
Fotograf din Târgu Mureș, locul 2 la un concurs național cu o poză realizată în județul Covasna
O fotografie realizată la Reci, în județul Covasna, a câștigat locul II la secțiunea „wildlife” a celui mai important concurs de fotografie pentru tineret, „Fotogeografica 2020”, ajuns în acest an la a 24-a ediție.
Nagy Botond, originar din Târgu Mureș, a reușit să imortalizeze momentul în care o pupăză se întoarce la cuib să își hrănească puii.
Tânărul fotograf în vârstă de 31 de ani spune că pentru a surprinde imaginile dorite este nevoie de un timp destul de îndelungat, dar și de răbdare și de sute de cadre, din care la final sunt selectate doar în jur de 10 fotografii.
„Așteptarea este destul de lungă fiindcă totul începe cu amplasarea scorburii, apoi aștept să văd ce specie va cuibări acolo. Dacă am noroc și este specia dorită încep fotografierea, dacă nu, înseamnă că în anul respectiv nu pot fotografia (…) Când încep puii să fie hrăniți, când scot capul din cuib, am în jur de 4-5 zile la dispoziție pentru a-i fotografia, pentru că apoi deja își iau zborul. Fotografiile sunt realizate din ascunziș, deci relativ aproape, și tocmai din cauza asta trebuie să fiu și foarte atent să nu deranjez păsările cu prezența mea în jurul lor. Când vorbim despre selecția cadrelor și material brut, vorbim despre sute de poze, din care se aleg cam 10 care sunt cele mai reușite, cele mai reprezentative”, ne-a explicat fotograful.
Absolvent al Universității „Petru Maior” din Târgu Mureș, și de meserie inginer în domeniul automatizărilor, Nagy Botond spune că și-a descoperit pasiunea pentru fotografie în urmă cu aproape 10 ani, iar cel mai important și mai de suflet premiu l-a obținut în 2014, când s-a înscris la Salonul Internațional de Artă Fotografică de la Sibiu, primul concurs derulat sub patronajul Fiap, fapt care l-a ajutat să capete încredere în sine, și i-a reconfirmat că se află pe drumul cel bun.
Artistul mai spune că niciodată nu urmărește să obțină premii atunci când se înscrie la competiții, ci mai degrabă să își poată expune lucrările în fața publicului larg, reușind astfel să promoveze anumite zone sau obiceiuri din România.
„Sfântu Gheorghe și județul Covasna sunt a doua mea casă”
Nu este pentru prima dată când tânărul pășește în județ pentru a imortaliza cadre cu natura și păsările. În 2019 a fost acceptat cu două fotografii în competiția „Fotogeografica”, una dintre ele fiind realizată tot în județul Covasna.
În plus, soția acestuia este originară din Sfântu Gheorghe, iar artistul spune că municipiul – reședință de județ este a doua lui casă.

Printre fotografiile realizate în județul Covasna, pe care artistul ni le-a trimis, se numără și cea a unei femei în vârstă de 102 ani din localitatea Brăduț. O fotografie cu tematică similară i-a adus în urmă cu doi ani marele premiu la un concurs de fotografie desfășurat în județul Brașov.

„La concursul Fotogeografica am mai participat în 2019, când am avut două poze acceptate, dintre care una cu o prigorie surprinsă tot în județul Covasna, dar care nu au fost premiate. În general fotografiez păsări și animale, deci în categoria wildlife, dar și socio-etno, adică tradițiile, oamenii satului și așa mai departe”, a mai spus Nagy Botond, care în 2018 a fost marele câștigător al concursului național de fotografie etnografică „Oameni și datini”, organizat de Centrul Cultural „Reduta” din Braşov, unde s-a înscris cu fotografia „În așteptare”, care surprinde chipul unei bătrâne în vârstă de 95 ani din Poienile Izei, județul Maramureş.
„Acolo era și o sumă de bani în joc, dar și un catalog foarte frumos. Încă nu m-am înscris la ediția de anul acesta, mai am de participat la o tabără foto, sper să fac și acolo niște poze proaspete și apoi cu siguranță o să mă înscriu (…) În prezent particip la tabăra de fotografie organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Harghita”, ne-a mai spus tânărul, al cărui viitor proiect este să își construiască un ascunziș plutitor pe care speră să îl poată folosi anul viitor în Delta Dunării, sau pe lacul din localitatea brașoveană Rotbav.
„Dacă este să iau ceva gata făcut va fi o investiție costisitoare, dar pot să asamblez și eu, situație în care va fi mai ieftin și poate și mai reușit pentru că pot să-mi fac proiectul de la A la Z”, spune cu încredere fotograful.
În ceea ce privește pandemia COVID-19, acesta spune că deși este o perioadă dificilă pentru toate domeniile, și mai ales pentru persoanele care își câștigă existența doar prin prestarea de servicii în cadrul unor evenimente precum nunțile sau botezurile, acest lucru nu l-a afectat în mod direct, singurul moment de „cumpănă” fiind perioada stării de urgență în care restricțiile privind circulația persoanelor în exteriorul locuinței nu i-au permis să mai poată fotografia.
Și deși pasiunea pentru fotografie este una „foarte costisitoare”, artistul este convins că investiția merită pe deplin, iar cei care fac acest lucru din plăcere cu siguranță nu regretă.
***
Salonul Naţional „Fotogeografica 2020”, găzduit de Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București cuprinde peste 1.500 de fotografii, înscrise de cei peste 200 participanţi din toată ţara.
Festivitatea de premiere a avut loc marți, 20 octombrie, și a fost transmisă live pe pagina de Facebook dedicată evenimentului.
În cadrul competiției au fost premiate cele mai bune fotografii înscrise la secţiunile „patrimoniu cultural”, „peisaj natural” și „wildlife”. La aceasta din urmă, locul I a fost câștigat de Trifescu Valentin, originar din Piatra Neamț, care a concurat cu fotografia intitulată „Printre rhododendroni”, realizată în Munţii Făgăraş, în care a surprins un exemplar de urs.
Totodată, în cadrul festivității a fost lansat și catalogul „Fotogeografica 2020” care conţine, pe lângă fotografiile premiate la secţiunile „patrimoniu cultural”, „peisaj natural” și „wildlife”, şi cele mai reuşite lucrări din galeria foto a concursului, expoziția virtuală putând fi urmărită pe site-ul www.fotogeografica.ro.
Câştigătorii Fotogeografica vor participa la proiectul Romania Student Tour, program naţional de redescoperire şi promovare a valorilor patrimoniului naţional şi realizarea albumului „Maramureş, moştenitea unui neam”.
Preşedintele de onoare al competiției este Cristian Lascu – Senior editor National Geographic Romania; cercetător speolog și consultant „Fotogeografica” din anul 1997.
(Ioana Ardeleanu)
