadrul unei videoconferinţe cu ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode. Noul subprefect îl înlocuiește pe Dulányi-Balogh Szilárd, care a fost eliberat din funcție în luna septembrie 2021, odată cu ieşirea USR-Plus de la guvernare.

„Funcţia de subprefect are provocările ei şi îndrăznesc să spun că o să fac față”

Publicitate

După rostirea jurământului, noul subprefect a transmis că își propune să respecte legea, respectiv să își aducă aportul astfel încât să fie îndeplinite atribuțiile Prefecturii, precizând, totodată, că munca în cadrul instituției este foarte importantă în dezvoltarea sănătoasă a societății.

„Nu îmi propun altceva decât să respect legea şi să îl ajut pe domnul prefect în îndeplinirea atribuţiilor sale, însă acest ajutor, evident, nu va fi unul necondiţionat, ci va fi subsumat îndeplinirii misiunii şi rolului Instituţiei Prefectului. Sigur, atribuțiile Instituţiei Prefectului sunt foarte multe şi toate sunt importante. E importantă deschiderea către cetăţean, e important să soluţionăm situaţiile de urgenţă la termen, însă două sunt atributele constituționale care definesc Instituţia Prefectului şi prefectul ca autoritate, şi anume acelea de conducerea a serviciilor publice deconcentrate şi tutela administrativă, care izvorăsc din legea fundamentală. Cred că îndeplinind atribuţiile acestea, aşa cum scrie la carte, servim cetăţeanul. Activitatea Instituţiei Prefectului nu este una spectaculoasă, am spus-o de fiecare dată când am avut ocazia, prefectul nu construieşte şcoli, spitale, nu face investiţii palpabile care se pot vedea cu ochiul liber, însă ceea ce face este foarte important în angrenajul statal şi în dezvoltarea sănătoasă a societăţii, pentru că o societate şi un stat de drept nu se pot dezvolta fără aplicarea principiului legalităţii (…) Şi funcţia de subprefect presupune muncă, are provocările ei, şi îndrăznesc să sper şi să spun că cred că o să fac faţă”, a spus Sebastian Cucu.

În încheiere, noul subprefect a mulţumit, printre altele, Guvernului pentru încrederea acordată prin numirea în această funcţie, dar şi reprezentanţilor Partidului Social Demcrat din care acesta face parte, pentru nominalizarea făcută.

Sebastian Cucu completează echipa de conducere a Prefecturii Covasna, formată în ultimele luni doar din prefectul Ráduly István (UDMR) și subprefectul Cosmin Boricean (PNL), după ce al doilea post de subprefect devenise liber odată cu ieşirea USR-Plus de la guvernare, în toamna anului trecut.

Sebastian Cucu a mai ocupat, pentru scurt timp, funcția de subprefect al județului Covasna, din primăvara anului 2014, iar în luna decembrie a aceluiași an a fost numit prefect, funcţie pe care a deţinut-o până în decembrie 2019.

Ulterior, acesta a revenit pe postul de jurist deţinut anterior în cadrul Instituţiei Prefectului, unde lucrează din anul 2002.

În total, la nivel național, Guvernul a numit joi 5 prefecți pentru județele Bacău, Dolj, Ialomița, Iași și Ilfov, respectiv 9 subprefecți în județele Bacău, Brașov, Bihor, Covasna, Dolj, Iași, Ilfov, Olt și Vâlcea.

„Culoarea politică rămâne în fundal, este un accesoriu care nu trebuie să vă influenţeze deciziile şi acţiunile”

În cadrul ceremoniei de învestire, ministrul Lucian Bode le-a transmis noilor prefecți și subprefecți că preluarea acestor funcții reprezintă asumarea unei imense responsabilităţi faţă de locuitorii judeţelor din care fac parte, dar și faţă de Guvern, subliniind că „nu este loc de decizii pripite și neprofesioniste”. El a mai transmis că numirea în aceste funcții nu reprezintă „un cadou politic, primit pe linie de partid”, ci un angajament serios care trebuie onorat exemplar.

„Funcția de înaltă demnitate publică pe care o ocupaţi începând de azi este onorantă dar, în acelaşi timp, încărcată cu o mare responsabilitate atât faţă de oamenii din judeţul pe care îl conduceţi, cât şi faţă de Guvernul în faţa căruia răspundeţi. Repetaţi-vă zilnic acest lucru, pentru că funcţiile de prefect şi subprefect nu sunt un cadou politic primit pe linie de partid, ci reprezintă un angajament serios pe care vi-l luaţi în faţa cetăţenilor şi Guvernului României, şi pe care trebuie să îl onoraţi exemplar. Începând de astăzi, culoarea politică rămâne în fundal, este un accesoriu care nu trebuie să vă influenţeze deciziile şi acţiunile. Îmbrăcaţi haina profesionalismului, a integrităţii şi apărării interesului public. Fiţi un factor de echilibru politic şi administrativ, fiţi imparţiali şi profesionişti, aceste calităţi trebuie să vă definească cu adevărat activitatea. În munca pe care o depuneţi nu este loc de decizii pripite, neprofesioniste şi de partizanate, fiţi conştienţi de rolul vostru constituţional, pentru că reprezentați acel liant care aduce stabilitate, predictibilitate, şi care asigură buna funcţionare a instituţiilor în plan local. Nu uitaţi că orice decizie greşită, care nu este bine cântărită, poate avea consecinţe majore asupra comunităţilor pe care le gestionaţi (…) Este esențial să cunoașteți foarte bine legile care vă guvernează activitatea și problemele din județ. Veți veghea la respectarea legii, deci sunteți primii care trebuie să o cunoașteți și să o respectați”, a spus ministrul.

„Nu este timp de acomodare, nu este timp de pierdut!”

Bode le-a solicitat prefecților și subprefecților proaspăt numiți în funcții să se implice activ în toate activitățile menite să conducă la limitarea răspândirii Covid-19, respectiv să fie la curent cu actele normative emise de la nivel central și să se folosească de toate pârghiile legale de care dispun „pentru o mobilizare exemplară la nivelul județului”.

„Traversăm în continuare o perioadă dificilă din punct de vedere pandemic și este nevoie de efortul comun al tuturor instituțiilor statului pentru a gestiona această perioadă, cu rezultate pozitive. Din acest motiv, mandatul dumneavoastră trebuie să înceapă printr-o mobilizare maximă, nu este timp de acomodare, nu este timp de pierdut! Chiar în aceste zile asistăm la o creștere a numărului de cazuri de Covid-19 în țară și nu putem exclude o nouă escaladare a situației, care să impună măsuri rapide pentru prevenirea unor situații grave pentru populație. Intensificarea campaniei de vaccinare și respectarea măsurilor de limitare a răspândirii acestui virus sunt linii de acțiune prioritare pentru dumneavoastră începând de astăzi”, a mai spus ministrul.

Prezent la ceremonie, prefectul Ráduly István a întărit mesajul ministrului Lucian Bode, subliniind că  „interesele cetăţenilor trebuie să fie mai presus decât interesele partidului, sau ale unor grupări mici”. Acesta și-a exprimat convingerea că noua echipă de conducere va da dovadă de responsabilitate față de locuitorii județului Covasna.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio