Ştiri locale

Fostul deputat covăsnean Octavian Goga, reținut pentru 24 de ore într-un dosar de evaziune fiscală și înșelăciune

Fostul deputat de Covasna Octavian Goga este una dintre persoanele pe numele cărora a fost emis mandat de aducere în urma perchezițiilor derulate luni dimineață în București și alte 13 județe printre care şi Covasna, într-un dosar de evaziune fiscală și înșelăciune, coordonat de Parchetul de pe Lângă Tribunalul Mureş.

Surse judiciare au confirmat pentru We Radio că perchezițiile au avut loc la mai multe adrese din localitatea Vâlcele, la final fiind ridicate documente contabile, înscrisuri şi mai multe mijloace de stocare a datelor informatice, iar 3 persoane, printre care și fostul deputat de Covasna, au fost duse la audieri.

Publicitate

„Pot să vă confirm că una dintre persoanele care au fost aduse la audieri este această persoană (Octavian Goga – n.r.). În cauză au fost reținute 3 persoane care sunt administratori de fapt sau de drept ai unor firme, și sunt cercetate pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, între alte infracțiuni care sunt cercetate în dosar. (…) Deocamdată nu știm care va fi mersul anchetei și ce măsuri se vor dispune în continuare față de aceste persoane, trebuie să fie reaudiate”, ne-a declarat prim-procurorul Parchetului de pe Lângă Tribunalul Mureș.

Potrivit Poliției Române, cei trei bărbaţi reținuți pentru 24 de ore în baza probelor administrate au vârste cuprinse între 24 şi 50 de ani și sunt toţi din judeţul Covasna.

Anchetatorii au stabilit că din 2016 şi până în prezent, în calitate de administrator pentru șase societăți comerciale, Octavian Goga ar fi desfășurat relații comerciale fără evidențierea acestora în contabilitate. 

Concret, pentru obținerea unor beneficii fiscale, acesta ar fi înregistrat facturi fiscale fără conținut real, şi sprijinit de funcționarul unei bănci, ar fi obținut credite bancare, fără respectarea reglementărilor în vigoare.

Ulterior, banii ar fi fost folosiți atât în cadrul societăților, cât și în scop personal de către persoanele bănuite a fi implicate în activitatea infracțională.

„Cu privire la relațiile dintre firme și instituțiile bancare, urmează să se clarifice care au fost împrejurările și motivațiile pentru care s-au efectuat anumite tranzacții și operațiuni comerciale. Dar, în ceea ce privește activitățile angajaților unităților bancare, nu s-au formulat acuzații față de nicio persoană”, a mai precizat reprezentantul Parchetului de pe Lângă Tribunalul Mureș.

Potrivit acestuia, prejudiciul urmează să fie stabilit după administrarea probatoriului.

În ceea ce privește condamnarea definitivă pe care fostul deputat o are într-un alt dosar, prim-procurorul Parchetului de pe Lângă Tribunalul Mureș ne-a precizat că în cazul în care acuzațiile din dosarul de evaziune fiscală și înșelăciune vor fi probate, fostul deputat riscă revocarea suspendării condiționate în primul dosar: „Știu că persoana respectivă are un dosar în care a fost condamnat (…) În funcție de aceste fapte, și de eventuala condamnare ulterioară, instanța poate dispune mai multe măsuri. Dacă sunt îndeplinite condițiile legale, una dintre măsuri este, într-adevăr, revocarea beneficiului suspendării condiționate a primei pedepse și executarea efectivă”.

În 13 martie 2018, instanţa l-a condamnat pe Octavian Goga la doi ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice şi la un an de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio