Ştiri locale

E oficial: firmele pot redirecţiona 20% din impozitul anual pe profit pentru susţinerea fundaţiilor şi asociaţiilor

Legea pentru eficientizarea sprijinirii organizaţiilor nonguvernamentale, prin care firmele private pot redirecţiona către un ONG o parte din impozitul achitat, a intrat în vigoare şi se aplică începând de săptămâna aceasta, a anunţat deputatul UDMR Covasna, Miklós Zoltán, iniţiatorul actului normativ.

Proiectul de lege elaborat de UDMR a fost adoptat de Parlament şi promulgat de preşedintele Klaus Iohannis la finalul anului trecut. Între timp, Ministerul Finanțelor a elaborat metodologia de aplicare, iar în cursul zilei de miercuri, conducerea ANAF a emis Ordinul de aprobare a formularului de implementare, astfel că de acum înainte toate persoanele juridice din România pot redirecţiona 20% din impozitul anual pe profit pentru susţinerea fundaţiilor şi asociaţiilor.

„De ieri, se aplică şi în practică inițiativa mea legislativă privind sponsorizarea ONG-urilor de către firme! Ieri, președintele ANAF a emis Ordinul nr. 1679/2022 – publicat pe www.anaf.ro – prin care a aprobat formularul nr. 177 folosit pentru redirecționarea unei părți din impozitul societăților comerciale. La fel ca în cazul persoanelor fizice, companiile care plătesc impozit pe profit sau impozit micro vor putea redirecționa către ONG-uri o parte din impozitul pe care l-au plătit deja în anul precedent. Deși inițiativa mea legislativă a fost adoptată anul trecut de Parlament, a fost nevoie ca Ministerul Finanțelor să elaboreze metodologia și formularul necesar pentru implementare, apărut ieri. Societățile trebuie să depună formularul respectiv la autoritățile fiscale în termen de 6 luni de la depunerea ultimei declarații de impozit. Este important de reținut că societățile pot continua să sponsorizeze și pe parcursul anului, dar dacă sumele disponibile nu s-au utilizat integral, pot folosi diferența și în anul viitor, prin depunerea formularului 177 de redirecționare. În acest mod simplu, sute de milioane de lei pot fi donate în fiecare an ONG-urilor care activează în domeniile culturii, educației, sportului, artelor, serviciilor sociale și a mediului!”, a transmis Miklós Zoltán într-o postare pe Facebook.

În urmă cu câteva luni, parlamentarul covăsnean a declarat, într-un interviu la We Radio, că deşi legea permitea şi până acum persoanelor juridice să redirecționeze o parte din impozit pentru susţinerea unui ONG, foarte puţine întreprinderi făceau acest lucru, astfel că în fiecare an aproximativ 2 miliarde de lei rămâneau la bugetul de stat, în loc să fie cheltuiți pe programe pentru comunitate, dezvoltate de diferite asociații și fundații.

Potrivit deputatului covăsnean, în România există în prezent circa 120.000 de asociații și fundații, ceea ce ar însemna că, teoretic, fiecare dintre acestea ar putea beneficia de un sprijin de circa 16-17.000 de lei anual. În iunie anul trecut, acesta afirma că numeroase ONG-uri beneficiază de sprijin din partea administraţiilor locale, existenţa lor depinzând de finanţarea locală, însă dacă o parte din impozitul plătit de persoanele juridice la bugetul de stat ar fi redirecţionat către organizaţiile nonguvernamentale, atunci s-ar crea posibilitatea ca și autorităţile locale să îşi poată reduce din cheltuieli.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio