Ştiri

Franța intră în carantină strictă pentru cel puțin o lună, iar Germania reinstituie o carantină parțială

Președintele Franţei, Emmanuel Macron, a anunțat că cetățenii nu vor mai putea circula între regiuni, singurele ieșiri autorizate din casă vor fi pentru a merge la serviciu, la medic și pentru cumpărături. Școlile vor rămâne deschise.

„Întâlnirile private sunt excluse”, precum și întrunirile publice, care sunt „strict interzise”, a decretat Macron. Pentru deplasare în afara locuinței, cetățenii vor avea nevoie de o adeverință, la fel ca la carantina din primăvară. Afacerile neesențiale, așa cum ar fi barurile și restaurantele vor fi închise, dar școlile rămân deschise. “Aceste măsuri sunt necesare pentru a gestiona creșterea rapidă a numărului de cazuri noi de coronavirus, altfel riscăm să fim copleșiți de epidemie,” a mai spus președintele francez.

Publicitate

Principalele declarații:

Virusul circulă în Franța cu o viteză uimitoare. Suntem copleșiți de accelerarea bruscă a epidemiei, de un virus care pare să câștige forță pe măsură ce temperaturile scad.

În două săptămâni, numărul celor bolnavi de Covid s-a dublat. 9.000 de pacienți vor fi în terapie intensivă până la jumătatea lunii noiembrie.

Strategia noastră a fost similară cu cea a celorlalte state europene. Însă toți, în Europa, suntem surprinși de viteza de răspândire a virusului.

Obiectivele noastre sunt să îi protejăm pe cei vulnerabili. Vârsta este un factor major de risc, 85% dintre cei decedați au peste 70 de ani. 35% dintre persoanele aflate în terapie intensivă au sub 65 de ani. De asemenea, trebuie să ne protejăm personalul medical, dar trebuie să protejăm și economia. Este echilibrul corect pe care trebuie să-l căutăm constant. Ținând cont că nimic nu este mai important decât viața umană.

Franța nu va adopta niciodată strategia imunității de turmă, nu vom lăsa niciodată sute de mii de cetățeni să moară.

O altă cale ar fi să-i izolăm pe cei mai expuși riscului de infectare, dar nu se poate aplica acum.

Am încercat să testăm masiv, efectuăm 1,9 milioane de teste pe săptămână. Dacă acest sistem poate fi eficient cu câteva mii de cazuri pe zi, astăzi (când sunt zeci de mii de cazuri) nu mai este.

Telemunca se va aplica ori de câte ori este posibil. Activitatea va continua mai activ în anumite sectoare de activitate. Guvernul va sprijini companiile foarte mici care vor începe o tranziție spre digitalizare.

Sprijinul de până la 10.000 de euro pe lună va fi acordat companiilor care sunt închise. Șomajul parțial va fi reînnoit pentru angajați și angajatori.

Măsurile hotărâte de guvern vor intra în vigoare vineri . O dezbatere și un vot vor avea loc mâine în Parlament.

Începând de mâine, Emmanuel Macron va participa la un consiliu european pentru a coordona răspunsurile la criza sanitară din statele Uniunii Europene.

„Vom evalua la fiecare două săptămâni dacă putem relaxa unele măsuri. Dacă situația evoluează în bine peste 15 zile, vom putea redeschide anumite sectoare. Scopul nostru este să trecem de la 40.000 la 5.000 de contaminări pe zi”, a mai afirmat președintele.

Măsurile restrictive se aplică cel puțin până la 1 decembrie.

Premierul Jean Castex va detalia detaliile restrictive mâine, într-0 conferintă de presă, la ora locală 18.30.

Germania reinstituie o carantină parțială începând de luni

Pe tot parcursul lunii noiembrie, restaurantele și cinematografele se închid, numărul persoanelor dintr-un grup este limitat la zece, iar toate evenimentele publice vor fi anulate. Școlile și grădinițele vor rămâne însă deschise.

Angela Merkel a afirmat că „trebuie să acționăm acum” pentru a evita o urgență națională acută în sistemul sanitar, după câteva ore de consultări prin video-conferință cu autoritățile statelor federale.

„Curba trebuie să se aplatizeze din nou”, a mai spus Merkel. Aceasta a apelat la un „efort național” temporar, dar care este necesar, de la începutul și până la sfârșitul lunii noiembrie. Primarul Berlinului a declarat că speră că aceste măsuri vor contribui la revenirea din „această situație dramatică”.

Totodată, ministrul Finanțelor, Olaf Scholz, a declarat miercuri că luna noiembrie va fi o lună crucială pentru combaterea pandemiei coronavirusului, dar și că pregătește noi măsuri care includ ajutor financiar pentru companiile afectate.

Autoritățile au convenit asupra unor restricții temporare cu implicații asupra vieții publice, similare cu cele din primăvară – restaurantele și pub-urile urmează să se închidă din nou, la fel și sălile de fitness și cinematografele. În public, grupurile trebuie restrânse la cel mult zece persoane. Toate evenimentele publice vor fi anulate, inclusiv cele din Bundesliga. Pe de altă parte, școlile, grădinițele, magazinele, saloanele de coafură si frizeriile vor rămâne deschise.

Noile măsuri au venit pe fondul creșterii numărului de infectări cu coronavirus. Germania a depășit pragul de 50 de cazuri confirmate la 100.000 de locuitori într-o săptămână.

Publicitate
banner we radio