Ştiri locale

FOTO. Zone de agrement din stațiunea Covasna, distruse de turiști, ATV-uri și motociclete. Poliția face cercetări

Odată cu încălzirea vremii, zonele de agrement din stațiunea Covasna încep să se umple din nou de turiști, însă nu toți respectă natura și mobilierul urban, ba mai mult, unii țin neapărat să demonstreze lipsa celor 7 ani de acasă.

Primarul stațiunii, Gyerő József, a publicat zilele trecute câteva fotografii în care se văd urmele lăsate de cei care aleg să-și petreacă timpul liber în inima naturii, în apropierea Campingului din Valea Zânelor.

Publicitate

În imaginile postate pe Facebook apar panouri informative dărâmate și rupte, băncuțe din lemn distruse, gunoaie și urme proaspăt lăsate de ATV-uri și motociclete, deși accesul acestor mijloace de transport este strict interzis în zonele pentru picnic. De asemenea, într-una dintre imagini se poate vedea că una dintre barele metalice ale unei balustrade a fost scoasă de la locul ei.

Edilul a făcut un nou apel la turiști și locuitori să aibă un comportament responsabil și civilizat atunci când ies în natură:

„Vă rog să avem grijă împreună de mediul în care trăim, de orașul nostru iubit! Să nu distrugem mobilierul urban expus pe spațiul public, căci acesta a fost cumpărat de Primărie tocmai din banii noștri comuni, din impozitele și taxele contribuabililor covăsneni, ori după caz, a fost instalat în derularea unor proiecte de susținere a comunității locale de către sponsori mărinimoși, unii chiar străini de oraș! După clipele de destindere petrecute în aer liber, în sânul naturii, înainte de plecare să adunăm deșeurile, așezându-le în coșul de gunoi, ori în lipsa acestuia, să le împachetăm și să le luăm acasă. Să nu le abandonăm în voie, la liziera pădurii, în jurul vetrei focului, sau în albia pârâului din apropiere!”, a scris primarul Gyerő József.

Acesta a avut un mesaj și pentru turiștii care intră cu ATV-urile sau motocicletele în spațiile de agrement, subliniind că accesul vehiculelor motorizate este strict interzis în zonă. Primarul atrage atenția că oamenii legii nu vor tolera astfel de fapte și vor aplica sancțiuni.

„Împătimiți ai motocicletelor, ATV-urilor și quad-urilor, iubitori ai sporturilor off road! Subliniez, repet și insist: zonele pentru picnic  – împrejurimile pârtiei de schi, Valea Zânelor, poienița și liziera din spatele Hotelului Montana – nu sunt piste de antrenament! În aceste zone intrarea cu vehicule motorizate este strict interzisă! Primăria și Consiliul Local se străduiesc să întrețină aceste spații în mod corespunzător, să le amenajeze, să le înierbeze, să le doteze cu mobilier, iar lucrările vor continua. Nu stricați, nu distrugeți locurile de agreement! Nu deranjați liniștea semenilor Dvs, dornici de odihnă și relaxare! În situațiile în care conștiința civică, comportamentul responsabil, onoarea și demnitatea personală se vor dovedi neputincioase în fața ignoranței, nesimțirii și imperativului satisfacerii instinctelor barbare, autoritățile competente vor aplica sancțiunile legale, fără toleranță!”, a mai scris primarul în postarea de pe Facebook.

Poliția face cercetări pentru distrugere

Purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna, subinspector Radu Stroe ne-a transmis că polițiștii s-au autosesizat, și fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere: „La data de 24.04.2021, în jurul orei 14:00, polițiștii din cadrul Poliției Stațiunii Covasna s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că în orașul Covasna, în apropierea Campingului Valea Zânelor, în zona special amenajată pentru camping sunt răsturnate două grătare confecționate din fier și o pancartă confecționată din material lemnos, care au fost scoase din pământ. Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere”.

Nu este pentru prima dată când persoane necunoscute distrug mobilierul urban al stațiunii. În noiembrie 2018, șase corpuri de iluminat stradal au fost sparte și aruncate în albia pârâului Covasna, după ce cu doar o lună în urmă, pe aceeași alee, persoane necunoscute au distrus 14 ghivece cu flori pe care Primăria le montase cu puțin timp în urmă în centrul orașului.

Un an mai târziu, polițiștii au identificat un minor care a smuls și aruncat mai mulți puieți de ienupăr plantați în aceeași zonă de Primărie. Copilul s-a ales cu dosar penal.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio