Ştiri locale

Facilități pentru persoanele care donează sânge la centrul fix înființat în orașul Covasna. Prima acțiune de donare are loc marți

Persoanele care vor dona sânge la centrul fix înființat luna aceasta în cadrul Spitalului Orășenesc Covasna, vor beneficia, pe lângă ziua liberă de la locul de muncă și tichetele de masă la care au dreptul prin lege, și de o serie de facilități acordate de autoritățile locale.

Printre altele, donatorii vor avea gratuitate timp de o lună, în baza unor programări prealabile, la bazele sportive administrate de Primăria Covasna, vor avea intrare liberă la spectacole culturale timp de 3 luni, iar persoanele care nu au domiciliul în localitate vor beneficia de decontarea cheltuielilor de transport pentru deplasarea la centrul de donare, în vreme ce locuitorii orașului Covasna vor beneficia de 50% reducere la abonamentele pentru transportul în comun.

Publicitate

„Acordarea gratuității se face prin adeverință eliberată de către primarul orașului Covasna, pe bază de solicitare scrisă, la care se anexează adeverința de donator de sânge şi copie după cartea de identitate”, se arată în HCL privind aprobarea lansării programului local de popularizare şi stimulare a donării de sânge în orașul Covasna.

Într-o postare pe Facebook, directorul medical al Spitalului de Recuperare Cardiovasculară Covasna, dr. Enea Nicolae, a transmis că prima acțiune de donare va avea loc marți, 27 septembrie, începând cu ora 08:00, în laboratorul Spitalului Orășenesc Covasna.

„Toți donatorii înscriși până în prezent la Direcția de Asistență Socială, precum și cei care vor să se înscrie în zilele următoare, vor beneficia și de facilitățile acordate de către Consiliul Local. Rugăm donatorii să mănânce bine înainte de a se prezenta pentru donare! Cei care au card primit de la Centrul de Transfuzie să se prezinte cu el pentru a putea fi alimentat, iar cei care nu au card vor primi unul după donare. De asemenea, suntem informați că donatorii vor primi și un mic pachet din partea Centrului de Transfuzie”, a transmis directorul medical.

Conform legii, donatorii au dreptul la 7 tichete de masă și la o zi liberă de la locul de muncă în data donării, în cazul salariaților, respectiv scutire de frecvență în cazul elevilor/studenților și militarilor.

În plus, persoanele care donează în mod regulat au dreptul anual la un examen radiologic pulmonar şi un examen biologic extins, gratuit, la recomandarea centrului de donare, în baza documentelor care atestă statutul de donator de sânge cu donări regulate.

Tot la recomandarea centrului de donare, persoanele care donează sânge în mod regulat au dreptul să efectueze anual un examen cardiologic gratuit în vederea depistării unor eventuale afecțiuni care ar contraindica donarea de sânge.

Nu în ultimul rând, donatorii au dreptul la tratament substitutiv cu fier, în mod gratuit, la recomandarea medicului de colectă, în cazul depistării unui deficit de fier sau a unui sindrom anemic secundar donărilor repetate de sânge

„Prin aprobarea lansării Programului local de popularizare şi stimulare a donării de sânge pe raza orașului Covasna, Primăria dorește conștientizarea publicului asupra importanței donării de sânge voluntare şi neremunerate. Donatorii de sânge au posibilitatea de a se înscrie la sediul Direcției de Asistență Socială, str. 1 Decembrie 1918, nr. 1, în incinta Casei Orășenești de Cultură Covasna. Se va organiza câte o sesiune de recoltare de sânge pe trimestru, la cel puțin 10 de donatori înscriși”, se mai arată în Hotărârea de aprobare a programului.

Centrul fix de donare de sânge a fost înființat la Covasna printr-un parteneriat între Consiliul Local al orașului, Centrul de Transfuzie Sanguină Sfântu Gheorghe și Spitalul de Recuperare Cardiovasculară „dr. Benedek Geza”, programul urmând să se desfășoare trimestrial, fiind necesară înscrierea a cel puțin 10 donatori.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio