Ştiri

Joe Biden, validat oficial ca președinte al SUA, după violenţe fără precedent în ultimii 200 de ani. Bilanț: 4 morți și 52 de arestări, Washington în stare de asediu, clădirea Congresului securizată

Joe Biden a fost validat oficial de Congresul SUA ca președinte al țării după respingerea tuturor obiecțiilor legale depuse de congresmeni republicani. Susținătorii lui Trump luaseră cu asalt, miercuri după amiaza, Capitol Hill în ziua în care Congresul american urma să valideze victoria lui Joe Biden în alegeri. Ședința a fost suspendată din cauza unor scene de neimaginat în Statele Unite, considerată cea mai puternică democrație din lume. Liderii occidentali au denunțat violențele și ceea ce au numit un asalt la adresa democrației. În Washington a fost decretată starea de asediu iar militarii Gărzii Naționale au fost trimiși pentru a restabili ordinea. Ședința Congresului a fost reluată după câteva ore.

Ora 11.09: Președintele în exercițiu Donald Trump a anunțat că va avea loc „un transfer de mandat pașnic” în 20 ianuarie, ziua în care Joe Biden va fi învestit președinte al SUA.

Publicitate

Ora 10.55: Ședința comună a Congresului s-a încheiat. Joe Biden va depune jurământul și își va începe mandatul pe 20 ianuarie. Donald Trump nu mai are nici un instrument legal pentru a opri procesul de predare a puterii către învingătorul din alegerile prezidențiale.

Ora 10.38: Congresul SUA a confirmat oficial victoria lui Joe Biden în alegerile prezidențiale (CNN). Joe Biden a câștigat în fața lui Donald Trump cu 306 voturi electorale față de 232. Joe Biden devine al 46-lea președinte al SUA. Anunțul oficial a fost făcut de Mike Pence, vicepreședintele SUA și șeful formal al Senatului

Ora 10.30: Ședința Congresului pentru numărarea voturilor electorale s-a reluat, mai sunt de contabilizat voturile din 12 state. Potrivit CNN, e de așteptat ca mai mulți republicani să depună o obiecție privind rezultatul alegerilor prezidențiale în Winsconsin care va trebui să fie votată.

Ora 10.28: Camera Reprezentanților a respins și ea, după Senat, obiecția privind rezultatele electorale din Pennsylvania, potrivit CNN. Scorul în Cameră a fost 282-138.

Ora 10.23: O senatoare democrată a cerut înlăturarea lui Donald Trump din funcția de președinte prin intermediul unui instrument prevăzut de Al 25-lea amendament al Constituției SUA. Potrivit CNN, mai mulți lideri republicani discută despre această posibilitate, care este însă extrem de complicată: cere ca vicepreședintele Mike Pence și majoritatea miniștrilor să inițieze demersul, iar o majoritate de două treimi din membrii Congresului să o aprobe.

Ora 10.05: Senatorul republican John Cornyn, unul dintre liderii grupului republican, l-a criticat dur pe Donald Trump, sugerând că retorica acestuia a dus la atacul asupra Capitoliului.

Ora 10.02: Mai mulți lideri republicani au respins cererile repetate ale lui Trump de oprire a validării rezultatului de la alegerile prezidențiale. Printre ei se numără și influentul senator Lindsey Graham, potrivit Fox News.

UPDATE 09:12 Mai multe televiziuni ultraconservatoare au minimizat gravitatea intruziunii susţinătorilor lui Trump în Capitoliul de la Washington, evocând o furie legitimă şi acuzând, fără dovezi, extrema stângă că s-a infiltrat în această mişcare, a informat AFP.

UPDATE 08:57 A demisionat și Matt Pottinger, consilierul adjunct pentru securitate de la Casa Albă, anunță CNN, citând un o persoană apropiată de acesta.

UPDATE 08:40 Mai mulți membri ai echipei președintelui Donald Trump au demisionat sau își pregătesc plecarea de la Casa Albă în semn de protest față de comportamentul acestuia. Printre ei se numără Sarah Matthews – responsabilă de relația cu presa, Stephanie Grisham – șefa cabinetului Primei Doamne și Rickie Niceta – membră a echipei de evenimente.

UPDATE 07:54 Obiecția privind rezultatele electorale din Pennsylvania supusă la vot în Senat a fost respinsă cu 92 de voturi împotrivă. Doar 7 senatori republicani au votat pentru, transmite CNN.

UPDATE 07:51 Bilanțul violențelor, anunțat de șeful poliției din Washington: 4 persoane au decedat şi 52 au fost arestate.

UPDATE 07:40 Vicepreședintele Mike Pence a acceptat o obiecție privind rezultatele electorale din Pennsylvania, conform CNN. Obiecția a fost semnată de un senator și 80 de membrii ai Camerei Reprezentanților, respectând astfel procedura. În acest moment obiecția este dezbătută în ședința Congresului.

UPDATE 07:21 O altă obiecție, prezentată de republicanul Mo Brooks privind voturile din Nevada a fost respinsă de vicepreședintele Mike Pence, pentru că nu includea semnătura unui senator.

UPDATE 07:15 În aceste momente sunt numărate voturile colegiului electoral, iar respingerea unei obiecții aduse de un senator republican din statul Georgia a stârnit aplauze în Congres, transmite CNN.

UPDATE 5:30 Senatorul republican Mitt Romney a afirmat miercuri seară că atacul împotriva Capitoliului a fost o „insurecţie” şi a pledat pe lângă colegii săi republicani să îşi abandoneze obiecţiile contra voturilor colegiului electoral şi să îi informeze pe alegătorii lor despre victoria lui Joe Biden la alegerile din 2020, potrivit CNN.

„Ceea ce s-a întâmplat astăzi aici a fost o insurecţie provocată de preşedintele Statelor Unite”, a declarat senatorul de Utah în plenul Camerei superioare a Congresului SUA.

UPDATE 4.00 Vicepreşedintele american Mike Pence a condamnat violenţele susţinătorilor preşedintelui Donald Trump. Într-un discurs susţinut în deschiderea şedinţei, Pence şi-a exprimat regretul pentru această „zi sumbră” şi a condamnat „violenţele”, conform Agerpres.

UPDATE 3.00 Congresul Statelor Unite şi-a reluat sesiunea certificării victoriei lui Joe Biden la prezidenţiale

UPDATE 1.50 Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor, a transmis o scrisoare colegilor ei în care a anunţat că liderii Congresului american au decis să reia sesiunea pentru certificarea victoriei preşedintelui ales Joe Biden odată ce Capitoliul este evacuat şi verificat.Ea a spus că, după consultări înclusiv cu Pentagonul, cu Departamentul de Justiţie şi cu vicepreşedintele, „am decis că ar trebui să continuăm în această noapte la Capitoliu odată ce este eliberat. Liderul Steny Hoyer va trimite mai multe detalii”, transmite News.ro

UPDATE 1.46 Preşedintele american Donald Trump a publicat un mesaj pe Twitter în care  apără acţiunile susţinătorilor lui care au pătruns miercuri în Capitoliu şi au vandalizat mai multe spaţii. „Acestea sunt lucrurile şi evenimentele care se întâmplă când o victorie sacră obţinută cu majoritate zdrobitoare de voturi este smulsă fără menajamente şi brutal”, a scris el. Trump şi-a încheiat mesajul: „Amintiţi-vă ziua asta pentru totdeauna!”.

UPDATE 1.18 Liderii Congresului fac presiuni pentru reluarea ședinței și pentru a finaliza procesul de verificare a rezultatului alegerilor în această seară, au declarat pentru CNN mai multe surse.

UPDATE 1.00 Primarul Washingtonului, Muriel Bowser, a instaurat starea de asediu, începând cu ora 18:00, ora Americii (01.00, ora României), și va rămâne în vigoare până joi, la 6.00 dimineața. Potrivit deciziei, postate de Muriel Bowser pe Twitter, nicio persoană nu mai are voie să iasă pe stradă, nici pe jos, nici cu mașina în tot districtul Columbia.

UPDATE 24.55 Șeful departamentului de poliție din Washington, Robert Contee, a declarat că cel puțin 13 persoane din rândul protestatarilor care au intrat în clădirea Capitoliului au fost arestate, toate din afara orașului.

UPDATE 24.27 Şeful diplomaţiei europene Josep Borell a denunţat miercuri „asaltul neobişnuit împotriva democraţiei americane”, după ce manifestanţi pro-Trump au invadat Congresul, şi a făcut apel la respectarea rezultatului alegerilor prezidenţiale din SUA, câştigate de Joe Biden.

UPDATE 23.52 Mulțimea a început să se disipeze, protestatarii au început să plece pe măsură ce se lasă seara la Washington. Zona Capitoliului începe să fie eliberată, transmit televiziunile americane.

UPDATE 23.48 Fostul procuror general William Barr a declarat că violențele din clădirea Capitolului sunt „revoltătoare și disprețuitoare”, relatează CNN. Potrivit mesajului transmis de purtătorul de cuvânt al lui Barr, Kerri Kupec, agențiile federale ar trebui să se deplaseze „imediat” pentru a dispersa mulțimea.

UPDATE 23.35. Un dispozitiv exploziv a fost descoperit la sediul Comitetului Național Republican din Washington DC de echipe de geniști din capitala federală americană. Dispozitivul a fost dezamorsat, ulterior. Sediul Comitetului Național Democrat din apropiere a fost imediat evacuat, de asemenea, după ce un pachet suspicios a fost descoperit în clădire, conform The New York Times, preluată de Digi24.ro.

UPDATE 23.30: Președintele în funcție, Donald Trump a ieșit și el cu un mesaj, îndemându-i pe protestatari să se retragă la casele lor:  „Știu că suferiți, am fost nedreptățiți, ni s-au furat alegerile. Dar acum trebuie să mergeți acasă. Nu ne dorim să fie nimeni rănit. Este o perioadă foarte dificilă. Nu s-a mai întâmplat niciodată să fie fraudate alegerile, dar trebuie să avem pace (…) Să aratăm că avem onoare (…) Așa că mergeți acasă, vă iubim, sunteți foarte speciali. Ați văzut ce s-a întâmplat, cum alți s-au comportat atât de diabolic. Știu ce ați simțit, dar mergeți acasă, mergeți acasă în pace”.

Update 23.15: Joe Biden, mesaj video: „Acesta nu e un  protest, este un asediu! Îl somez pe Donald Trump să își respecte jurămantul, să apere Constituția și să ceară încheierea acestui asediu. Se devastează birourile Senatului, se amenință siguranța aleșilor, e o insurectie… Lumea ne privește, sunt șocat că națiunea noastră, care a fost leagănul democrației, a ajuns la un astfel de moment îndurerat. Pe timp de război am îndurat multe și am izbândit. Vom ieși și acum învingători (…) E necesar ca în următorii ani să reinstaurăm statul de drept, să reînnoim politica, promisiunile, să nu aducem ură și haos. America este despre oanare, decență, toleranță. Certificarea votului ar trebui sa fie un lucru sacru (…) Ziua de azi ne amintește că democrația este fragila. Avem nevoie de lideri, de devotamentul lor și al oamenilor. E necesar să ne dedicăm binelui comun. Copiii se uită la noi, lumea întreagă se uită și se intreabă ce se întampla. America este mai bună decât ceea ce am văzut azi..”

UPDATE 23.04: Mai mulți ofițeri au fost răniți și cel puțin unul a fost transportat la spital, în timpul ciocnirilor cu susținătorii lui Donald Trump, anunță CNN.

UPDATE 22:50:  Poliția Capitolului a reținut câțiva protestatari, auzindu-se și focuri de armă, potrivit BBC. Pentru că în clădirea Capitoliului  fortele de ordine sunt putine, s-a apelat la Politia Federala.

Secretarul de presă al Casei Albe, Kayleigh McEnany: „La ordinul președintelui Trump, Garda Națioală este pe drum împreună cu alte servicii federale de protecție. Reiterăm apelul președintelui Trump împotriva violenței și pentru a rămâne pașnici”.

În același timp, vicepreședintele Mike Pence a amenințat că cei care sunt implicați în organizarea protestului de la Capitoliu vor răspunde penal. „Protestul pașnic este dreptul oricărui american, dar acest atac asupra Capitoliului nostru nu poate fi tolerat, iar cei implicați vor fi trași la răspundere conform celor mai aspre prevederi ale legii”, a scris Mike Pence pe contul său de Twitter.

UPDATE 22.31: Clădirea Congresului sub lockdown, chiar dacă manifestanții sunt încă în interior. Au existat confruntări între poliție și manifestanți. O femeia ar fi fost impușcată în piept și se află în stare gravă, tranmite CNN.

„Îl vrem pe Trump”, strigă protestarii aflați în interiorul clădirii, potrivit BBC.  Jurnaliștii și congresmenii sunt duși într-o locație nedezvăluită încă pentru siguranță.

UPDATE 22.25: Primarul Washingtonului, Muriel Bowser, a instaurat starea de asediu, începând cu ora 18:00, ora Americii, și va rămâne în vigoare până joi, la 6:00 dimineața, anunță CNN.

UPDATE 22.15: Donald Trump a transmis pe  un mesaj în care le cere susținătorilor săi să „stea liniștiți” și să sprijine forțele de ordine: „Sunt cu adevărat de partea țării noastre”, a scris Trump, fără însă să le ceară manifestanților să se retragă din clădirea Capitoluliului.

Cu puțin timp în urmă, tot Trump l-a criticat pev ice-preşedintele său, Mike Pence, are anunţase că nu se va opune certificării victoriei lui Joe. Biden

„Mike Pence nu a avut curajul de a face ceea ce ar fi trebuit făcut pentru a proteja țara noastră și Constituția noastră”, a scris Donald Trump pe contul său de Twitter.

Au apărut deja primele imagini cu manifestanții în interiorul clădirii Congresului.

Este pazită ușa pentru ca manifestantii să nu poată pătrundă in sala Congresului:  „Partea din spate a Camerei Camerei în această după-amiază. Nu m-am gândit niciodată că voi vedea asta. Pelosi a cerut, prin intermediul primarului Bowser, ca Garda Națională să fie convocată pentru a curăța Capitolul”- a scis pe Twitter, analistul de la  Fox News Channel, Brit Hume.

Susținătorii lui Trump au atacat clădirea Capitoliului, relatează presa americană, Poliția ordonând evacuarea mai multor clădiri.

„Tocmai mi-am evacuat biroul din Cannon din cauza unei ameninţări. Acum, vedem manifestanţi care atacă Poliţia Capitoliului”, a scris pe Twitter Nancy Mace, republicană aleasă în Camera Reprezentanţilor.

Reamintim că sute de manifestanți s-au adunat la clădirea Congresului american pentru a boicota validarea victoriei lui Joe Biden.

Susținătorii lui Trump au reușit să depășească gardurile de protecție și să spargă baricadele și au pătruns în clădirea Capitoliului. Camerele aflate în dezbaterea obiecției asupra electorilor din Arizona au luat o pauză pe timpul haosului, înainte de a reveni în plen. Unii dintre protestatari aveau cu ei inclusiv steaguri ale Confederației, statul sclavagist format în timpul Războiului Civil American (1861-1865), relateaza si digi24. 

Publicitate
banner we radio