Ştiri

Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat vaccinul produs de Moderna

„Acest vaccin ne oferă un alt instrument pentru a depăși situația de urgență actuală”, a declarat Emer Cooke, directorul executiv al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA). „Este o dovadă a eforturilor și angajamentului tuturor celor implicați, să avem această a doua recomandare pozitivă pentru vaccin la mai puțin de un an de când pandemia a fost declarată de OMS”, a adăugat acesta.

Comisia Europeană a comandat 80 de milioane de doze din vaccinul produs de Moderna, cu opțiunea de a suplimenta cantitatea cu încă 80 de milioane de doze.

Publicitate

EMA arată că în urma studiilor, vaccinul Moderna a dovedit o eficiență de 94,1%. Doar 11 dintre cele 14.134 de persoane vaccinate s-au infectat cu COVID-19 și au prezentat simptome după injectare, comparativ cu 185 din 14.073 de persoane care au primit placebo. 

Studiul a arătat, de asemenea, o eficiență de 90,9% la participanții cu risc de COVID-19 sever, inclusiv cei cu boli pulmonare cronice, boli de inimă, obezitate, boli hepatice, diabet sau infecție cu HIV. 

Eficacitatea a fost calculată la aproximativ 28.000 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 94 de ani, care nu prezentau semne de infecție anterioară. 

Potrivit autorității de reglementare europene, vaccinul Moderna se administrează sub formă de două injecții în braț, la o distanță de 28 de zile, spre deosebire de cel Pfizer/BioNTech care se administrează la 21 de zile. Cele mai frecvente reacții secundare ale acestui vaccin sunt durerea și umflarea la locul injectării, oboseala, frisoane, febră, ganglioni limfatici umflați sau sensibili sub braț, cefalee, dureri musculare și articulare, greață și vărsături. 

Vaccinul Moderna este autorizat pentru imunizarea persoanelor peste 18 ani, în timp ce vaccinul Pfizer/BioNTech este autorizat peste 16 ani.

EMA precizează că va monitoriza în continuare siguranța și eficacitatea vaccinului pe măsură ce va fi utilizat în întreaga UE, prin sistemul de farmacovigilență al UE și studii suplimentare efectuate de companie și de autoritățile europene. Mai departe, parafarea și aprobarea juridică vor fi date de Comisia Europeană.

Publicitate
banner we radio