Ştiri locale

VIDEO. Gangurile pietonale dintre blocuri, reabilitate cu sprijinul artiştilor vizuali, la Sfântu Gheorghe

Mai multe ganguri pietonale dintre blocurile din Sfântu Gheorghe vor fi reabilitate cu sprijinul unor artişti vizuali, prin intermediul proiectului „Gang Rehab”, iniţiat de Casa de cultură municipală şi finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Reprezentanta Primăriei Sfântu Gheorghe, Veres Nagy Timea, a declarat joi că proiectul vizează reabilitarea a trei dintre cele 16 ganguri pietonale identificate în municipiul Sfântu Gheorghe, care se află într-o stare deplorabilă, respectiv două aflate în zona blocurilor din Cartierul Gării şi unul, în Piaţa „Mihai Viteazul” din centrul municipiului.

Publicitate

În acest scop, iniţiatorii proiectului au lansat un concurs, la care se pot înscrie atât artişti din ţară, cât şi din străinătate.

„La începutul proiectului am găsit în jur de 16 ganguri în oraş, în stare degradată, precară. De 30 de ani nimeni nu s-a ocupat de ele. Vorbim despre un proiect decorativ, iar scopul este ca oamenii care locuiesc în jur sau folosesc aceste ganguri să se simtă puţin mai bine, trecerea din spaţiul public în cel privat să fie puţin mai plăcută, mai armonioasă”, a declarat Veres Nagy Timea.

Potrivit acesteia, proiectul se va derula în mai multe etape, prima vizând curăţarea, zugrăvirea şi renovarea gangurilor, a doua, reabilitarea propriu-zisă pe baza ideilor artiştilor, iar a treia, prezentarea rezultatelor proiectului atât locuitorilor municipiului Sfântu Gheorghe, cât şi ai altor oraşe, respectiv Miercurea Ciuc, Odorheiul Secuiesc, Târgu Secuiesc şi Gheorgheni.

„Gangurile acestea sunt o problemă nu doar la Sfântu Gheorghe, peste tot în ţară sunt aceleaşi probleme şi noi vrem să arătăm că există o soluţie, chiar dacă nu cea mai bună sau perfectă”, a mai spus reprezentanta Primăriei Sfântu Gheorghe.

La concurs pot participa artişti plastici, specialişti în arte decorative, graficieni, arhitecţi, peisagişti şi specialişti în artă stradală, iar termenul de înscriere este 30 august a.c. Câştigătorii vor fi selectaţi de un juriu format din cinci persoane, vor avea la dispoziţie un buget de 1.500 de lei pentru materiale şi vor primi un onorariu de 1.000 de lei fiecare. La fiecare gang vor putea lucra maximum doi artişti, iar aceştia vor avea la dispoziţia zece zile pentru a-şi finaliza lucrările. Proiectul se derulează în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din România şi Asociaţia Tone Troopers.

(Agerpres)

Publicitate
Publicitate
banner we radio