Ştiri locale

Fermierii care ard miriştile vor pierde subvenția de la UE. Primăria Valea Mare atrage atenția că APIA a înăsprit controalele

Fermierii care apelează la incendierea terenurilor pentru a le curăța de resturile de vegetație uscată riscă să rămână fără subvenția pe suprafață acordată de Uniunea Europeană prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Într-o postare pe pagina de Facebook a Primăriei Valea Mare, primarul Bogdan Marin le-a transmis agricultorilor că în ultima perioadă au avut loc controale privind arderea resturilor de vegetație uscată, iar astfel de acțiuni vor continua, atrăgându-le atenția proprietarilor de terenuri că riscă inclusiv pierderea totală a subvenției, atât pentru terenuri, cât și pentru animale.

Publicitate

„Atenție, stimați fermieri din comuna Valea Mare, și nu numai, care aveți subvenții depuse la APIA! S-au făcut și se fac controale privind arderea resturilor de vegetație uscată și riscați pierderea subvenției pe suprafața arsă, precum și pierderea totală a subvenției, atât pe terenuri, cât și pe animale. Ar fi păcat. Pe viitor se va pune mare accent pe ecocondiționalitate!”, a transmis primarul comunei Valea Mare, Bogdan Marin, într-o postare pe pagina de Facebook a Primăriei.

Pe lângă poluarea aerului, există riscul ca flăcările să se răspândească la locuințe, și nu de puține ori au existat și pierderi de vieți omenești, însă practica este păgubitoare și pentru faună, floră şi microorganisme spun specialiștii.

Șeful Gărzii de Mediu Covasna, Lucian Cândea, a explicat că deși au existat în ultima perioadă situații în care a fost necesară intervenția pompierilor pentru stingerea unor incendii puse intenționat, cel mai probabil pentru igienizarea terenurilor, este dificil de demonstrat cine este făptașul.

„Proprietarul care dă foc anunță la 112 ca să nu își piardă subvenția pe teren, și până ajung pompierii arde cam tot ce a vrut el să ardă. Cei de la ISU, conform protocolului, i-au anunțat pe cei de la APIA, dar nu a fost nicio persoană prinsă asupra faptului, din păcate. Oricum, stăm mult mai bine în comparație cu celelalte județe din țară, nu au fost pierderi de vieți omenești”, a explicat comisarul-șef.

Autoritățile sunt hotărâte să stopeze fenomenul, astfel că agricultorii care și-au incendiat în acest an terenurile pentru a le curăța de resturi vegetative vor rămâne fără subvenția de la APIA pe întreaga suprafață de teren. Un astfel de exemplu vine chiar din județul vecin Harghita, unde într-o singură săptămână din luna martie, în urma controalelor au fost identificați peste 100 de fermieri care au apelat la astfel de practici.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio