Ştiri locale

Primarul din Bodoc le declară „război” locuitorilor care transportă ilegal deşeuri: „Nu se mai poate! Pe care l-am prins, l-am ars! Le luăm tot!”

Un bărbat din Olteni s-a ales cu o amendă de 30.000 de lei şi a rămas fără căruţă, după ce a fost prins  transportând în localitate materiale textile, plastic şi alte deșeuri municipale cu o căruță.

Primarul comunei Bodoc, Fodor István, este cel care a anunţat Garda de Mediu Covasna, sătul de faptul că unii localnici continuă să îşi bată joc de mediul înconjurător. Joi, în jurul orei 15:00, o echipă de comisari, împreună cu un reprezentant al Postului de Poliţie Bodoc, s-au deplasat în zonă, unde l-au găsit pe bărbatul care transporta gunoaie.

Publicitate

„În urma controlului, persoanei fizice i s-a aplicat o amendă contravențională în valoare de 30.000 lei și sancțiune complementară de confiscare a mijlocului de transport, conform HG 1061/2008. Deșeurile vor fi predate unui operator autorizat în vederea eliminării/valorificării acestora. Atragem atenția pe această cale tuturor persoanelor fizice și juridice că transportul și depozitarea deșeurilor periculoase și nepericuloase fără respectarea prevederilor legale, se sancționează cu amendă și confiscarea mijlocului de transport folosit la săvârșirea contravenției.Mulțumim pentru colaborare, implicare și sprijin instituțiilor implicate în această acțiune!”, au transmis reprezentanţii Gărzii de Mediu Covasna, într-o postare pe Facebook.

„Nu se mai poate! Pe care l-am prins, l-am ars! Le luăm tot!”

Primarul comunei Bodoc, Fodor István, spune că deja „cuţitul a ajuns la os”. Edilul le-a declarat război persoanelor care aruncă deşeuri la voia întâmplării şi este hotărât să sancţioneze drastic astfel de fapte.

„În 31 de ani de când sunt primar întotdeauna am strâns mizeriile şi gunoaiele de peste tot, dar deja e destul! Am dat şi amenzi, am încercat tot. Nu mă interesează că este român, maghiar, rom, sau altceva, pe cine mai prind că aruncă deşeuri chem imediat Garda de Mediu, îi luăm şi căruţa, şi maşina, tractorul şi orice vehicul cu care transportă, pentru că nu se mai poate! Avem contract cu Tega care ia deşeurile din faţa porţii, deci nu se poate să meargă primarul şi oamenii din aparatul propriu să strângă mizeriile de peste tot, de pe malul Oltului. Vin şi maşini din alte judeţe şi aruncă mizerie pe geam. Dar gata! S-a terminat, pe cine mai prind îi iau căruţă, îi iau şi calul, maşina, tractorul, remorca, tot! Chem Garda de Mediu să îi dea amenda cea mai mare posibilă, până înţeleg oamneii că aşa nu se poate”, ne-a spus Fodor István.

Primarul, care în ultimii ani s-a străduit să transforme comuna Bodoc şi satele aparţinătoare în localităţi curate şi îngrijite, astfel încât sătenii să se poată mândri că locuiesc în ele, spune că în perioada următoare va face verificări „la sânge” pentru a-i prinde pe cei care aruncă deşeuri la voia întâmplării.

În acest sens, Primăria va monta, pe lângă cele 12 camere de supraveghere existente, alte 10 în punctele „fierbinţi”, iar edilul şi-a propus să meargă din poartă în poartă pentru a afla cine are şi cine nu contracte încheiate cu operatorul regional de salubritate.

„Am încercat şi frumos, şi agresiv dar nu se poate. Am şi romi la Olteni, dar nu numai ei, şi oameni din sat care nu au contract cu Tega, şi care încearcă să ducă gunoaie pe malul Oltului. Am găsit şi iepuri morţi aruncaţi. Am pus 10-12 camere de supraveghere peste tot în sat, acum punem încă 10, şi pe care l-am prins l-am ars. Avem utilaje de măturat strada, de stropit, am pus 3.000 de arbuşti, trandafiri peste tot în faţa porţilor, trebuie să înţeleagă oamenii că aşa nu se poate! Şi aici, am adus 400 de butaşi de trandafiri, am dat la oameni în sat să pună în faţa porţii, şi deja cel puţin 20 au fost furaţi, veneau seara şi luau (…) Vom merge la fiecare om în parte să vedem cine nu are contract cu Tega, şi de ce. Nu sunt mulţi dar încă mai sunt, iar dacă în 24 de ore nu încheie contract vor plăti amendă, pentru că înseamnă că aruncă undeva gunoaiele pe care le produc. M-am săturat să văd că facem curăţenie, strângem, încercăm să facem să fie frumos şi sunt persoane care aruncă gunoaie”, a mai spus primarul.

Şi nu doar localnicilor care nu respectă mediul înconjurător le-a declarat război. Edilul spune că va urmări şi autoturismele care tranzitează localităţile, şi din care sunt aruncate deşeuri, iar numerele de înmatriculare le va comunica Poliţiei pentru a fi luate măsuri.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio